Inför EXTRA V75: Bäst när det gäller!

198

image-5

Quid Pro Quo har tjänat drygt två miljoner kronor – mest i finalfältet.
Han satte banrekord i försöket.
– Min häst ska räknas tidigt, oavsett löpningsförlopp, säger tränaren Svante Båth inför torsdagens travfest på Åby.
Åbytravet bjuder på fantastisk travsport med Extra V75 som inramas av årsgångsfinaler för de fyraåriga hästarna – Drottning Silvias pokal och Konung Gustav V:s pokal.
Svante Båth tränar en av förhandsfavoriterna i Konung Gustav V:s pokal och han är ute efter sin andra seger i det prestigefulla loppet. 2004 vann Bergsåkertränaren med Luxury Ås.
Årets vapen i jakten på förstapriset på 877 430 kronor heter 2 Quid Pro Quo (V75-7).
– Den här hästen ligger mig varmt om hjärtat. Det var länge sedan jag hade en häst med den här kapaciteten. Men det är inget han visar i träningen eller i värmningen där han knappt kan ta sig förbi traktorn ibland. Tidigare blev jag väldigt brydd av hans uppträdande, men nu vet jag att han sköter sig när det gäller. Men även om han inte skärper sig i träningen så känner man att potentialen finns där, säger Svante Båth.

Favorit i Svensk Uppfödningslöpning
Quid Pro Quo visade stor talang på tävlingsbanan redan som tvååring och efter en galopp och tredjeplats i debuten blev det tre raka segrar. Femte starten var finalen i Svensk Uppfödningslöpning där Quid Pro Quo var favoritspelad men fick nöja sig med ett tredjepris bakom Fascination och stallkamraten Global Offshore.
Treåringssäsongen blev också framgångsrik även om det inte blev någon vinst i de svenska storloppen.
– Han var bra som trea i korta E3 från dödens, galopperade i långa E3, han var sjuk i samband med kriteriet och inte startberättigad i Breeders’ Crown, sammanfattar Svante Båth.

Vann Orsi Mangelli
Istället kom de stora framgångarna utomlands. En andraplats i Ulf Thorsens minneslopp gav nästan 350 000 kronor och sedan kröntes säsongen med vinst i det italienska storloppet Orsi Mangelli, en seger värd drygt 670 000 kronor.
Totalt har Quid Pro Quo startat 17 gånger och 16 gånger har han varit bland de tre främsta i mål.
– Han har en hög lägsta-standard. Det skiljer inte så mycket mellan de bästa hästarna och det är ofta positioner som avgör, som jag ser det är han en av fem-sex hästar som kan vinna på Åby. Jag har inte toppat honom tidigare och han är inte toppad nu heller. Jag ser hellre att han har bra form flera gånger på året. Det är en lång säsong och han är anmäld till allt utom Breeders’ Crown, säger Svante Båth.

Banrekord i försöket
Quid Pro Quo gick nytt banrekord i sitt försök som han vann på 1.12,1 över distansen 2140 meter, autostart.
– Han var jättefin i försöket, men tiden blev så bra för att det var körning i loppet. Allt verkar bra även efteråt och jag räknar med en minst lika bra prestation här. Han är mycket snabb ut om vi trycker av honom, men det är upp till Uffe om han vill prova mot spets eller inte. Oavsett löpningsförlopp ska han räknas tidigt. Det blir jänkarvagn och barfota bak.
Svante Båth har ytterligare en häst till start inom V75-spelet, 10 Drillbit Ås (V75-3). Fjolårets vinnare av Stochampionatet jagar 300 000 kronor i Lovely Godivas lopp, ett lopp för femåriga ston.
– Jag körde jobb med henne i dag faktiskt och hon kändes bra men hade lite hög puls. Vi måste därför kolla upp så det inte är någon skit i kroppen. Annars fick ta igen sig efter senaste starten och vi passade även på att fräscha till henne. Bakspår gör att vi behöver tempo och jag ser det mer som en platschans i första hand, säger Svante Båth.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.