Inför EXTRA V75 3 november 2013: "Envis så det räcker"

253

envis

Stortränarna har flera.
Amatören Monica Janisels en.
– Men vi ordnade det den här gången. Jeepster är i alla fall envis så det räcker och det är klart att vi hoppas på en fin placering, säger Solvallaamatören inför söndagens Breeders’ Crown-finaler med Extra V75.
Monica Janisels har tränat hästar på amatörbasis sedan 2005 efter att ha varit hästägare i många år. Med en egen licens började tävla med hästen Feltys Winner en tid. En medelmåtta med ”varierande resultat” på banan, som man snällt brukar säga.
Då är det något helt annat med fyraåriga stoet Jeepster.
– Jag kan inte förstå att vi kan vara så lyckligt lottade att ha fått en så här bra häst! säger Monica Janisels under en paus i mockningen i stallet under torsdagen.
Kompisen Per Nordvall hade en betäckningsrätt i hingsten Home Alone, Monica stoet Princess Kullers som hade slutat tävla. Sagt och gjort.
17 starter har slutat med fem segrar för Jeepster som är en av flera outsiders i den inledande V75-avdelningen i Extra V75 i Eskilstuna på söndag. En final för de fyraåriga stona i unghästserien Breeders’Crown med 850 000 kronor till vinnaren.
Det lilla stoet med den egna viljan har hittat formen på allvar i höst. I den näst senaste starten ledde Jeepster från start till mål i V75 på Bergsåker. Samma visa i en semifinal till Breeders´Crown på Solvalla i förra veckan.

Lånar vagn igen
Jeepster fungerar bra i de nya så kallade jänkarvagnarna. Monica Janisels har ingen egen sådan specialvagn utan har fått låna av en granne på träningsanläggningen Simlom i Norrtälje där hon hyr boxar.
– Vi har lånat vagn de här två starterna när det gått så bra och får göra det på söndag också. Om det blir regn får hon bakskor på sig, huvudsaken är att hon får gå barfota fram. Hon är ju mycket startsnabb och Kaj laddar nog för spets igen och sedan får vi se hur långt det håller mot de här fina hästarna. Vi fick det bästa läget för henne.

”Hade ingen lust”
Jeepster lever ett lite eget liv och är enligt Monica den som bestämmer i deras relation. Finalist i Breedeers och V75-vinnare som fyraåring. Knappt tävlingsmogen ifjol – åtminstone som det verkade. Det krävdes nämligen fyra kvallopp innan Jeepster blev godkänd.
– Hon verkade knappt kunna 1.25. Hon hade helt enkelt ingen lust då hon såg att de andra sprang ifrån henne och slutade springa. Nu älskar hon det här och har vunnit två raka i hård konkurrens helt okörd enligt Kaj.
Bråkig och stingslig även i stallet?
– Nej, det är då hon kommer ut på banan som hon vill så mycket och då gäller det att ha henne med sig. Här hemma skulle vi kunna bygga koja under hennes mage utan att hon brydde sig, hon är hur snäll som helst.
Sundbyholmstravet i Eskilstuna arrangerar fyra finaler för tre-och fyraåriga travare med 850 000 kronor i förstapris i loppen på söndag. Jeepster är en typisk outsider i Breeders’ Crown för fyraåriga ston.
Travronden och Guiden, två av landets facktidningar, har båda rankat Jeepster trea i V75-1 och i båda fallen är hon med på systemförslaget.
Med tanke på utvecklingskurvan kan Jeepster vara farlig att ignorera…

Fotnot: Extra V75 på söndag startar ”vanlig tid”, klockan 14.30.

Mikael Wikner