Leder hela vägen på V86?

24

image-24

Gärna Frankrike i vinter – men först en seger i V86 på Solvalla.
Sofia Aronsson, med träningsrörelser i både Sverige och Frankrike, plockar ut segervane fuxen Star Advisor Joli i V86 på Solvalla på onsdag.
– Taktiken? Ja, han dör ju nästan hellre än släpper förbi sig någon i ledningen.

Förutsättningarna i V86:ans andra avdelning på onsdag ter sig närmast perfekta för Axevallatränaren Sofia Aronssons röde springare.
Star Advisor Joli står perfekt inne pengamässigt i loppet, distansen är 1640 meter och läget bakom startbilen mycket passande för den sexårige fuxen.
– Jag tror att han kommer att ta ledningen väldigt naturligt då han är mycket startsnabb. Gör han inte det får Kim (kusken) köra tills han kommer dit. Star Advisor Joli höjer ett snäpp i ledningen, så enkelt är det. Jäklar vad han kämpar, säger Sofia Aronsson.
Axevallatränaren kom i kontakt med den sexårige fuxen i januari i år. Uppfödarparet Lisa och Jonathan Blomqvist ringde och frågade om hon ville överta träningen av sexåringen som pensionerade legendaren K-G Holgersson haft sådana framgångar med.
Sofia Aronsson tackade och tog emot och 14 starter efter det har slutat med sju segrar för fuxen.

Ute efter platta banor
Med träningsrörelser i både Sverige och Frankrike, har hon möjlighet att flytta hästar fram och tillbaka.
Star Advisor Joli kommer troligen att testas i Frankrike i vinter. Sofia Aronsson har bara inte den rätta feelingen för att hästen ska passa på nationalbanan Vincennes och vintermeetinget som nyss startat.
– En tanke jag har är att han ska få det här loppet på onsdag och sedan vila någon månad och kanske åka ner i slutet av vintermeetinget i stället. Just nu finns det ju bara lopp på den stora banan med uppförsbacke på Vincennes. När Enghien i Paris och de andra banorna kör igång igen känns det som att det blir mera att välja på med honom, säger Sofia Aronsson.
Hon är ute efter ”platta banor” med fuxen som hon menar har en aktion inte lämplig för berg- och dalbanan på Vincennes.
– Jag har det i bakhuvudet att han är otroligt flack i gången – han lyfter ju knappt fötterna – och min erfarenhet är det många gånger inte passar bra i uppförsbacken på Vincennes.

Ständigt uppåt i form
På onsdag är det Solvalla som gäller med hästen som haft form en längre tid.
Kusken Kim Eriksson fick en het häst utvändigt i den senaste starten på huvudstadsbanan men Star Advisor Joli kunde vinna säkert ändå efter ett uppdrivet tempo.
– Han fick ju verkligen ta ut sig senast men det gjorde han på ett jädrigt bra sätt trots elakt tryck hela vägen. Han springer ju och kämpar tills han nästan dör i ledningen, hellre än att släppa någon förbi sig. Det är en riktig hedershäst.
Hur är formen så här i slutet av året?
– Han är sån att ju piggare han är i jobben, desto bättre form. Och han var verkligen jättefin i de två intervallerna jag körde honom i alldeles nyss (måndag). Det regnat i helgen och det var rejält tungt men det bryr sig inte han så mycket om, säger Sofia Aronsson som håller till på Bjertorps travanläggning.
Är det ingenting som tyder på att formen ska vara vikande?
– Nej, snarare tvärtom. Han har varit så otroligt taggad under de sista veckorna. Jag tycker det är helt otroligt att han eter en ganska lång säsong fortsatt lika fräsch och pigg och löpsugen till tusen.
Hur ska han gå utrustad på onsdag?
– Det blir inga ändringar. Han går med sitt norska huvudlag utan käk, barfota runt om och jänkarvagn som vanligt. Hästen känns jättefin och jag kan inte klaga på något på förhand i varje fall. Jag tycker att det ser bra ut inför det här loppet. Kort distans är bra också, jag tycker han är lika bra över kort- som medel. Tillräckligt stark för medel och tillräckligt speedig för kort distans.
Kommer det att funka med lång distans om han ska testas i Frankrike?
– Han har inte gått på lång distans egentligen. Men jag tror inte att det är någon fara eftersom han är så pass bra i ledning. Det är därför jag vill ta ner honom när jag ser att det finns lopp som är 2100 meter och han kommer att få bra spår bakom bilen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.