HETARE ÄN NÅGONSIN

33

Det är helt hysteriskt, lika hajpat som när Barack Obama besökte Stockholm 2013?

I dag åker alla med minsta gnutta travintresse och lite solkräm till Solvalla för att se Bold Eagle, den bästa hästen på

planeten Jorden.

Tror aldrig en travare blåsts upp mer. Pallar fransosen för trycket? Spänningen är närmast olidlig.

Jag vill också påstå att det finns tre andra hästar som jag inte vet vad jag ska tro om.

Elitloppet har aldrig känts så här hett, det kokar i Bromma, både bildligt och bokstavligt. 

Pierre Pilarski heter mannen som äger världens just nu bästa häst. Sexårige hingsten Bold Eagle har vunnit allt i sitt hemland. I år har han sopat banan med motståndet

i Prix d’Amerique, Prix de France och Prix de Paris, trav-Frankrikes eget Triple Crown. Vi har bevittnat en enorm bedrift.

Vore han cyklist hade han vunnit Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta Espana. Eller att som tennisspelare vinna Franska Öppna, Wimbledon och US Open.

Men 56-årige Pilarski är inte nöjd. Han fortsätter att drömma och vägrar lämna molnen, trav är det bästa han vet och livet just nu är en enda lång fest. ”Solvalla är mitt Disneyland”, säger han. Den supermediale Pierre och topptränaren Sébastien Guarato har länge siktat på Elitloppet, matchat klokt och kommer med en häst preparerad för en maxinsats. De som tror något annat är ute och cyklar. Jag är inte en av dem.

Läste att Lutfi Kolgjini vet att Bold Eagle är överlägsen, att hästen går 1.08 eller rent av ännu snabbare om han tvingas. Då skrattade jag. Kolgjini är skön men han överdriver som vanligt, tänkte jag. Kul kille.

Det var före Solvallas lördagstävlingar där drygt 26 000 besökare fick se Volstead vinna lilla Elitloppet på 1.09,3 och Sauveur slå oss med häpnad när han flög ifrån till vinst i Harper Hanovers lopp, V75-7. Han vann på 1.12,0/3 180 meter och det var nytt världs-

rekord. Pang.   

Ingen bättre än sin svagaste länk

Underlaget på Solvalla har aldrig varit snabbare eller finare. Hästarna älskar det och de manliga kuskarna kör av banan med snudd på erektion. Med 27-gradig värme i dag igen är farsan Kolgjini kanske inte helt snett ute?

För det kommer att gå fort som satan i Elitloppet, 1.08 here I come – och det kan lika bra smälla till redan i något av de två försöken.

Bold Eagle är utan tvekan svårslagen i dag. Jag inser det. Men det finns saker som inte får gå snett. Ingen är bättre än sin

svagaste länk och i Bold Eagles fall handlar det om kusken, Franck Nivard. Han är en pajas. Nej, nu skojade jag lite.

Ni får säga vad ni vill men han är inte i närheten av Örjan Kihlström, Björn Goop och Erik Adielsson, inte i dag. Han är kung hemma på Vincennes men i Sverige har det gått skrämmande dåligt för honom. Det

är som om han inte hinner med eller så kanske hans körstil inte passar på trånga 1 000-metersbanor?

Franck Nivard borde vara den överlägset mest nervösa personen på Solvalla i dag. Av drygt 30 000 på plats är det Nivard som har mest press på sig.

Alla förväntar sig att han ska slå in straffen – själv kanske han drömmer om att han halkar på väg fram till bollen? Drar på arslet i gruset. Komfortabel kan han omöjligt känna sig.

Bakom Bold Eagle är jag extremt nyfiken på tre hästar. Vi kan ta dem i heatordning så hänger ni med i programmet.

Håller på Delicious U.S.

Delicious U.S. är min vinnare av Elitloppet 2017. Eller rättare sagt, jag håller på henne och blir fantastiskt glad om hon vinner. I så fall har dessutom tränare Daniel Redén lovat att hon ska få lägga av.

Då är sagan om världens snabbaste ponny över, bättre kan den inte sluta.

Redén säger att han inte har några krav alls på henne eftersom hon enbart tävlat i korpen i år. Så är det, motståndet har varit småpotatis. Samtidigt vet vi hur bra hon var under de två, tre månaderna 2015. Då slog hon världsrekord i tre starter i rad över tre olika distanser. Hon var som en liten missil som bara plöjde runt, förbi och ifrån.

Tänk om hon får smyga med som hon gjorde i Sundsvall Open Trot det året. Jag har aldrig sett något liknande över ett upplopp. Då får Bold Eagle ducka.

Måste även erkänna att jag är spänd på vad blåbäret Tjacko Zaz kan uträtta i det första försöket. Timo Nurmos förvandlingsnummer borde vara totalt chanslös, han kommer från Silverdivisionen (farmarligan) med endast ett lopp i kroppen i år och är med på kul, låter det som.

Fick nej av Kontio

När Nurmos fick honom i träning för nio månader sedan tackade elitkusken Jorma Kontio nej till att köra honom eftersom det ”var en sån skithäst” som han tröttnat på i förra regin. I årsdebuten

i slutet av april 2017 vann Tjacko Zaz på 1.09,5/1 640 auto från ledningen i ett V75-lopp.

Då var det den snabbaste tiden i Sverige i år. Japp, Jorma Kontio har reviderat sin uppfattning

numera.

Tänk om det visar sig att Tjacko är bra nog? Är det i så fall ett svaghetstecken för

travet eller beviset för bredden och att alla kan göra det. Att ingen dröm är för stor?

Vinnie på riktigt?

Nuncio kanske bara vinner?

Om Stefan Melander har haft mardrömmar eller känner sig trygg inför Nuncios start i dag vet jag inte. Fjolårsvinnaren, monstret från Enköping, har inte gått att känna igen i de tre senaste starterna.

Senast såg han fin ut men långspurten var ganska lam och han var chanslös mot

Västerbo Highflyer som smet undan i ledningen.

Var det också ett bevis för att alla är lika bra numera eller var Nuncio inte i form? Jag gissar på att formen inte är där ännu. Det kan vara så enkelt att Nuncio hittat den i dag – att han bara åker fram i dödens och trampar ner allt.

Men vi är några som tvivlar. I dag klockan 17.38 får vi svaren. Floppar Nuncio igen? Darrar Franck Nivard? Blir det mos av blåbäret? Och är karriären över för Delicious U.S.? Hoppas det.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelUtmanarna som visar storform
Nästa artikelStjärnkusken laddade upp på italiensk krog