Kul att se Maven på V75!

42

image-20

Amerikanske topphästen Maven och hennes skötare Tobias J Gustafsson är i Sverige. På lördag väntar V75-start på Solvalla. Foto av Gerard Forni

Förra året gick hon till final i Elitloppet.
På lördag är det amerikanska toppstoet Maven tillbaka på Solvalla.
– Ska hon vara med i Elitloppet igen ska hon bara vinna på lördag, lite så känner jag, säger Tobias J Gustafsson, hästens följeslagare under europavistelsen.

Efter en vinter i Frankrike är Maven (V75-1) i Sverige. Det stora målet är Elitloppet på Solvalla 31 maj och vägen dit börjar i lördagens jackpotkryddade V75-omgång på huvudstadsbanan.
– Jag tycker att vi har bästa hästen i fältet, även över medeldistans, säger Tobias J Gustafsson, som sköter hästen åt svenskamerikanske tränaren Jimmy Takter.
Maven gjorde fyra starter under det franska vintermeetinget på Paris-banan Vincennes. I Prix d’Amerique galopperade hon efter en omöjlig resa. Bästa placeringen kom i Prix de France där hon slutade femma.
– Hon tyckte väl lite sisådär om backen på Vincennes. Hon fick slita där och det tog udden av hennes avslutningar. Men loppen på Vincennes har gjort henne tuffare och starkare och formen har kommit succesivt. Senast när det var plant gjorde hon sitt bästa lopp hittills.
Senast startade Maven i Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer och hennes prestation där var av bästa märke. Hon fick en lugn start från spår åtta bakom startbilen och hamnade i sjätte par utvändigt. 800 meter från mål gled hon ut i tredjespår och när Johnny Takter gav henne full anfallsorder på upploppet flög hon fram till andraplatsen bakom fjolårets elitloppsvinnare Timoko.
– När han ryckte ”norsken” tog hon i ännu mer och det var bra hästar som hon gick ikapp och förbi. Hon tog in på Timoko också och med ett bättre spår hade hon kunnat ge honom en riktig match.

Bättre än förra året
Sedan snart två veckor befinner sig Maven och Tobias J Gustafsson på Helena Burmans gård i Skåne.
– De första dagarna, nästan en vecka, efter att vi åkte från Frankrike var hästen lite tagen men nu känns hon mer alert och vaken, och fin i jobben, säger Gustafsson.
Till helgen fortsätter Europaturnén till Stockholm och Solvalla. Där kommer Maven på lördag att bära favoritskapet i stoeliten.
– Hon har öppnat bra tidigare men spår åtta är alltid lurigt. Men Johnny får ta och lösa det helt enkelt. Hästen är förberedd för att gå barfota fram igen och den här gången blir det Ghost-vagn (amerikansk vagntyp reds.anm.). Med tanke på hur hon var senast tror jag på en bra prestation.
Senast Maven gästade Solvalla slutade hon oplacerad i elitloppets final efter en tredjeplats i försöket. På lördag kan hon visa sig aktuell för en ny chans sista söndagen i maj.
– Som jag förstod det var resan till Solvalla tuff för henne förra året. Hon borde vara bättre nu när hon har fått acklimatisera sig.

Fakta
Maven, sto, 6 år
Tränare: Jimmy Takter, USA
Starter: 57
Segrar: 29
Rekord: 1.09,2/1609 a
Intjänat: 13 888 134 kronor

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.