Hur är dagsläget med Ed You?

62

ed you 2015

Ed You och Robert Bergh. Foto av Lars Jakobsson

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar? I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015. Dagens stjärna: Ed You.

Fakta:
Ed You, valack, 8 år
Starter: 61
Segrar: 24
Rekord: 1.10,1/1640a
Intjänat: 5 677 300 kronor
Hemmabana: Bergsåker

Presentation: Ed You köptes av tvillingarna Sedin på sommaren 2013 och hästen har tagit klivet från att vara en silverdivisionshäst till att platsa i världseliten sedan han kom i Robert Berghs träning. I fjol blev det dundersuccé när Ed You sprang in nästan fyra miljoner kronor och vann storlopp som Hugo Åbergs Memorial och Trotting Masters i Köpenhamn. Han vann även ett försök till Olympiatravet och flera lopp i Gulddivisionen.

Tränaren Robert Bergh svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Det ser jättebra ut. Han fick en skada i höstas i ett ligament på ett framben och fick vila ut ordentligt. Nu ser han fräsch och fin ut och är igång med intervallträning i backen. Det är en häst som aldrig har några problem med vikt eller muskler oavsett årstid och han ser bra ut. Det var välbehövligt också att han fick en lång vila efter säsongen i fjol och det har gjort honom gott. För dagen har han några kilo extra över magen för han har inte gått några snabbare tider på rundbanan ännu men det kommer han att göra inom kort.

När startar han nästa gång?
– Det blir någon gång i mitten eller slutet av maj och han kommer således inte att vara med i något Olympiatrav och är heller inte aktuell för Elitloppet. Eftersom han har haft en så lång vila så vill jag ta det lite försiktigt och inleda lugnt framåt försommaren istället.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Vi siktar på de stora loppen i sommar och i höst. Hugo Åbergs är ett av dem så klart eftersom han är titelförsvarare. Det kan även bli aktuellt med något av storloppen i norden och hästen har ju visat mer än en gång att han duger i de här sammanhangen. Efter förra vintern på Vincennes kändes det att han hade tagit ett steg till när han kom hem. Det var därför ganska skönt när han vann ett försök till Olympiatravet och jag fick bekräftat vad jag känt inför säsongen.
– Det gick väldigt fort från Silverdivisionen till världseliten men han har vuxit in i kostymen och jag tror det var bra att han fick ta igen sig och fick en rejäl vila. Så det är klart att jag har stora förhoppningar inför säsongen, säger Robert Bergh.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.