Hanna Olofsson inför V75 Boden

62

v75 boden

V75 Boden under midnattssolen.
På lördag bjuder Sveriges nordligaste travbana in till en unik föreställning.
– Vinner jag V75 blir det solkräm på och ut i natten för att dricka champagne, säger Bodens champion Hanna Olofsson.

Dygn då solen inte går ner är något som de flesta människor aldrig får uppleva.
Det som krävs är att man förflyttar sig till någon av polcirklarna nära midsommartid.
På Sveriges nordligaste travbana i Boden råder midnattssol mellan 15-25 juni.
På lördag körs landets enda V75-omgång under midnattssolens sken.
Ett sken som Bodens travdrottning Hanna Olofsson vuxit upp med.
– Jag tycker att det är fantastiskt. I lördags var jag ute på stan och när vi gick hem klockan tre på natten hade vi solen rakt i ögonen, det var väldigt vackert, säger banans kusk- och tränarchampion.
Med första start 20.30 hinner inte V75-omgången gå över midnatt, men när miljonloppet Norrbottens Stora Pris startar 22.46 lär det inte vara Bodentravets hypermoderna strålkastaranläggning som lyser upp banan.
– För mig är det så naturligt att det är ljust under sommaren att jag inte tänker på det. Men för det mesta sover jag på nätterna ändå, att dagarna är långa påverkar inte mig.
Påverkar det hästarna som går ute dygnet runt?
– Det har jag faktiskt inget bra svar på. Du är den första som frågar. Men jag har aldrig märkt att de skulle må dåligt av det i alla fall.
Ska det påverka åt något håll så verkar det vara positivt.
Åtminstone på stallets tre V75-deltagare.
Samtliga kommer från segrar, dessutom från prestationer som torde ha varit de bästa i respektive karriär.
– Ja, de har verkligen prickat formen. Eller så prickade vi den en vecka för tidigt. Visst stämmer det att man laddar lite extra för den här helgen. Med så få V75-omgångar här uppe så försöker man givetvis vara med. Har man en häst som behöver gå till veterinären ser man till att ha det gjort så att de inte behöver stå över just den här veckan, säger Hanna Olofsson.

Spikar sig själv
Först ut är Andover Streamline (V75-1) som kommer från övertygande spetsseger.
– Det hade känts i loppen innan att han var på gång så trodde mycket på honom då, därför valde jag att köra för ledningen. Han var grymt snabb första biten och visade sig verkligen gilla att springa först. Det är inte säkert att han kan öppna lika vasst från innerspår, men jag ska i alla fall göra vad jag kan för att komma till spets och köra där.
Du hade bytt från stängt- till norskt huvudlag då vilket såg ut att ge fin effekt…
– Ja, det svarade han bra på. Han hade haft det någon gång tidigare, men då var det halvstängt norsktoch inte helstängt som nu. Hästen var i alla fall lika taggad i starten med öppet så det blir samma nu, i övrigt kör vi som senast barfota och med jänkarvagn.
Du spikar dig själv i ”Fem tippar V75”…
– Ja, jag tycker om att sticka ut lite och röra om i grytan. Han borde kunna springa en 1.11-tid och det är i alla fall min bästa chans på förhand som jag ser det.
Nästa häst är elvaårige kallblodet Adrigo som återfunnit formen efter ett bedrövligt fjolår.
– Vi var på väg att sluta med honom i vintras, det kändes som att han inte tyckte det var så kul längre. Men eftersom han är hingst var han inte lätt att sälja som ridhäst så vi startade på. Sedan hände någonting och nu är han bättre än han någonsin varit.
Kan du förklara vad som hände?
– Nej, egentligen inte. Men han står i en hage bredvid märrarna och har stenkoll på dem. När de började bli brunstiga blev han väldigt på tårna. Det i kombination med att han fick börja tävla barfota igen är nog en stor del av orsaken.
Är han så bra att han kan vinna på V75?
– Det är inte omöjligt faktiskt. Senast åkte jag 1.20 sista varvet och får vi bara rätt ryggar kan han nog bli farlig här också. Han lattjar bara i skogen mellan loppen, men verkar hålla humöret så jag tror att han ska vara lika bra igen. Vi ändrar inget, han är så liten att han inte har några problem att gå med jänkarvagnen i voltstart.

Går bara i ledningen
La Fille (V75-3) har gjort två starter efter uppehåll vilket resulterat i lika många segrar, båda från ledningen.
– Det är en speciell häst som verkligen är fin när hon får springa på i spets, men inte alls vill ta i bakom andra hästar. Senast var hon så seg att jag fick rycka tussarna efter 150 meter, men då tog hon fatt och när vi väl kom först gick hon bara undan. Tyvärr fick vi bakspår den här gången.
Så det finns inga planer på att köra till tidigt och försöka komma till ledningen ändå?
– Det går ju inte att tro att det ska fungera i V75. I bästa fall kanske vi kan nå fram utvändigt ledaren. Men jag ska prova att sätta på helstängt huvudlag och stänkhuva för första gången så kanske det kan få henne mer motiverad. Dessutom var det länge sedan hon gick bakifrån så hon kanske har lärt sig. Hästen har i alla fall tänt till sedan vi började träna henne enbart i sanden i våras.
Det låter som att du tror minst på henne?
– Ja, på grund av startspåret. Från spets skulle hon nog räcka en bit även i detta gäng.
Du kör även Rondine d’Asolo åt mamma Gunnel Fredriksson i V75-4. Vad vet du om henne?
– Inte så mycket om dagsformen eftersom jag inte kört på ett tag och vi inte tränar ihop längre. Men mamma gillar också att ha hästarna i ordning den här helgen och går hästen lika bra som då jag körde henne vid andraplatserna i april behöver hon inte vara chanslös.
Hur ska du uppleva midnattssolen efter tävlingarna?
– Det beror på hur det går. Vinner jag V75 blir det solkräm på och ut i natten för att dricka champagne. Går det dåligt åker jag nog bara hem och sover, säger Hanna Olofsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.