Hetaste hästarna inför Elitloppet!

313

heta_hastar

Commander Crowe segerdefilerar efter fjolårets elitloppsvinst. Chansen är stor att han är en av 16 hästar som står på startlinjen i år också. Foto av Kanal 75

stockholm. Publicerad: 2013-03-27 16:29 Senast ändrad: 2013-03-27 23:16

Bara två månader kvar.
26 maj är det dags för världens största travfest på Solvalla.
Vi har kollat läget med de aktuella hästarna och listar de tio hetaste kandidaterna till att starta i Elitloppet 2013.
Ännu har inte spekulationerna tagit fart ordentligt.
Vilka 16 hästar blir det som gör upp i världens mest prestigefyllda sprinterlopp och kämpar om förstapriset på tre miljoner kronor inför 30 000 åskådare sista söndagen i maj?
”Form är en färskvara” som elitloppsgeneral Tore Fyrand alltid betonar och med 60 dagar kvar till årets travhändelse finns det förstås massor som kan hända på vägen.
Men flera av de stora stjärnorna visade upp sig i helgen och i påsk ska nya topptravare ta sina första steg på tävlingsbanan efter vinterträningen.
Fyrand själv hälsar att han planerar att dela ut de första inbjudningarna i mitten av april, men det hindrar förstås ingen från att börja fantisera om hur startfältet i Elitloppet 2013 ska se ut.
Här följer de just nu tio hetaste aspiranterna till att finnas på startlinjen, några bubblare samt de stjärnor som av olika anledningar är tveksamma.

Sebastian K, hingst 7 år. Tränare: Åke Svanstedt, Sverige.
Presentation: Speedfenomen som sprang in fem miljoner kronor på två månader i somras genom vinster i bland annat Åby Stora Pris och Masters-finalen på Solvalla. ”Årets häst” i Sverige 2012
Status: Årsdebuterade med mycket enkel vinst i första deltävlingen till Olympiatravet och laddas nu mot finalen 20 april.
Startprognos: Självskriven att få en inbjudan om han håller sig frisk.

Brad de Veluwe, hingst 5 år. Tränare: Tuomas Korvenoja, Finland.
Presentation: Supertalang som dominerat sin kull totalt i två säsonger. Vann Sprintermästaren på europarekordet 1.09,7 och tog hem Europaderbyt i kamp med de bästa fransoserna.
Status: Årsdebuterade på imponerande sätt i vintriga förhållanden på Vermo i lördags. Laddas mot Finlandia Ajo och sedan Elitloppet:
Startprognos: Självskriven om inget oförutsett inträffar. Lär skapa elitloppsfeber i hemlandet.

Commander Crowe, valack 10 år. Tränare: Fabrice Souloy, Frankrike
Presentation: Titelförsvarare och Europas store dominant i fjol då han gick världsrekordet 1.08,9 på Jägersro och totalt tjänade 11,5 miljoner kronor.
Status: Tveksam i årsdebuten på Vincennes 2 mars då han diskvalificerades för orent trav. Laddas för start i Holland 4 april och siktas sedan mot Olympiatravet på Åby 20 april.
Startprognos: Självskriven bara han visar sig från sin normala sida i de närmaste starterna.

Mister Herbie, valack 5 år. Tränare: Jeffery R Gillis, Kanada.
Presentation: Slog igenom då han vann hemlandets största lopp Maple Leaf Trot och besegrade sedan Commander Crowe Breeders’ Crown-finalen. Anses som Nordamerikas bästa äldre travare.
Status: Har siktats mot en tripp till Europa hela vintern och tränare Gillis berättade i en intervju i veckan att planerna är spikade för start i Oslo Grand Prix och Elitloppet. Har inte tävlat sedan 27 oktober och förväntas gå ett kvallopp inom kort.
Startprognos: Kommer att starta om inget oförutsett inträffar i samband med resan.

