Han jagar fjärde SM-tecknet

30

soderberg sm

Han har vunnit tre Lärlings-SM.
1996 som skötare. 2000 som kusk. 2012 som tränare.
På lördagen hoppas Henrik Södervall på ett fjärde SM-guld.
– Om Arazi Boko får sitt favoritlopp kan han absolut skrälla, säger Jägersrotränaren inför lördagens Svenskt Mästerskap på Åby.

Veckans V75-omgång kryddas av en dubbeljackpot med 55 miljoner kronor i sjurättspotten och av ett antal SM-lopp: Svenskt Mästerskap, Sto-SM och Lärlings-SM.
Precis som i fjol har Jägersrotränaren Henrik Södervall siktat mot Svenskt Mästerskap med stallets affischnamn Arazi Boko.
– Jag tycker det är stort med SM. Jag tycker det är ett jättefint lopp, säger Henrik Södervall.
I fjol slutade Arazi Boko femma i loppet som vanns av On Track Piraten.
Henrik Södervall har ett fint facit i SM-sammanhang.
1996 skötte han Sukram du Gazeau som vann Lärlings-SM.
2000 vann han Lärlings-SM som kusk bakom Indycar.
2012 blev det ett tredje SM-tecken, då som tränare till vinnaren Arazi Boko, som var först i mål i Lärlings-SM tillsammans med Anders Svanstedt.
– Störst är att vinna som tränare, säger Henrik Södervall.

Halv miljon till vinnaren
500 000 kronor väntar vinnaren i Svenskt Mästerskap och Henrik Södervall tror på skrällchans för sin åttaårige allroundhäst.
– Han är komplett, han går på alla distanser, voltstart och autostart. Han tål tempo hela vägen. Får sitt favoritlopp kan han absolut skrälla.
Hur vill du att det ska bli på lördagens för att passa din häst?
– Rygg ledaren och sedan tar han dem via open stretch.

Även kusken tror på skräll
Christoffer Eriksson är den som sköter tömmarna bakom Arazi Boko (V75-3) och precis som tränaren tror han på skrällchans.
– Kommer vi ner på innerspåret utan att vi offrar för mycket kan det bli riktigt bra till slut. Det är nästan ett måste att komma ner på innerspåret, särskilt på Åby. Hästarna invändigt är snabba. Global Money var snabb från innerspåret i Årjäng i somras och jag vet att även Västerbo Highflyer är hygglig ut. Men Arazi Boko är väldigt startsnabb. Open stretch passar och han har vunnit tidigare på Åby. För oss är det gynnsamt om det blir högt tempo, han gillar när loppen körs i högt jämnt tempo, säger Christoffer Eriksson.
– Formen är bra. Han kändes jättebra men blev för pigg senast och jag var tvungen att styra på. Han behövde nog det loppet i kroppen och jag tror han kommer vara ännu bättre nu. Jag vet att Henrik haft detta lopp som ett litet mål.
Christoffer Eriksson kör ytterligare en häst inom V75-spelet och det handlar om fyraåriga stoet Going Popp (V75-2) som han tränar själv.
– Hon har gått bra och vann ett ramlopp under derbyhelgen på ett på bra sätt. Inför starten senast hade hon varit ifrån, blivit behandlat och stått över lite jobb. Hon fick en tuff inledningen, sedan ner i rygg på en som stannade. Hon borde gå fram med det loppet i kroppen och ska inte nonchaleras trots bakspåret. Hon har bra fart och styrka för att matcha de här hästarna. Planen är att tävla barfota runt om den här gången, det ger en liten kick, säger Christoffer Eriksson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.