Inför V75: Dubbla segerchanser för Nilsson

207

nilsson

Efter åtta år som proffstränare valde Lars I Nilsson 2004 att lägga ner rörelsen och blev försteman hos Lutfi Kolgjini. Där stannade han i fyra år varpå han antog sig samma roll i stall Courant. Efter ytterligare 1,5 år kittlade det att åter dra igång en egen verksamhet och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

– Jag inledde med ett 30-tal hästar på Lottentorps Gård, men efter flytten till Lutfi Kolgjinis träningsanläggning i Vomb har jag fyllt på stallet ytterligare. Till dags datum gäller 43 hästar på träningslistan, säger Lars I Nilsson.
”Fantastiskt fina banor att träna på”
Och den senaste flytten som genomfördes för drygt ett halvår sedan har blivit lyckad.
– Det fungerar jättebra, vi har fantastiskt fina banor att träna på och dessutom erbjuds en varierad träning som jag inte tror går att finna någon annanstans i landet.
Lars bor själv på en gård två mil från Vomb där tio av stallets hästar står uppstallade, men något ytterligare utökning är inte aktuellt.
– Jag sade tidigare att 30 hästar var lagom och nu kan vi inte bli mycket större. Istället jobbar jag för att ta fram hästar med högre kvalité och det blir glädjande nog bara bättre och bättre för varje månad som går.
Stallet bärgade under fjolåret 39 segrar, vilket innebar upp emot sex miljoner kronor i inkörda pengar, ett resultat som det jobbas hårt för att man åtminstone ska tangera.
– Jag hade förstås Fascination att tacka för mycket ifjol då hon sprang in över tre miljoner. Lägg därtill Truculent som jobbade ihop strax över miljonen och flyter det på som jag hoppas har jag som mål att matcha vad vi lyckades prestera förra året.
Truculent är på rätt väg efter skada
Fascination har vi koll på, men hur står det till med Truculent för dagen?
– Han fick en fraktur i ullnabenet, vilket kan jämföras med armbågen på en människa. Vi var på ett sista återbesök i tisdags och glädjande nog har allt läkt helt och hållet.
– Nu är frågan om han ska springa med den 20 centimeter långa stålplattan eller inte. Den bästa av experter i USA är inkopplad och vi får snart besked på vad som gäller. Skulle man tvingas ta bort plattan tar det ytterligare ett par månader innan vi får se honom på banan igen.
”Vivo Per Lei håller tveklöst rikstotoklass”
På lördag gäller två hästar inom V75 där Team Skånes Vivo Per Lei (V75-2) är först ut.
– Han inledde osäkert, men har stabiliserats och gjort det väldigt bra under våren. Enda ”plumpen” kom näst senast, men då var banan stum samtidigt som han fick stryk av en bra häst (Folli). Dessutom kissade han jättelänge efter loppet och det fanns alltså en del förklaringar till att det inte blev seger den gången.
Hur långt sträcker sig förhoppningarna?
– Han hade poäng som räckte och i samråd med Johnny Takter tyckte jag att det var dags att testa honom mot lite tuffare konkurrens. Jag har dålig koll på motståndet, men det är en rejäl häst som tveklöst håller rikstotoklass.
– Värt att nämna för spelarna är att han går med urryckare för första gången i lopp, vilket jag testade med gott resultat så sent som i torsdags.
”Jag skulle bli förvånad om han inte är med och gör upp om segern”
Därefter gäller Sandman Sand (V75-6) som är relativt ny hos Nilsson.
– Han har gjort två starter för mig. I debuten var han inblandad i en tidig incident och tappade åtskilliga meter, men visade 1.12/1 600 meter i skymundan. Senast höll han sig lugn i flera omstarter för att sedan ta hand om ledningen i den giltiga och vann på ett mycket övertygande sätt.
Efter att ha agerat tveksam i sina inledande jobb på skånsk mark handlar det numera om klart förbättrade träningsrundor och från stallet går tongångarna enbart i dur.
– Han ”krålade” sig uppför backen när han kom till mig, men i de senaste jobben har han känts hur spänstig och fin som helst. Den långa distansen är ett plus och liksom senast kommer han att tävla barfota bak. Jag skulle bli förvånad om han inte är med och gör upp om segern.
Ni har en bit till Gävle, närmare bestämt 78 mil, hur lägger man upp en sådan resa?
– Vi rullar från Vomb fredaglunch och tar oss till Örebro där vi övernattar. Därifrån har vi sedan bara två timmar till Gävle. Båda hästarna äter allt de får och jag både tror och hoppas att det ska gå bra.
Elitloppshelgen närmar sig
Gävles V75-omgång i all ära, nedräkningen mot årets elitloppshelg går in i sitt slutskede. Vad har stall Lars I Nilsson för starthästar till årets meeting?
– Går Sandman Sand som planerat på lördag har han ett passande lopp under elitlopsdagen. Jag har även vissa förhoppningar om att få med Luringen Palema i ett lärlingslopp, men ännu är inget spikat. Kanske att vi istället siktar mot 140-metersloppet som liksom förra året ska äga rum under söndagsförmiddagen, avslutar Lars I Nilsson.

Anders Nilsson

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.