Hemmadominans skapade Blåvit segeryra!

34

blåvit segeryra efter finlandia ajo

Hemmahoppet Bret Boko skrällde och vann storloppet Finlandia Ajo på Vermotravet under söndagen. På bilden ser vi även kusken Ari Moilanen. Foto: Pekka Salonen

Finland och finländsk travsport var den stora vinnaren när V75 under söndagen avgjordes på huvudstadsbanan Vermo. Över 9 000 vilt hejande finländare fick på plats uppleva den ena hemmasegern efter den andra. Till sist visste jublet inte några gränser när hemmahoppet Bret Boko korsade mållinjen först i storloppet Finlandia Ajo.
– Det här är det bästa som kunde hända för travsporten i Finland. Det här är så stort, sade tv-profilen och förre tränaren Kari Lähdekorpi.

Kusken Ari Moilanen fick precis som han annonserat köra i spets med hemmahoppet Bret Boko när storloppet Finlandia Ajo, med över en miljon kronor till vinnaren, avgjordes på Vermotravet i finska Esbo. Från ledningen kunde kusken dämpa tempot rejält och på upploppet var det sedan ingen av de övriga utmanarna som lyckades fånga upp den finska hästen före mållinjen. Vild segeryra utbröt på läktarplats då Bret Boko var Finlands enda deltagare i storloppet.
– Det är fantastiskt. Det fanns bara en finsk häst med i startlistan och så vinnar han, kommenterade Kari Lähdekorpi efter loppet.
Kusken Ari Moilanen var känslomässigt tagen och berättade att det var det största han någonsin vunnit.
– Det är riktigt stort för mig. Jag har vunnit Kungapokalen, men det här känns ändå större på något sätt, sade han.

Mäktig spurt av Vincennes
Den Fabrice Souloy-tränade svenska Vincennes lyckades efter en mäktig spurt bli tvåa i Finlandia Ajo och trea slutade fjolårsvinnaren Univers de Pan från Frankrike. Loppets solklara favorit, Stefan Perssons Oasis Bi, hade inte någon lyckad dag. Från en position längre ner i andraspår lade kusken Björn Goop in attacken via tredje på sista långsidan. Oasis Bi stred tappert, men lyckades inte runda utvändige Moving On och förblev i tredjespår ända in i mål där han var oplacerad.
– Det blev fel lopp för oss helt enkelt, kommenterade Björn Goop efter loppet.

Nieminens hattricksuccé
Bret Bokos tränare Markku Nieminen hade en riktig kanondag då han tog ytterligare två segrar inom V75-spelet. I V75-4 vann Ari Moilanen med Nieminens treåring Begemont Frido och i loppet därpå var det 18-årige Jukka Tovinen som levererade en spetsseger med Golda Mercury.
– Hästen var fantastisk, sade en mycket glad Jukka Torvinen efter sin triumf.
– Det kändes hur bra som helst. Det är sällan man får tävla inför så här mycket publik i Finland.

Tokskrällen inledde festen
V75-spelet fick en spelmässigt rafflande inledning när 30-oddsaren Thula Sana, uppfödd i Sverige men tränad i Finland, från rygg ledaren enkelt vann den första avdelningen.
– Det var jädra kul det här, sade en rörd Tapio Mäki-Tulokas, tränare för Thula Sana, på knackig svenska.
Hemmaseger blev det även i V75-2 där det favoritspelade kallblodet Suivikas chockade alla genom att vinna loppet trots en resa i tredjespår i nästan ett och ett halvt varv.
– Jag trodde inte att vi skulle hinna fram först till mållinjen, men jag är väldigt glad för att han höll undan till slut. Det finns nog inte någon starkare kallblodshäst än den här, sade kusken Terho Rautiainen på väg till vinnarcirkeln.

Goop serverade säker vinnare
Dagens klaraste vinnare serverade Björn Goop när han från ledningen bara gick ifrån de övriga tillsammans med Risto Airaksinen-tränade Absolut Newport.
– Det är en mysig häst det här, som alltid levererar. Risto ska ha en eloge också. Han är en jätteduktig tränare som aldrig tar ut sina hästar till tävling före de är redo, sade Björn Goop, som också berättade lite mera om sin relation med hästens tränare.
– Han jobbade hos min pappa (Olle Goop) när jag var jätteliten och har sedan dess varit en god vän till familjen. Han är som min finska pappa kan man säga.

Vevande Lindblom tog enda svensksegern
Ja, det blev ändå en svensk seger. Den stod M.T.James för när han bakifrån attackerade i vida spår och över upploppet flög förbi övriga ekipage.
Örebrotränaren Åke Lindblom bjöd på härlig segergest genom att kraftigt veva körspöet i luften.
– Jättehärligt. Han är bra den här hästen. Det bara blixtrade till på upploppet, sade han och passa på att hylla arrangörerna.
– Det är jättekul att komma hit till Vermo. De är så gästvänliga och tar hand om en exemplariskt. Det är ett fint arrangemang och jag tror de vinner mycket på att vara just så gästvänliga.
Utdelningen för sju rätt blev 39 506 kronor medan sex rätt betalade 369 kronor och fem gav 32.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.