Holgers SMS avgjorde antagligen!

247

holger_maharajah_s

Ett sms kan vara mycket värt.
Särskilt det som travnestorn K G Holgersson skickade till Maharajahs tränare Stefan Hultman en vecka innan Prix d’Amerique.
– Utan ändringarna tror jag inte att han hade vunnit, säger Stefan Hultman dagen efter bragden i Paris.
Ära den som äras bör och naturligtvis är det tränaren Stefan Hultman, kusken Örjan Kihlström, skötaren Lisa Skogh och framför allt hästen själv, den mäktige Maharajah, som i första hand ska hyllas efter söndagens magnifika prestation i Prix d’Amerique.
Men den legendariske travtränaren K G Holgersson, 83, hade också ett finger med i spelet.
– Maharajah var ju inte bra senaste gången han startade och vi funderade lite på om det berodde på banan, men jag trodde nog inte att det var hela sanningen, och då hörde en gammal legendar, en av mina stora idoler när jag växte upp med det här, Karl Gustav Holgersson, av sig, berättar Hultman.
– Jag skickade ett sms till Stefan klockan fem på morgonen där jag skrev att det inte är något fel på hästen och att han skulle ringa mig innan han ringde till veterinären. Han ringde nästan direkt, berättar K G Holgersson.

Slutade köra intervaller

K G Holgerssons hade sett något som alla andra hade missat. Han var inne på att Maharajah var övertränad.
– Vi hade ett långt samtal och han utvecklade sina idéer. I och med att det föll in på mina egna idéer gjorde jag som ”Holger” sa och vi slutade köra intervaller med Maharajah. Vi har bara kört långjobb med honom och sett till att inte ha några stressmoment, vi ändrade värmningsrutiner och allting. Det föll väl ut och hans ”hb-värde” (hemoglobin) gick faktiskt ner. Utan ändringarna tror jag inte att han hade vunnit Prix d’Amerique, säger Stefan Hultman.
K G Holgersson vill emellertid tona ner sin del i Maharajahs historiska triumf.
– Hultman var inne på samma sak själv och ville nog bara ha mitt stöd, men två procent av segern vill jag ta åt mig, säger Holger och skrattar.

Siktar på Prix de France

Stefan Hultman är tillbaka i Sverige men Maharajah och hans skötare Lisa Skogh är kvar i Frankrike. Hästen har tagit loppet bra och nu är förhoppningen att han ska tvåla till fransmännen i ytterligare något lopp innan han får kliva på transporten hem till Ekerö.
– Jag pratade med Lisa i morse och Maharajah har tagit loppet bra och ser väldigt fin ut. Som det ser ut nu kommer han att starta om två veckor i Prix de France. Har vi nu kommit rätt på träningen, dragit ner på intervallerna och gjort som Holger har sagt, så kanske Maharajah kan göra några fler bra lopp därnere. Det vore ju fantastiskt, säger Hultman.

Ola Johansson

Kanal 75