Hemmajubel på Lördagens V75?

13

hemmajubel på lördagens v75

Hallå där… Lars-Åke Söderholm, proffstränare på Sundbyholmstravet som är värd för V75-tävlingarna på både lördag och söndag. Egentränade Nightingale Face startar i V75-2 på lördag.

Det är nästan på dagen ett år sedan du genomgick en hjärtoperation. Hur tycker du det har gått sedan dess?
– Jag är givetvis nöjd över de siffror som stallet har lyckats hålla om man jämför med tidigare år. Däremot är det väl inte i pengar eller framgångar som jag mäter hur det gått efter operationen, utan istället hur jag mår. Jag har betydligt mer energi och jag tycker att jag känner mig stark för dagen. Sedan gör en sådan här grej att man får lite annan syn på livet. Jag är väldigt lyckligt lottad över att få hålla på med det jag älskar, tidigare kanske det mer var ett arbete. Inte så att jag inte älskade travet innan, men jag uppskattar att jag kan jobba med hästarna på ett annat sätt. Det hoppas jag också genomsyrar verksamheten.

Som du säger så håller du en stabil nivå vad gäller insprungna pengar och även segrar och segerprocent. Känner du själv att du utvecklas med åren?
– Det måste jag nog säga. Jag är en sådan person som har väldigt enkelt för att ta åt mig saker och jag är absolut inte rädd inför att prova något nytt. Det ledde till att jag för ett par år sedan ändrade mitt tänk kring träningen – och jag har märkt resultat. Det har gjort att stallet hängt med i travets utveckling.

Om du spinnar vidare på det. På vilket sätt ändrade du träningsupplägget?
– Framför allt övergick jag till att träna längre sträckor, men i lägre fart. Det har gjort att hästarna har hållit sig friskare. Sedan får man ta att de inte har toppform direkt efter vila, men samtidigt tjänar man på det i längden. Därutöver så ser jag till varje enskild individ. Jag har väldigt bra träningsmöjligheter, med olika typer av underlag. En häst behöver tränas på hårt underlag, medans en annan behöver desto mjukare. Sedan har vi möjlighet att träna i underlag med mycket djup i, i kuperat väglag och så vidare. Det är inspirerande att ha så mycket möjligheter.

Du står för dagen med 24 hästar på träningslistan. Är det ett antal du är nöjd med?
– Antalet är där det brukar och nästan alltid har varit, så det trivs jag med. Jag måste passa på att verkligen hylla mina ägare. Under tiden jag rehabiliterade från operationen var det inte en enda häst som flyttades från min träning. Det är jag innerligt tacksam över. Sedan är det som alltid att hästar kommer och går, men just under den perioden var det skönt att känna det stödet. Jag slapp vara orolig, utan kunde fokusera på min hälsa och personalen fick göra sitt.

Hastigt och lustigt går vi över till lördagen. Du startar Nightingale Face i klass II-försöket (V75-2), en häst som svarat för starka prestationer på sistone. Hur är statusen för dagen?
– Jag har ingenting att klaga över. Det är en häst som har haft en del fräschörproblem, men hon har hållit sig fin ett bra tag nu. Min sambo, Sirpa, jobbar som equiterapuet och håller ständigt hästarna i gott skick. Senast vann hon på väldigt bra sätt och gången innan gick hon med kraftig punktering i hela loppet. Faktum är att jag knappt gjorde annat än att kolla ner på hjulet under hela loppet med tanke på hur illa det lät. Jag var beredd på att styra ur fältet, men istället går hästen nytt rekord. Gången innan det var hon jättefin på V75 och visade då att hon duger i klassen.

Tyvärr blev det spår sju, vad gör du därifrån?
– Det är meningslöst att ta upp från start med tanke på att hästen öppnar raskt. Jag hoppas vi kan komma ner i fin position och att det sedan löser sig någorlunda.

Vad tror du om segermöjligheterna?
– Hon är rejäl på alla sätt, men givetvis vet jag om att motståndet är tufft. Det måste klaffa under vägen, men platschans tycker jag att hon har. Hästen kämpar alltid hela vägen in och känner hon att hon rår på motståndet blir hon extra kaxig. Helt ofarliga tycker jag inte att vi är.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.