Handboll och Trav = Sant

373

handboll_trav

Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr är delägare i fyraåringen In Rock. Foto: Thomas Blomqvist Foto av Kanal 75

De är stjärnor i handbollslandslaget, målvakten Johan Sjöstrand och backjätten Magnus Jernemyr.
Men favoritsporten utövar de inte själva:
– Trav är det roligaste som finns, säger båda.

Stochampionatshelgen är viktig i alla fall för två spelare i handbollslandslaget.
Magnus och Johan är sedan tidigare delägare i en drös med travhästar.
– Intresset kommer från våra föräldrar från början, berättar Johan.
– Jag är från Orsa och är uppväxt med travet och hästar, berättar Magnus.
De har hästarna hos olika tränare, men gillar bland annat att träffas hos Ulf Stenströmer i Skara, som de blivit bra kompis med.
– Dom är lika barnsliga och omogna som jag är, skrattar Stenströmer.
Som på söndagen startar In Rock på V75, ”Rocky” kallad i stallet, en häst som båda handbollsprofilerna är med och deläger.
Men den fullständiga redovisningen är ganska diger.

Äger även kallblod
Magnus är just nu delägare i följande hästar: Apollon de Kacy (hos Jörgen Westholm), Bruce Springsteen (Ulf Stenströmer), Dreamy Star (Björn Goop), In Rock (Ulf Stenströmer), Ipod (Björn Goop), Jane’s Heart (Björn Goop), Limerick (står i  Norge), Psycho (Håkan Arvidsson), Whatwouldtheysay (står i Norge) samt kallbloden Guli Korpen och Guli Ternar (båda hos Jan-Olov Persson).
Johan ligger i lä lite grann, men han är också med på Apollon de Kacy, Bruce Springsteen och In Rock. Dessutom är han delägare i hästarna Laraki Brodde (Ulf Stenströmer), Laurentius Cavallo (Hans-Owe Sundberg) och Retta d’Arrivo (ostartad men gått premielopp med Anders Zachrisson, Kalmar).
Hamnar tränarräkningarna direkt hos revisiorn?
– Haha, dom tar farsan hand om, säger Magnus.
Johan och Magnus kunde odla sitt travintresse när de spelade handboll tillsammans i Barcelona. Då var travet ett sätt att koppla av från jobbet. Nu spelar Johan i mästarklubben THW Kiel i tyska Bundesliga. Magnus är för närvarande kontraktslös men kommer, kanske, antingen att hamna i Qatar eller i Eskilstuna Guif här hemma i Sverige.
Hans flickvän Malin Berås är duktig montéryttare, och om det blir Sverige kan det till och med bli en egen gård med några hästar.

”Blir lika sura som jag”
Men först är det helgen som gäller. Förutom 9 Jane’s Heart (V75-5, lördag) som ägs av Jernemyr-familjen, är 15 In Rock med på söndagen i V75-5, ett fyraringslopp.
Båda handbolls-grabbarna och tränare Stenströmer tror på hästen på längre sikt, kanske är han en kandidat till finska derby. Men till på söndag ligger de lågt.
– 7 Alfaz del Pi var på väg mot andraplatsen i Sprintermästaren när han galopperade, han blir nog för svår för oss, påpekar Stenströmer.
– 11 It’s Amazing är bra också, säger Jernemyr och Sjöstrand.
Men båda spricker upp i ett stort leende. För dem är handboll på liv och död. Med travet, är det roligt nog bara att vara med.
– Men de är vinnarskallar här också. Går de dåligt i loppen så blir de ofta lika sura som jag. Ett tag, i alla fall, berättar Ulf Stenströmer.
Fotnot: På lördagen i ”V75 Direkt” i TV4, med start klockan 14.00, visas ett inslag med Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand.

Robert Okpu

Föregående artikelOlycka på Solänget
Nästa artikelV75 Axevalla 20/7-2013