Timoko, hingst 6 år. Tränare: Richard Westerink, Frankrike.
Presentation: Fransk unghästdominant som spåddes bli landets nya stjärna. Fick en tuff första säsong i eliten och såg ut att ha tappat gnistan, men har fått en nytändning sedan Joseph Verbeeck tagit över tömmarna i loppen.
Status: Visade gryende storform som trea i Prix de France och bekräftade det med seger i Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse 10 mars. Tränare Westerink ville vara med i Elitloppet i fjol och har aviserat en ny satsning.
Startprognos: Tvingades avstå sin plats i fjol på grund av skada. Får säkert en ny chans.

Raja Mirchi, hingst 6 år. Tränare: Lutfi Kolgjini, Sverige.
Presentation: Sopade rent i de svenska unghästloppen fram till derbyt där han galopperade i försöket. Återkom efter skada i fjol och vann SM. Imponerade vid seger i debuten på Vincennes.
Status: Hemkommen från vintern i Frankrike och har precis börjat tränas igång efter en viloperiod. Siktar på comeback i slutet av april och har Elitloppet som nästa stora mål.
Startprognos: Inbjuden i fjol, men fick också tacka nej på grund skada. Får säkert en ny chans.

Sanity, valack 7 år. Tränare: Malin Löfgren, Sverige.
Presentation: ”Sagohäst” som slog igenom i dåvarande Rixallsvenskan och förbluffande enkelt tog steget från silverdivisionare till elithäst som femåring. Ordentligt upphaussad inför elitloppsstarten i fjol, men kunde inte göra sig själv rättvisa på grund av allergiproblem och slogs ut i försöket.
Status: Har laddat med en träningsvinter i Frankrike med elitloppsrevansch som årets stora mål. Gav två fina formbesked efter försiktiga upplägg innan han galopperade i lördags. Planeras gå hem till Sverige inom kort.
Startprognos: Mycket populär och torde ha en biljett vikt om han fortsätter att visa stigande form efter hemkomsten.

The Best Madrik, hingst 6 år. Tränare: Jean Etienne Dubois, Frankrike.
Presentation: Spurtark herre som stångats med Timoko i de franska årgångsloppen och såg med tredjeplatsen i Prix d’Amerique och segern i femåringskriteriet i fjol ut att ha tagit över kullkronan.
Status: Gav ett fint formbesked som tvåa bakom sin trätobroder i Criterium de Vitesse. Jean Etienne Dubois vann Elitloppet med hästens pappa Coktail Jet och har indikerat att han vill återvända i år.
Startprognos: Tackade nej i fjol. Bör vara given om kretsen vidhåller sitt intresse.

Panne de Moteur, hingst 5 år. Tränare: Stefan Hultman, Sverige.
Presentation: Utvecklades till kulltopp bland Sveriges fyraåringar i fjol. Vann Fyraåringseliten på elitloppsdagen. Tvåa bakom Brad de Veluwe i Sprintermästaren samt bakom Pato i Svenskt Travderby.
Status: Har tränats med sikte på Elitloppet hela vintern och gör årsdebut i ett högklassigt femåringslopp på Färjestad på långfredagen.
Startprognos: Spännande nykomling som ligger bra till om han övertygar i säsongsupptakten.

Tamla Celeber, sto 6 år. Tränare: Roger Walmann, Sverige.
Presentation: Sällsynt dominant kulldrottning som matchades försiktigt under första halvan av fjolåret innan det bar av till USA. Behövde tid att acklimatisera sig, men visade internationell klass när hon spurtade hem Breeders Crown-finalen för ston i Kentucky.
Status: Har inte startat sedan återkomsten till Sverige, men förväntas årsdebutera inom kort och Roger Walmann är tydlig med att man siktar mot Elitloppet.
Startprognos: Ett av få aktuella ston och fortfarande ”osynad” mot världseliten, därmed extra intressant. Goda chanser att bli inbjuden om hon gör bra ifrån sig i årets första starter.

