Het tvååring – Hastigt och lustigt

27

image-25

Gareth Boko var överlägsen på ett svenskt rekord i den senaste starten.
En överraskad Per Lennartsson seglade snabbt upp som tränaren till den hetaste tvååringen inför kvalen till Svensk Uppfödningslöpning.

I veckan körs uttagningarna till Svensk Uppfödningslöpning – det största loppet för de tvååriga travarna.
Jägersro är först ut med sitt uttagningslopp på tisdagen. Solvalla avslutar årets kvalrunda på onsdagen då två lopp ska köras utanför V86-spelet.
Gareth Boko blir favorit i det ena (Solvallas lopp 5) efter insatsen senast på Solvalla då hingsten lämnade konkurrenterna till överlägsen seger.
Per Lennartsson satt i tredjeparet utvändigt i loppet. Han menar att han inte alls var beredd på det som hände när han vek ut sin häst till attack 600 meter från mål.
– Nog brukar jag ha känsla för hästar som är mogna att göra presationer av den sorten – men det kan jag inte påstå att jag hade för honom. Han hade tränat bra hela våren, så det var en häst vi hade höga förväntningar på inför tvååringssäsongen. Men att han redan nu var mogen att gå en sådan tid var överraskande, säger Per Lennartsson.

Rekord med sparat…
I sitt livs femte start utklassade Gareth Boko sina motståndare. Segertiden 1.15,2 över 2140 meter med autostart är den snabbaste i Sverige av en tvååring över medeldistans.
– Självfallet körde jag inte allt vad som gick utan han vann väldigt enkelt med lite sparade krafter. Jag hade mest fokus på att han i sin omognad inte skulle hitta på något knas och satt och bevakade, men han skötte sig och gick som tåget hela sista 600 meterna. Det kändes väldigt tryggt och bra.

Vill ha mer bevis
Svensk Uppfödningslöpning är unghästklassikern som kördes första gången 1926. Lördagen 28 november avgörs finalen på Jägersro med 700 000 kronor till vinnaren.
– Ibland har han varit lite seg och inte haft den där energin som man brukar behöva. Men för varje lopp han gjort har han stadigt gått framåt och där är vi ju nu. Det växlar snabbt med de här tvååringarna, vem som är bäst och vem är på väg uppåt och neråt. Det är klart att min har formkurvan absolut på väg uppåt men jag vill jag gärna se att han gör ytterligare ett sånt här kanonlopp innan jag törs lita på att han är så bra som han verkar vara…så att säga, understryker Lennartsson.
Endast 24 tvååringar är anmälda till uttagningsloppen. Jägersro inleder med sitt uttagningslopp på tisdagen som går som V64-1, där nio hästar är med bakom startbilen.
Med sju respektive åtta hästar i loppen på Solvalla var tvååringarnas uttagningar inte aktuella att läggas inom ramen för V86.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.