Ikväll är det amatörernas afton

93

Ikväll är det amatörernas afton

Välkomna in i rampljuset, hobbykuskar.
På onsdag får V86-spelarna bekanta sig med några nya namn.
Vi har tagit pulsen på tre av finalisterna inför Amatörbästen.

De älskar sin sport och lägger ofta all fritid på hästarna.
När de kör lopp är det som regel i skymundan om små prispengar.
Men på onsdag får amatörkuskarna chansen att visa upp sig i travets finrum när finalen av anrika Amatörbästen placerats som V86-4.
Här presenterar vi tre av deltagarna i onsdagens mest prestigefyllda lopp.


Patrik Fernlund, 29 år

Började köra lopp: 2012
Antal segrar: 32
Kuriosa: Vann grundserien i Amatörbästen i utklassningsstil med mer än dubbelt så mycket poäng som tvåan.
Kör: 6 Love Ain’t Easy

Hur kom du in i travsporten?
– Man kan säga att det började i disken på Rättvikstravet. Min mamma hade hand om stallfiket när jag var yngre. Jag började med att diska, jobbade mig upp till att grilla hamburgare, fastnade för spelet, blev frälst i sporten och på den vägen är det.
Varför började du köra lopp?
– När jobbade på Aftonbladet så ringde jag ofta till Jörgen Westholm. Till slut sa han åt mig ”du får väl komma ut och visa att du kan köra också”. Jag tog mig till hans stall, sedan var jag där minst en gång i veckan under väldigt lång tid. Till slut sa Jörgen att det var dags att sikta på att ta licens, han är den stora förtjänsten till att jag kommit dit jag är som kusk.
Varför är du amatörkusk?
– Det passar mig perfekt eftersom jag har olika arbetsgivare. Jag är ofta på Solvalla, kör amatörloppen där och även åt bekanta som vill ha mig. Det blir 50-60 lopp om året.
Vad är ditt roligaste travminne?
– Bra fråga, men det måste vara sagan med Fred Cobra som jag tränar ihop med min flickvän Jasmine Ising. Vi har fått uppleva så oerhört många roliga stunder tillsammans, alla segrar och framgångar.
Vad har du för jobb?
– Huvudjobbet är hos Kanal 75 med produktion av trav-tv. Jag jobbar med allt möjligt där, i ATG Live och med programmet ”Spelstund med Fernlund”. Sedan arbetar jag fortfarande lite för Aftonbladet och så kör jag hästar hos Jörgen Westholm en gång i veckan.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
– Det är stort. När man plockade ut licensen var det här loppet drömmålet för året. Nu känns det hetare än någonsin eftersom jag har över 40 i segerprocent på Solvalla i år och har vunnit åtta lopp där. Det är så att man får nypa sig i armen. Att få köra finalen när man vunnit grundserien är pricken över i. Sedan tycker jag det nya upplägget är bra och all cred ska gå till Solvallas amatörklubb. Det är mycket bättre att ha ett lopp av bra dignitet än två halvdana som hamnar i skymundan.
Hur ser du på segermöjligheterna?
– De finns. Jag tycker att jag har en av tre-fyra hästar som höjer sig lite över övriga. Martin P Djuse verkar väldigt nöjd med honom i träningen, så vi ska vara med och köra om det.

Patrick Hedqvist, 47 år
Började köra lopp: 1994
Antal segrar: 80
Kuriosa: Har varit hovslagare åt Sveriges vinstrikaste travare Victory Tilly och Don Auriello, dubbel OS-deltagare i dressyr. Vann Amatörbästen i fjol.
Kör: 8 Stand Bayou

