Maharajah vann Prix d’Amerique!

224

storstastora

Uträknad av många.
Men Maharajah reste sig.
I fjärde försöket i Prix d’Amerique slog nioårigen till med en seger.
Det blev en svensk triumf i världens största travlopp i Paris på söndagen- den sjätte blågula genom tiderna.
Sören Nordin visade vägen 1950 med Scotch Fez. Därefter har Dart Hanover, Queen L Ina Scot och Gigant Neo segrat i loppet som brukar kallas världens tuffaste.
Efter bommen i V75 hemma på Solvalla för två veckor sedan var det frågan om det ens skulle bli någon start i Prix d’Amerique.
Stefan Hultman och övriga kretsen enades om att försöka en kanske sista gång med nioåringen.
2011 var det nära att gå vägen. 2014 kom slutligen segern alla väntat på.
– Det här är det största man kan vara med om i sporten. Nu kan jag dö lycklig! sa tränaren Stefan Hultman i någon av de otaliga intervjuerna efter loppet med pressfolk från hela Europa.
Solvallatränaren tog sig springande fram i regnet på den svarta koltstybben och ville ha tag på:
– HÄSTEN! Och ÖRJAN!!!

Fulländad styrning
Om Maharajah gjorde det mesta jobbet så fick han den här dagen bästa assistans av sin kusk, Örjan Kihlström.
Kihlström körde ett taktiskt fulländat lopp. Han prickade starten exakt med Maharajah och körde till ledningen, släppte ifrån sig den och gick ut och tog över igen. Allt för att släppa till loppets spelfavorit Up And Quick.
Franske travkejsaren Ready Cash anslöt mitt i loppet och placerades utvändigt ledaren av Franck Nivard. Det blev för tufft och hästen galopperade i början av upploppet.

”Kunde inte bli bättre”
Luckan kom som på beställning för Örjan Kihlström och Maharajah.
– Hästen känds fin i provstarter och allting. Vi fick en fin start. Ja, det var vår dag helt enkelt. Ifjol gick allting fel med hård körning och infektion. I år gick allting rätt i stället. Jag valde att släppa till Up And Quick som vi visste kunde göra loppet själv, ja det kunde inte bli bättre, sa Örjan Kihlström genom lermasken.
Vädermässigt var det en av loppets suraste årgångar med hårt regn hela dagen. Den omtalade svarta banan var tung och slirig.
Uppe på vinnarpodiet sjöng Maharajahs uppfödaren Margaretha Wallenius-Kleberg med i Du gamla, du fria med handen på hjärtat. Annika Lindblom, projektledare för ägarkonsortiet Travkompaniet, sjöng högst.
Många tårar
Stefan Hultman och Örjan Kihlström vilade rösterna under nationalsången. Sedan blev det snack om segern igen.
– Nu har jag avverkat mina pojkdrömmar. Det är helt fantastiskt! sa Stefan Hultman. En hastig klapp på hästen och en kram till skötaren Lisa Skogh.
– Jag hade den bästa kusken och den bästa skötaren, Lisa Skogh som tar hand om hästen. Och så ”Marre” då…jag vet inte om jag klarar det här, sa tränare Stefan Hultman gråtande.
Tvåa och knappt slagen i loppet slutade franske andrahandsfavoriten Up And Quick. Ready Cash som var på jakt efter tredje segern i loppet, diskades för galopp.
Tredjeplatsen knep norske Yarrah Boko som Pierre Vercruysse hittade luckan med från tredje invändigt.
– Vi är naturligtvis mycket glada och stolta. En tredjeplats som känns som en seger, summerade tränaren Trond Anderssen.

Vilade i form
6 500 delägare i Stall Travkompaniet äger en Prix d’Amerique-vinnare som gick över 20 miljoner kronor intjänat med råge efter segern värd drygt 4,5 miljoner kronor.
Maharajah blev fyra i V75 på hemmabanan Solvalla för 14 dagar sedan. En besvikelse.
– Jag visste att han skulle göra bra ifrån sig i dag men trodde ju aldrig att det skulle bli seger. Inför loppet på Solvalla hade han fått sina vanliga intervaller. Nu bara lugna långa rundor. Vi vilade hästen i form den här gången och det verkar han ha gillat, konstaterade Stefan Hultman. 33 508 besökare såg loppet på plats på Parisovalen. Miljoner framför tv-apparaterna.
Örjan Kihlström summerade triumfen:
– Norge trea och Sverige i topp. En otrolig framgång för oss nordbor.

Mikaél Wikner

 

Föregående artikelInför PdA: Kejsaren får stå tillbaka?
Nästa artikelHolgers SMS avgjorde antagligen!