Inför Elitloppet: Redén är redo för "Shaq Attack"

243

redensjack

För Daniel Redén är Elitloppet det största.
En travälskares vackraste dröm.
33 år ung är Solvallakillen redo för sitt livs travlopp. Frågan är om konkurrenterna är redo för ”Shaq Attack”?
”Shaq Attack” var fram till 1 juni 2011 ett begrepp på basketplanen. När Shaquille O’Neal attackerade fanns inget försvar. Fyra NBA-titlar, ett VM- och ett OS-guld och totalt 28 596 poäng i karriären säger det mesta.
Jätten från New Jersey gav även inspiration när en liten fölunge från just New Jersey skulle namnges 2007 – Shaq Is Back.
När Daniel Redén ropade in travhästen åt Bengt Ågerup (stall Zet) på auktion i USA i november 2010 var det den dyraste häst han köpt.
140 000 dollar, runt en miljon kronor, kostade den då treårige hingsten som har en hel del likheter med sin namne.
– Han är stor, han är gänglig, han har stora fötter – och så tror jag han att har samma humör också. Jag tror båda är väldigt snälla, glada och positiva. Båda ser lite sävliga ut också, men man luras, säger Daniel Redén.
– Shaq Is Back har en väldigt bra teknik, fruktansvärt bra helt enkelt. Den är så vägvinnande och det kommer man långt på. Det är som olja flyter fram…

Tjänade 3,1 miljoner i USA
Som två- och treåring i USA tjänade Shaq Is Back drygt 3,1 miljoner kronor och travade som snabbast 1.10,2.
Första säsongen i Sverige vann Shaq Is Back ett av 15 lopp och tjänade drygt 300 000 kronor.
– Han var okej första året, men sedan upptäcktes ett fel i halsen som vi var tvungna att fixa till. Men operationen gick lite fel och han fick en liten infektion av den. Det såg riktigt dåligt ut ett tag. Vi trodde det var slut, i alla fall karriären som tävlingshäst, berättar Daniel Redén.
Shaq Is Back tappade fem månader men mot alla odds kom han tillbaka och via ett flertal starka lopp tidigare i år svarade han för en fantastisk prestation på Solvalla 17 april.
Den svartbrune hingsten försvarade innerspåret och ledningen i en våldsam körning där mellantiden första varvet visade 1.08,7. Hästen vägrade ge sig och segern på 1.10,9  över 1640 meter autostart gav en plats i Elitloppet.
– Elitloppet är jättestort, det är det absolut största som har hänt mig. Bara att få delta i Elitloppet, och att vi fått fram en häst som kan delta där, är riktigt stort för både mig och för Bengt, säger Daniel Redén.

”Har blivit en man”
– Det känns som att hästen är i ordning också. Sedan han började betäcka har han hittat sig själv, blivit en man. Han var som ett lamm förut och sa inte halv sju, men nu vet han att han är en häst som ska vara herre på täppan. Han skriker som en tok när han kommer ut i stallet och när han kommer till banan. Han vill vara först och det har han bevisat i loppen.
Du har valt att inte ge honom lopp i kroppen före Elitloppet?
– Jag tyckte det skulle bli roligare så här, att komma direkt till Elitloppet med en häst efter en sådan heroisk insats som senast. Jag fick inbjudan rätt så tidigt så jag kunde lägga upp det efter eget huvud och jag tänkte att det skulle vara roligt att bara sikta på ett lopp. Det kan bli pannkaka, men någon gång måste man prova.
– Jag har en strategi hur man ska göra när man har ett lopp att sikta på så här långt i förväg. Förra tisdagen var jag inne på Solvalla och jag körde 1.14  över 2000 meter med några inbakade 1.10-speeder i det jobbet. Han var precis där jag ville ha honom och han kommer att bli riktigt rapp i benen efter det där jobbet, säger Daniel Redén.
Är ni redo för en ny ”Shaq Attack”?
– Det hoppas jag. Det ska i alla fall bli väldigt spännande och jag tror på min häst. Läget gör att jag måste ligga lite lågt men vi siktar på en finalplats.
Förutom Shaq Is Back så har Daniel Redén ytterligare två hästar till start inom V75-spelet.
7 Delicious U.S. (V75-1) var bra senast och jag tror distansen nu passar utmärkt. Vi ska eventuellt pröva barfota nu och med urryckare. Hon kommer springa fort nu, riktigt fort. Toppchans!
11 Rocket Zet (V76-6) kommer också att prövas barfota till den här starten. Han har slagit hästar som dom här och spåret spelar ingen roll då han inte kan utnyttja det ändå. Slutar han trea-fyra är jag nöjd.

Fakta – Shaquille O’Neal
Född:
1972 i New Jersey, USA
Längd: 216 cm
Vikt: 147 kilo
Skostorlek: 57,5

Fakta – Shaq Is Back
Född:
2007  i New Jersey, USA
Mankhöjd: 167 cm
Vikt: cirka 550 kilo
Skostorlek: 5:or (normalt för en travhäst är 3:or)

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.