Inför EXTRA V75 23 december: Niklas Robertsson

280

image-12

Uppesittarkväll med Extra V75 på Solvalla dan före dan – och Niklas Robertsson selar ut stallets två bästa hästar.
– Jag hoppas jag hinner hem till julottan. För mig står julen för värme, men det skulle inte sitta fel med en V75-seger också, säger Kalmartränaren.
”Glädje, skratt, harmoni och hårt arbete är vägen vi går mot framgång.”
Så står det på travtränare Niklas Robertssons hemsida.
– Det är väl lite det vi har som grundbult i företaget. Vi har kul och så är det viktigt att komma ihåg att är en sport vi håller på med.
Niklas Robertsson har lätt till skratt och uppfattas av de flesta som en glad gamäng. Men han är också en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och han räds inte hårt arbete.
Trots ett litet stall med blott sex starthästar startar han två hästar inom V75-spelet måndag 23 december på Solvalla. Det är dags för den numera traditionsenliga uppersittarkvällen med Extra V75 dan före dan. Första start på V75 19.30.
– Jag kör själv upp med hästarna till Solvalla och som det ser ut nu blir jag ensam i hästbussen. Med lite tur är jag hemma till fyra på morgonen på julafton. Jag hoppas jag får ett par timmars sömn för vid sextiden gissar jag att det står tre pigga grabbar som vill öppna första julklappen, säger Niklas Robertsson.

Menhammars video bästa barnvakten
Av grabbarna Axel (10), Karl (6) och Nils (2) är det bara en som ärvt pappas travintresse.
– Det är tvååringen Nils. Han är helt galen i trav. Han sitter med mig och tittar på allt. Hans absoluta favorit av Menhammars video där de presenterar sina hästar inför elitloppsauktionen. Den kan han se hur många gånger som helst. Det är bästa barnvakten, säger Niklas Robertsson och skrattar.
Vad betyder julen för dig?
– Värme. Jag måste säga värme. Man umgås med släkten. Vi firar väldigt traditionellt.
Hur ser julafton ut hemma hos dig?
– Ja, jag hoppas som jag sa att jag får ett par timmars sömn i alla fall efter Solvalla. Sedan är det lutfisk hos mormor klockan tolv, fast jag får köttbullar istället…, sedan kommer tomten vid tvåtiden och sedan Kalle Anka klockan tre. På kvällen är vi hemma hos mamma med familjerna.
Favorit på julbordet?
– Det är julskinkan. Och det ska vara med stark grovkornig senap till.
En chansning. Det känns som att du skulle vara en bra tomte?
– Ja, jag har nog blivit så många år hemmavid att jag tagit på mig tomteskägget. Det är kul och jag tycker att det är roligare att ge än att få. Det låter präktigt, men det är sanningen. Det är sådan jag är, säger Niklas Robertsson.
Vad har du själv någon önskan i år till tomten?
– Nej, det skulle vara ett sittunderlag till träningsvagnen i så fall, så jag inte fryser ändan av mig. Annars önskar jag mig mest en fridfull jul.

Två med chans på Extra V75
En julklapp skulle förstås även en framgång på Extra V75 vara och Niklas Robertsson gör inte långresan från Söderåkra till Stockholm, cirka 90 mil tur och retur, utan förhoppningar.
– Nej, jag ett stall i form och två hästar som absolut har kapacitet att sluta långt fram båda två.
Först ut är 11 Donttellmeanymore (V75-1) som genrepade på hemmabanan Kalmar med ett fjärdepris i fredags.
– Det blev lite fel i starten och han rumplade till, bommande spets och fick dödens istället. Men han avslutade jättebra och var bara någon längd efter i mål. Nu blev det skit med startspåret eftersom han är så startsnabb och bra i ledningen. Nu blir det ett annat lopp och han får köras på chans istället.
Ska han streckas på V75?
– Ja, jag tycker det. Från framspår hade jag trott på bra chans, nu är det mer skrällchans. Han är bra för klassen och har form för att skrälla. Vi ändrar till bakskor den här gången men det är inte så illa, säger Niklas Robertsson.
9 Formation (V75-3) hade varit borta ett halvår när han gjorde comeback senast och det blev seger direkt i ett amatörlopp hemma på Kalmar.
– Ja, han fixade en guldklocka åt Dan-Åke Olsson. Det blev ett perfekt lopp för hästen som bara behövde gå 100 meter. Han avgjorde väldigt enkelt när kusken petade till honom. Det här är en glasbit som är väldigt skör i sina framknän, men faktum är att han aldrig, peppar-peppar, känts bättre. Han känns kanon även efter loppet senast. Han tränas bara lugnt och loppet senast ska ha fört fram honom.
Hur ser du på den här uppgiften?
– Han är inte jättesnabb från start och är mindre missgynnad av bakspår än Donttellmeanymore. Han ska gå med i ryggar så länge som möjligt. Han går med helstängt huvudlag och barfota bak precis som senast.
Vem av dem har du störst förhoppningar på?
– Jag måste säga Formation, det är ändå full väg och han har ett bättre spår än Donttellmeanymore.
Vad skulle du säga om det blir en V75-dubbel?
– Ja, då behöver jag inte fler julklappar.

Lars-Ove Pettersson