Hur går det för V75-debutanten?

23

debutant v75

Han har inte förlorat felfri på tre år
Carlos Greenwood är talangen som rest sig på nio och som nu gör V75-debut med en imponerande segerprocent.
– Han har mycket hög kapacitet i förhållande till den klass han fortfarande tävlar i, säger Admir Zukanovic, försteman hos Stall Denco.

Hemma på gården är inte Carlos Greenwood någon häst man lägger märke till i första skedet. Här bland stjärnor som I Won’t Dance, Solvato, Riff Kronos, Amazing Man och Dernier Viking lever den sexårige lite ängslige valacken ett stillsamt liv där han tillbringar mest tid i hagen med bästa kompisen, treåriga stoet Dencossharonkilab.
Carlos Greenwood kom till Stall Denco från Tyskland i november 2012. Då en hingst med gott rykte. Treåringen var kapabel men samtidigt elak och hingstig och man bestämde sig för att kastrera honom.
– Tyvärr gick det fel och han fick en infektion i såret. Det var riktigt allvarligt. Det var bara timmar ifrån att man var tvungen att buköppna honom, berättar Admir Zukanovic.

”Bara skinn och ben”
Efter månader på kliniken kom Carlos Greenwood tillbaka till stallet. Men nu var det istället en ängslig häst som även tappat både kilo och muskler.
– Han tappade allt och var i princip bara skinn och ben. När vi sedan satte igång honom blev han lätt i baken, ville slå. Än i dag är han lite säregen och han springer med slagjord och käk även i träningen. Han är snäll men oberäknelig, han kan plötsligt inbilla sig att han ser en älg när vi är ute och kör och då sätter han igång och kan slå. Man får vara uppmärksam, säger Admir Zukanovic.
Men om Carlos Greenwood är ängslig hemma så är han helt annorlunda på tävlingsbanan. I alla fall när loppet väl startat.
– Ja, precis före loppet kan han ha nerverna på utsidan och vänder man upp för tidigt bakom startbilen så kan han bli lite ”trippig”. Men det är inget problem egentligen om man känner hästen. Det är en fördel nu när Peter Ingves kan honom och vet hur han ska förbereda honom på banan. Det gäller att göra på hästens villkor.

”Både snabb och stark”
När det kommer till Carlos Greenwoods styrkor svarar Admir Zukanovic snabbt:
– Löpskallen. Han har löpskalle, dessutom är han både snabb och stark. Han är den typ av häst som både kan öppna snabbt och avsluta snabbt. Det fick vi se prov på senast.
Senast var ett V5-lopp på Åby där Carlos Greenwood fick öppna i 1.09-fart första 500 i spåren för att komma till ledningen från spår 8. Han avslutade sedan 1.11,5-tempo sista 500 och då körde egentligen Peter Ingves bara för fullt sista 100.
Carlos Greenwood har alltid haft kapacitet, men förutom problemen vid kastationen så har hästen även haft problem med sina ben. Problem med först den ena sedan den andra kotan gjorde att han var borta elva månader från tävlingsbanan från precis ett år sedan tills comebacken för en månad sedan.
– Det han haft är en ovanlig skada. Nu andra gången svullnade benet upp som en ballong. Men han är känd på kliniken och han lyckades komma tillbaka igen. Han har mer eller mindre varit hos Sankte Per tre gånger och vänt, säger Admir Zukanovic.
I comebackloppen har Carlos Greenwood imponerat och trots att han på nytt fått spår 8 bakom bilen i V75-5 på lördagen är Admir Zukanovic optimist.
– Vi är med för att vinna och jag tror absolut att han hävdar sig på V75. Som jag ser det, och om han får vara frisk och fräsch i vinter, vill vi matcha honom i V75 i vinter. Jag tror och hoppas han kan ta sig till silverdivisionen ganska snabbt.
Hur ser du på lördagens lopp?
– Det är några bra invändigt och vi har ett tråkigt läge, men samtidigt får han inte starta på V75 varje vecka så det är bara att prova framåt. Det är jämna hästar och ofta löpningsförloppet avgör. Jag har respekt för motståndet, men jag tror stenhårt på min häst.
– Eventuellt kommer vi att ändra och köra barfota runt om. Vi kommer att anmäla barfota runt om då har vi i alla fall den möjligheten. Hästen är bra för klassen och han kommer med form, även om två täta lopp kan sitta i benen. Om spelarna ska spika eller inte? Det får de avgöra själva, men han ska definitivt med kupongen. Det är en ändå en häst med 45 i segerprocent och 70 i platsprocent.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.