Hårdsatsande Amatör i rampljuset inför V75

321

Ingvar Nyberg och Elisabeth Lundholm segerdefilerar

I torsdags snuvade hon ”storfräsarna” på kriterieauktionen.
På lördag startar hon Caramella B.F. på V75.
Amatörtränaren Elisabeth Lundholm är redo att satsa helhjärtat på travsporten.

1 250 000 kronor föll klubban på när ettårige Bungle Rain slog prisrekord under kriterieauktionen på Solvalla i torsdags.
Minst lika uppmärksammat som prislappen blev emellertid köparen, Never Ending Holiday AB och dess ägarinna, Elisabeth Lundholm.
Amatörtränaren från Dannero med fyra hästar på träningslistan, tre tvååringar och nyss hemkomna V75-profilen Caramella B.F., bjöd över alla stortränare och knep den omtalade helbrodern till elithästen Magic Tonight.
– Jag sitter hos revisorn just nu. Men hon var beredd på utgiften, ryktet hade spritt sig, säger Lundholm glatt när vi når henne på måndagen.
Hemma på gården i Nordingrå, kallat hjärtat av Höga kusten, i Ångermanland har Bungle Rain redan funnit sig tillrätta.
– Vi kom hem fyra på natten och han la sig ner och började rulla i sin box direkt. Sedan åt han upp all mat. Uppfödaren säger att han är inkörd, men vi kommer att låta hästen acklimatisera sig ordentligt innan vi börjar träna.
Hur kom det sig att du betalade så mycket pengar för en ettåring?
– Beslutet att köpa en riktigt fin unghäst har växt fram i takt med att Caramella gått så bra och gett oss så fina upplevelser hela året. För mig blev det ett kvitto på att det sätt som jag bygger upp hästar på godtas även av tränarna i toppen.
– Veckan innan auktionen bestämde jag och min man oss för att börja titta på hästarna och det var två vi föll för. Ju fler vi tittade på desto mer övertygade blev vi om att det var någon av de två som vi ville ha, och allra mest gillade vi Bungle Rain.
Men 1,25 miljoner…?
– När han kom upp i miljonen så började jag tänka på vad min man hade sagt. Hade vi satt någon limit? Men sedan tänkte jag att har man korsat en miljon så är det redan kört…
Hur var känslan när han klubbades till er?
– Det första var chock och lycka, tanken att ”jag ska få ta med honom hem”. Tänk att få leda på den här fina hästen, som jag fallit pladask för, på vår transport. Att han kommer att stortrivas hos oss. Sedan började det flimra förbi tankar om Elitloppet och stora lopp på Vincennes. Sedan kom jag på att jag var hungrig, att jag inte ätit på hela dagen, då kom jag ner på jorden igen, säger Elisabeth Lundholm med ett skratt.

Omsatte 20 miljoner om året
Men det är inte bara framgångarna för Caramella B.F. som gett paret från Nordingrå möjlighet att satsa helhjärtat på travsporten. I fjol sålde man sitt framgångsrika it-företag Space2u där Elisabeth Lundholm jobbat som vd i 15 år.
Sett till det kan man se stallnamnet ”Never Ending Holiday” som en reflektion kring hur man numera ser på tillvaron.
– Men det var inte så det var tänkt. När vi sålde Space2u behövde vi ett nytt namn på bolaget och inget som kunde förknippas med företaget vi hade sålt. Jag föreslog hur många namn som helst utan att få godkänt och blev så trött på Bolagsverket att jag kastade ut det här efter 20 försök. Det godkändes, då fick det bli så.
Men det stämmer i den mån att du inte har något arbete utanför travsporten längre?
– Ja, det gör det. Min man har fortfarande lite konsultuppdrag kvar, men jag kan satsa på hästarna 100 procent nu. För bara ett år sedan såg det väldigt annorlunda ut, då drev jag ett företag med åtta anställda som omsatte 20 miljoner kronor årligen.
Så tanken är att ni ska träna Bungle Rain själva?
– Jag har en plan att göra det grundläggande och träna upp honom fram till nästa höst. Det är det vi brinner mest för, att träna upp unghästar, och nu känns det väldigt stimulerande att ha en häst som jag kan ge all tänkbar tid.
– Sedan ska Reijo Liljendahl, om han är villig, få managera hästen. Men även när jag ställer häst i träning så är jag delaktig på det sätt att jag gärna åker ner och kör och är med i teamet runt hästen. Precis som vi gjort med Caramella B.F, säger Lundholm och kommer in på lördagens starthäst på Hagmyren som flyttades till Liljendahl vid årsskiftet och nyligen återvänt till Nordingrå efter en urstark säsong med tre V75-segrar.
– Det var uppgjort att vi skulle ta tillbaka henne för vinterträning och hon kommer att göra ett par starter till först. Hon kom hem i mycket bra skick och hade inga anmärkningar veterinärt. Men hästen var i väldigt fint skick även när vi skickade ner henne och vann ju debuten för Reijo tre veckor senare.

Inte främmande för seger
Det omvända resultatet blev lika lyckat, Caramella B.F. var omutlig då hon gjorde comeback i nygammal regi hemma på Dannero förra veckan.
– Hon var superfin. Det var första gången i karriären som hon fick springa i ledningen och hon vann med gott om krafter kvar. Vi har siktat mot lördagens lopp eftersom jag misstänkte att det skulle bli lite enklare motstånd än vanligt med tanke på att det var finaler på Solvalla i helgen.
Så då blir det full gas till ledningen igen?
– Nej, absolut inte. Hästen har två svagheter, hon klarar inte voltstart och inte kan laddas bakom bilen. Anledningen är att det är mycket passgång i henne, det har det varit ända från början. Det var därför hon galopperade för tre starter sedan när kusken försökte köra för spets.
Blir du överraskad om hon vinner?

– Nej, inte alls. Samtidigt som jag vet att hon lika gärna kan sluta sist om hon har otur. Men hästen är i väldigt fin författning och klaffar det på vägen blir hon farlig.
Avslutningsvis, ni har inte funderat på att ha en hemsida för stallet, det borde det väl finnas kompetens för…?
– Jo, vi har registrerat tre domännamn som vi inte har utnyttjat ännu. När vinterstormarna drar in och snöyran ryker, då kommer min man att programmera igen. Då kommer en hemsida också.
Goda nyheter för den som vill följa framtiden för miljonhästen Bungle Rain och den hårdsatsande amatörtränaren från Nordingrå.

Robin Johansson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLärlingskometens chanser inför V86!
Nästa artikelPå Lördag börjar Välgörenhetstipset på Alltomtrav!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.