Bubblare
Friction, fjolårets V75-komet nämndes av tränaren Stefan Melander som en tänkbar elitloppshäst redan då. Den gången uppfattades det av många som ett skämt, men efter hästens enorma utveckling är han i högsta grad aktuell i förhandssnacket denna gång. Årsdebuterar på långfredagen.
Mack Grace SM, italiensk heatloppsexpert som sannolikt vunnit flest försök/final-lopp i Europa. Var inbjuden i fjol, men drabbades av allergiproblem och fick stanna hemma. Tränaren Lucio Colletti har beskrivit Elitloppet som sin stora dröm och planerar att komma till Sverige och starta hästen i vår.
Occhione Jet, läcker italienare som kom till Sverige i fjol och visade skyhög kapacitet vid ett par tillfällen. Ska årsdebutera inom tre veckor och tränaren Stig H Johansson säger sig inte vilja spekulera kring Elitloppet redan nu.
Vulcan, Nya Zeelands nya travstjärna stod i särklass i Oceaniens nya miljonlopp Great Southern Star i helgen. Bröderna Tim och Anthony Butt är inställda på en Europa-turné i sommar där Elitloppet skulle vara första anhalt. Återstår att lösa är den ekonomiska biten där man hoppas att fler banor i Norden vill bidra till att få hit den synnerligen exotiske gästen.
Save the Quick, stentuff fransyska som utmanade Sebastian K. till målfoto i Masters-finalen i höstas. Härdad i eliten på hemmaplan och siktar på att turnera Norden i sommar. Har fått ett wild card till Olympiatravet 20 april och får då chansen att visa om hon är något för Elitloppet.
Amaru Boko
, vann gulddivisionen som första fyraåring på nio år 2011. Ville vara med i fjol, men galopperade i genrepet och fick ingen inbjudan. Tränaren Timo Nurmos är tydlig med att man siktat mot Elitloppet hela vintern. Årsdebuterar inom kort och måste imponera för att bli aktuell.
O’Grady, dansk segermaskin som nyligen kommit till Flemming Jensen och inlett säsongen bra. Konkurrerar med fjolårets Sweden Cup-vinnare Neo Holmsminde och elitloppstrea Classic Grand Cru om minst en plats från vårt södra grannland.

Tveksamma
Googoo Gaagaa, amerikanskt fenomen med passgångarblod som sprang världsrekord i fjol som treåring. Skulle vara en enorm attraktion, men tränaren verkar inte sugen på Europa.
Maharajah, fortfarande är hästens framtid inte bestämd. En satsning på Elitloppet skulle komma mycket överraskande.
Libeccio Grif, italiensk elitloppsfemma 2011 som slog världsrekord över medeldistans i Copenhagen Cup samma år. Visade gryende form i lördags efter långvarig skada, men tränaren är tveksam.
Yarrah Boko, Norges största stjärna med två raka elitloppsfinaler och försöksvinsten i fjol. Fick en gaffelbandskada i vintras och hinner knappast bli redo.
Caballion, styrkefenomen som tog en de sista platserna i fjol. Sträckte sig nyligen vilket försenade årsdebuten och Henrik Larsson säger att Elitloppet ”inte ligger i planeringen”.
Rapide Lebel, fransk stenkross och elitloppstvåa 2011. Har haft infektionsproblem och inte startat på länge. Tränas för comeback i sommar och hinner knappast bli aktuell.
Main Wise As, etablerad fransk topphäst som trivs över sprinterdistans, men inte med att tävla i två lopp samma dag och verkar inte intresserad.
Orecchietti, Sprintermästare 2011 och fastlåst i elitloppsförsöket i fjol. Skadade sig i samband med Jubileumspokalen i höstas och väntas inte tillbaka på tävlingsbanan förrän månadsskiftet juni-juli.
Ready Cash, Frankrikes travkejsare tävlar inte på sommaren på grund av avelsarbete. 2013 verkar inte bli något undantag.
Royal Dream, årets Prix d’Amerique-vinnare har också avelsbestyr och vill inte kombinera det med tävling.
Chapter Seven, fjolårets bästa äldre häst i Nordamerika har avslutat tävlingskarriären och arbetar som avelshingst på heltid.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Åby 28/3-2013
Nästa artikelStjärnkollen: One Too Many

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.