Hur ska det gå för Zukanovic?

348

zukanovic

Nu tar han över det framgångsrika stallet även på pappret.
Men trots att snackhästen Dernier Viking finns med i startlistorna i V75 på Åby kan han inte vara helt glad inför debuten som en i proffstränarkåren på hemmabanan på lördag.
– Vi måste ligga lite lågt med tanke på att december var en smärre katastrof med sjukdomar i stallet, säger Admir Zukanovic.

30-årige Admir Zukanovic har varit motorn i hårdsatsande Stall Denco sedan Veijo Heiskanen slutade i januari i fjol – då med titeln försteman.
Han har haft proffslicens en kortare period tidigare men inte på Åby. Sedan årsskiftet har Admir Zukanovic, eller ”Adde” som han kallas, varit Dencos frontman även i statistiken då amatörlicensen byttes mot en proffsdito.
Chef över panget i Stall Dencos högklassiga stall.
– Proffs? Ja, de säger det! skämtar Zukanovic då vi når honom mellan ett par träningspass på gården strax söder om Göteborg på måndagsförmiddagen.
Stall Dencos dryga 50-talet hästar står nu skrivna på Åbytravets färske proffstränare.
– Det stora i det här är att jag har ansvaret ”på papper” nu också gentemot systemet. Men det ändrar ingenting i det dagliga. Mitt ansvar med hästarna är samma som före nyår.

”Decemeber smärre katastrof”
Solvato, Riff Kronos och Dernier Viking är tre av topptravarna Admir Zukanovic tränar. Till hemmabanans V75-dag på lördag aviseras start med en ur topptrion.
– Fast jag väljer att ligga lite lågt med Dernier Viking (V75-1) den här gången. Vi kom igång lite sent i fjol men jag tycker att hästarna gick hyggligt i alla fall. Fast december var en smärre katastrof. Hästarna hade något skit i kroppen och underpresterade varenda en tycker jag. Om man undantar Riff Kronos placering i Frankrike sprang våra hästar in 11 000 kronor på 17 starter i december.

Stjärna med två raka plumpar
Dernier Vikings styrkedemonstration och kamp med Calvin Borel på Åby i mitten av november blev en av fjolårets snackisar i travets Sverige.
I starten efter hittade inte stoet rytmen som jättefavorit i V75 och galopperade bort sig. Även i starten där på blev det galopp. Två raka diskningar i V75 förfular resultatraden inför lördagens start.
Dernier Viking står med 40 meters tillägg i den inledande avdelningen, ett lopp över 2640 meter. Motståndet hade normalt inte avskräckt.
– Det blev bara fel när hon diskades första gången, så det glömmer vi. Hon var lika bra som tidigare. I starten nu senast hade hon däremot inte den rätta spänsten och jag tror att hon var nedsatt av någonting. Okej att hon gick med skor men hon skulle ha kunnat vara tvåa -trea i alla fall med skor om varit frisk och kry den gången.
Du låter lite ”bakrädd” inför lördagen med tanke på ert mörka december…
– Jag får ligga lite lågt och hoppas att vi får lite konkret på att allt fungerar igen. Är hästarna trea-fyra någonting så får vi nog vara nöjda.
Det är skotvång i travets Sverige under vintern. Du brukar säga att just Dernier Viking är 40 meter sämre om hon inte får tävla barfota. Något du håller fast vid?
– Hon är sämre med skor. Men hade hon gått med skor i loppet mot Calvin Borel hade hon nog vunnit ändå. Hon var så bra den dagen. Men med tanke på att vi inte haft nån form på hästarna måste jag se hur hon agerar nu. Presterar hon framöver skulle det vara riktigt roligt att få visa upp henne i Frankrike. Men det är en senare fråga. Först starten på lördag.
Hur har hon känts i träningsrundorna inför loppet?
– Hon har tränat på som vanligt – det är ingenting vi märker av hemma att det ska vara något konstigt. Så vi får helt enkelt se hur hon presterar i loppen. Men hon ska ändå vara en av kanske tre förstahästar att ta med på kupongen med tanke kunnandet.
Tycker du att Carlos Greenwood (V75-4) är en något bättre chans då, i lärlingsloppet? Den tyskfödde valacken imponerade vid sina två segrar i fjol.
– Han är rejäl alltså. När han är i ordning är han riktigt bra för klassen. Så det ska nog vara en lite bättre chans. Jag tror att han kan funka bättre med skor än Dernier och han fick dessutom ett bra läge. Han är ju riktigt startsnabb och kan Kevin Oscarsson pricka bakom bilen utan att hästen blir för hetsig ska det bli kul att se hur han kan försvara sig mot de där hästarna, slutar Admir Zukanovic.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.