Hoppas få fira efter Sprintermästaren

234

elfving-sprintermastaren

Travfantasten Ulf Elfving har spännande dagar framför sig.
Han är delägare i en av favoriterna i Sprintermästaren, Quid Pro Quo, samt Quadrupedans som är en outsider i Stosprintern.
– Går det riktigt bra måste vi fira ordentligt. Anklever och champagne är en enastående kombination, säger Elfving.

Sveriges mest kända radioröst har gjort över 30 000 radiointervjuer och bland mycket annat belönats med Stora Journalistpriset. Men när Ulf Elfving inte gör sina knivskarpa och underhållande intervjuer i etern kopplar han gärna av med trav. Han har i tidigare intervjuer sagt att trav, fotboll och mat är hans största intressen i livet.
För dagen är Elfving delägare i fem travhästar varav två av dem startar torsdag och fredag den här veckan. Det är heller inte vilka hästar som helst. Quid Pro Quo, är en av landets bästa fyraåringar som har sprungit in 2,5 miljoner kronor. Han går ut som en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren på torsdag i Halmstad.

”Är suveränt bra”
På fredag startar dessutom Quadrupedans på samma bana i finalen av Stosprintern. Hon har hittills sprungit in 423 000 kronor.
– Det ska bli väldigt spännande. Jag är alltid optimist men det är jag i alla sammanhang, säger Ulf Elfving och skrattar.
– Quid Pro Quo har det sämsta startspåret men han har gått bra bakifrån förut och vunnit från andra positioner än ledningen. Det gjorde han i senaste starten och hästen är ju suveränt bra. Han är så snäll och trevlig och gnäggar hela vägen till banan.
– När det gäller Quradrupedans är jag nyfiken på vad hon kan uträtta i sin final. Hon har gjort väldigt bra lopp på slutet och är nog bättre än många kanske anar.
Är det nervöst att följa hästarna i så här stora lopp?
– Nej, inte så värst. En del hästägare är ju verkligen jättenervösa men det är ju inte jag som springer. Men det är väldigt kul!

Ser loppen i skärgården

Hur kommer du att följa tävlingarna? Är du på plats i Halmstad?
– Nej, jag har lite ont om tid för att hinna åka ner. Jag sitter lugnt och skönt på landet och ser loppen på datorn via atg-live. Visst hade det varit kul att vara i Halmstad för jag tycker väldigt mycket om Västkusten men att sitta ute i skärgården och äta och dricka gott och titta på trav kan inte bli bättre. Dessutom ser man loppen mycket bättre och har även nära till kylskåpet, säger Elfving med ett skratt.

Delar intresset för mat med Båth
Han är inte bara en av landets största radioprofiler utan även författare till flera böcker. Elfving är även en mat gourmet (ett intresse han för övrigt delar med sin tränare Svante Båth) och han har bland annat skrivit en bok om smörgåstårtor. Frågan är därför vad det kan vankas för delikatesser på torsdag kväll när stjärnhästen Quid Pro Quo startar i ett av landets största travlopp. Svante Båth har tidigare uttalat sin relation med hästägaren Ulf Elfving att; ”vi pratar mycket om mat, men även lite trav också”.
– Ja, det får väl kanske bli en meny som Svante rekommenderar den här gången. Med lite olika delikatesser. Jag litar precis lika mycket på honom i egenskap av kock som travtränare, säger Elfving.

Pilgrimsmusslor och lammracks
Vi kollar därför med Svante Båth vad den matglade Bergsåkers-tränaren kan tänkas rekommendera för meny till Sprintermästare-aftonen.
– Nu är det ju lite tidigt på säsongen, men annars gör Ulf Elfving en fruktansvärt god surströmmingslåda. Fast det kanske inte passar så bra att fira Sprintermästaren med det, säger han.
– Om jag får välja skulle det nog bli Pilgrimsmusslor till förrätt och Lammracks till varmrätt. Ulf är väldigt lik mig när det gäller mat. Det finns tre maträtter som han verkligen tycker om. Och resten älskar han, säger Svante Båth och skrattar.

”Är velig om balans och utrustning”

Hur är läget med Quid Pro Quo och Quadrupedans? Chanserna?
– Quid Pro Quo har känts väldigt fin i jobben i veckan och allt verkar bra. Jag var jättenöjd med honom när han vann i senaste starten då han gick med skor. Jag är fortfarande lite velig om vi ska köra med skor runt om eller barfota bak i försöket. Det är samma med huvudlaget, antingen blir det hel- eller halvstängt.
– Man vill ju gambla och spara lite till finalen samtidigt som man vill vinna försöket. Vi har ju torskat i spårlottningen så det kan ju häxa på vägen från ett sådant svårt läge. Men hästen har aldrig gjort ett dåligt lopp och han är tacksam i alla lägen.
– Skulle han gå till final kan det eventuellt bli barfota runt om. Men det måste jag ta ett snack med kusken om också fast visst är jag sugen på att prova det i så fall.
Quadrupedans i Stosprintern då?
– Hon var bra senast och har utvecklats jättefint under året. Hon är startsnabb men det känns lite långsökt att kunna slå de bästa. Men jag har gärna fel. Rätt så fina pengar känns det i alla fall logiskt att hon ska kunna tjäna, säger Svante Båth.

”Skandal att pengarna från Italien inte har kommit”
Apropå pengar så har kretsen kring Quid Pro Quo fortfarande inte fått prispengarna utbetalda, när hästen vann det anrika storloppet Orsi Mangelli i Milano i november i fjol. Cirka 700 000 kronor är det som ägarna ännu inte har sett röken utav.
– Det är en skandal att pengarna fortfarande inte har kommit. Det är genomuselt. Men hästen får väl springa in nya pengar, säger Ulf Elfving.
Det är något som hästarna mycket väl göra kommande dagar. Förstapriset i Sprintermästaren är 877 000 kronor.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Åmål 3/7-2013
Nästa artikelTitelförsvararen klar för Hugo Åbergs