Hur är läget med Nahar inför säsongen?

21

image-17

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar? 
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015. Dagens stjärna: Nahar.

Fakta:
Nahar, valack, 10 år
Starter: 95
Segrar: 32
Rekord: 1.09,7/1609a
Intjänat: 11 145 098 kronor
Hemmabana: Bergsåker

Presentation: Nahar utvecklades till en världsstjärna sedan han kom i Robert Berghs träning för snart tre år sedan. Han vann Elitloppet året därefter och kort därefter även Norrbottens Stora Pris i Boden. Det miljonloppet vann han även i fjol då han tog flera segrar i Gulddivisionen och bland annat vann Silverhästen på Solvalla på världsrekordet 1.10,5 över medeldistans.

Tränaren Robert Bergh svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han tränar på för fullt och det ser bra ut. Jag är jättenöjd med allting. Det var först tänkt att han skulle ha startat på i vinter men det var så otroligt svåra banor med alla väderomslag som var och det var mjuka och lösa banor mest hela tiden. Det är för besvärligt för honom och han tappade formen genom att vara ute på sådana banor. Jag hade hoppats på hårda banor och hakar men nu blev det inte så och vi fick ändra planerna och låta honom vila istället. Han behöver ha väldigt fast och hård bana för att det ska slå riktigt bra.
– I fjol när han kom ut efter lång vila så var han fräsch och fin men väldigt rullig i de första starterna. Jag är därför lite mer observant i år med upplägget på träningen och vi får se hur han uppträder i år när han kommer ut igen. Men så här långt ser allt jättebra ut.

När startar han nästa gång?
– Planen är att starta den 19 april på Bergsåker.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Elitloppet är det första stora målet och sedan är det sommarens och höstens stora lopp som gäller. Det finns en del att välja på och 2100 meter är alltid ett litet plus för honom. Däremot blir det lite för tajt med Olympiatravet.
– Han tjänade två miljoner kronor i fjol gentemot fem miljoner året innan. Skillnaden i pengar är elitloppssegern som han fick tre miljoner för. Allmänheten kanske tycker att Nahar är sämre nu men faktum är att han gjorde bort sig mer för två år sedan än han gjorde i fjol. För två år sedan vann han Elitloppet och storloppet i Boden. I övrigt var det ganska likt, fast i fjol klämde han till med ett världsrekord istället.
– Hästen är ju så att han är lite ojämn ibland, det han varit under båda de senaste två säsongerna. Men när det sitter så är han en blandning mellan Usain Bolt och Bob Beamon. Då är han ruggig.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelStig H ska köra lopp i Kalmar!
Nästa artikelKul att se Maven på V75!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.