Hur kom du in i travsporten?
– Via min morfar som hade travhästar. Jag fick börja åka med bakom när jag var i åttaårsåldern. Så fort jag var klar med skola och militärtjänst kastade jag mig in i travsporten. Jag har jobbat på stuteri, hos proffstränare och i amatörstall. Jag har alltid sagt att jag ska skaffa mig ett ”riktigt” jobb, men det har alltid blivit något trav- eller hästrelaterat. Det är en skön värld att vara i.
Varför började du köra lopp?
– Från början hade jag inga ambitioner om att köra, men när jag började jobba åt Lisbeth Borg-Hugosson tyckte hon att det var roligare att den som tränade hästen också körde. Till slut blev det så.
Varför är du amatörkusk?
– Därför att jag har ett annat jobb vid sidan och då är det amatörlicensen som finns kvar. De senaste 15 åren har jag haft mycket att göra med skoningsdelen, men även om jag bara sporadiskt haft egna hästar så har jag hela tiden haft kvar licensen. I och med att jag jobbat åt Stig H Johansson så har han ordnat en hel del bra styrningar genom åren.
Vad är ditt roligaste travminne?
– Första segern. När man kört 30 lopp och äntligen får vinna. Hästen hette Fox Broline, en väldigt snäll häst som var halvbror med Huxtable Hornline. Vi bara blåste runt dem på Romme, det var en härlig känsla. Annars måste jag säga första V75-segern med Bambino d’Hilly, som jag tränade åt Lisbeth Borg-Hugosson. Vi vann tre silverdivisionslopp tillsammans.
Vad har du för jobb?
– De senaste åren har det varit hovslageri på heltid. Jag jobbar åt Stig H Johansson och dressyrryttarinnan Tinne Vilhelmson Silfvén. Jag är egen företagare, men nu skor jag inte 100 procent längre. Jag är även lärare på hovslagarutbildningen i Strömsholm en dag i veckan.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
– Jag har varit med varje år sedan jag tog ut amatörlicens och det är ett grundmål varje säsong att ta sig till finalen. Jag vann 2002 så statistiskt sett var det på tiden att jag skulle vinna i fjol igen. Det är jättekul att loppet körs på V86. Bland oss aktiva har det alltid haft hög status, men det blir ännu roligare i år när loppet får lite mer uppmärksamhet.
Hur ser du på segermöjligheterna?
– Jag har inte läst på loppet och inte sett hästen, men ska kolla i lopparkivet och höra vad man säger från stallet. Resultaten skvallrar i alla fall om att det är en kapabel häst som borde kunna vara i segerstriden om formen sitter där och vi kommer till i loppet.

Anna-Lena Örneholm Johansson, 52 år
Började köra lopp: 1988
Antal segrar: 11
Kuriosa: Har i år gjort comeback efter 16 års frånvaro från tävlingssulkyn. Kört fyra lopp och vann med sin egentränade Slaghöken på Solvalla i april.
Kör: 5 Mr Perfection

Hur kom du in i travsporten?
– När jag var liten så flyttade mamma och pappa till ett hus som låg mitt emot ett stall där det fanns travhästar. Jag sprang jämt i stallarna och frågade om jag fick åka med på långsamturerna. Efter nian började jag jobba hos Jan Ödqvist och blev kvar ett halvår innan jag kom in på gymnasiet. Efter det började jag jobba hos Ove och Björn Sjöström.
Varför började du köra lopp?
– Det är väl något man känner att man vill göra för att utvecklas när man jobbar med trav. Björn pushade mig att ta licens.
Varför är du amatörkusk?
– När jag slutade jobba med hästar och bara hade en egen kvar så fick man byta till amatörlicens. Sedan fick jag barn och slutade köra lopp, men jag har haft minst en häst hela tiden. Utan häst skulle jag nog bli tokig. När vår nuvarande Slaghöken bara galopperade i loppen så bestämde jag mig för att ta honom till Solvalla och köra några provlopp. Jag använde de loppen till att få ut licensen. Jag måste säga att det är otroligt kul att köra lopp igen.
Vad är ditt roligaste travminne?
– Jag var skötare till Carolo Min när han vann Svenskt Travkriterium 1987 och det var jättestort. Det var inte många som trodde på honom på förhand, men jag kommer ihåg att jag red honom i skogen några dagar innan loppet och kom in i stallet och sa ”han vinner på söndag”. Sedan var det fruktansvärt roligt att få vinna med Slaghöken på Solvalla i våras.
Vad har du för jobb?
– Jag jobbar som ekonomiassistens på Öhlins Racing AB i Upplands Väsby. Ett företag som tillverkar stötdämpare till motorcyklar och bilar.
Hur känner du inför att köra Amatörbästen inom V86-spelet?
– Det ska bli jätteroligt. Det var länge sedan jag körde häst åt någon annan. Jag var med i Amatörbästen några gånger på 1990-talet, men var aldrig riktigt nära att vinna. Jag tror att jag slutade fyra som bäst.
Hur ser du på segermöjligheterna?
– Om man tittar på pappret på hästen så verkar han inte alls tokig. Jag har kikat på några av hans lopp och tycker att han verkar ganska startsnabb så vi får väl testa en bit från början. Han borde kunna vara bland de tre främsta i alla fall.

Föregående artikelTvå miljarder kronor är den högsta utdelningen i bolagets historia
Nästa artikelFräcka segergesten: ”Det var väldigt vågat”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.