Inför EXTRA V75 Copenhagen Cup: Magic Tonight

238

magisk vinnare

Magic Tonight är ett av de hetaste svenskhoppen i Copenhagen Cup på söndag.

Men något Elitlopp ser det inte ut att bli – även om det nu spekulerats mycket kring det efter att ägaren Lennart Ågren, VD för Svea Ekonomi, har gått in som huvudsponsor och höjer förstapriset till tre miljoner kronor.
– Det är ingen stor chans att Magic Tonight är med i Elitloppet i år. Jag vill inte utsätta honom för två heat redan som femåring, säger tränaren Roger Walmann.

Magic Tonights suveräna seger på 1.09,5 senast på Färjestad har förstås fått stor uppmärksamhet. Hästen svarade för en imponerande insats och blev genast en av de tänkbara elitloppskandidaterna.
Under onsdagen presenterade Solvalla en ny huvudsponsor för årets Elitlopp. Det är Svea Ekonomi som går in och höjer förstapriset till tre miljoner kronor. I annat fall hade Elitloppet körts med ett förstapris på 2,5 miljoner vilket hade varit en halv miljon kronor lägre än de senaste åren.
Lennart Ågren har gjort en jättesatsning på travsporten och på Roger Walmann. Han äger 46 hästar hos solvallatränaren och däribland stjärnan Magic Tonight. Hästen är på söndag ett av svenskhoppen i Copenhagen Cup där han körs av Örjan Kihlström. Men när det gäller en start i Elitloppet så avfärdar tränaren Roger Walmanns det i princip helt.
– Både jag och ägaren har sagt att vi inte ska utsätta hästen för Elitloppet det här året. Efter att han vann på 1.09,5 senast så har Solvalla sagt att vi har en plats om vi vill vara med och om hästen är i ordning. Vi har inte sagt nej ännu så det finns en liten möjlighet, men den är väldigt liten, säger Roger Walmann.
– Jag har varit tydlig med att jag inte vill utsätta hästen för två heat redan i år. Han är bara fem år och jag tycker att det är för tidigt att gå så hårt över kort distans två gånger samma dag. Men förhoppningsvis fortsätter han att tävla bra och är han lika bra nästa år så startar vi då istället. Men vi har som sagt inte diskuterat det helt färdigt in i sista detalj ännu.

”Fått chansen att köpa kanonhästar – är väldigt tacksam”

Vad betyder det för dig att ha en storhästägare som gjort en sådan enorm satsning på travsporten som Lennart Ågren har gjort?
– För mig har det betytt att jag för första gången i mitt liv har fått se ut de hästarna som jag verkligen vill ha och har fått köpa dem. Fast jag vill samtidigt säga att jag tidigare har varit bortskämd av andra ägare så det är inte så att jag inte har fått träna kanonhästar i hela mitt liv, men att ha en hästägare som har gått in så här hårt och verkligen vill satsa på mig, det är inte många som får den chansen i livet. Det är jag väldigt tacksam för och det är inte bara jag utan hela team Walmann. Det betyder såklart enormt mycket för vår verksamhet.
– Det som även är det fina är att Lennart och hans familj är genuint intresserade och verkligen tycker om sina hästar och följer dem och hela travsporten. Det bekräftades om inte annat i onsdags då hans företag gick in som sponsor till Elitloppet. Det är tur för mig och det är tur för svensk travsport att det finns någon som vill satsa på det här sättet.
– Det gläder mig också att personer som gör sådana här storsatsningar även får något tillbaka. Jag tänker på Solvato som vann Olympiatravet vars ägare har satsat så mycket pengar. Att de får vara med om den upplevelsen att vinna stora lopp.
– Det som upprätthåller travet idag är att det både går att köpa en billig häst och vinna stora lopp och det går även att satsa mycket pengar och vinna stora lopp. Det är otroligt roligt att Lennart får några bra hästar som Magic Tonight och det finns flera andra som ligger i stöten att komma fram.

”Ramlar inte omkull ifall han är först i mål”
På söndag startar Magic Tonight från spår nio i Copenhagen Cup (Extra V75-7). Han räknas på förhand som en av utmanarna till favoriten Solvato och Roger Walmann har segervittring.
– Jag åker inte till Köpenhamn bara för att vara med och tro att han ska förlora. Alla han möter är jättefina hästar och i sådana här lopp är det dagsform och löpningsförlopp som avgör. Det är så små ting som avgör om man är etta eller femma i mål. Men det är ju inte så att jag ramlar omkull ifall han är först i mål, säger Walmann.
– Han har varit jätte-, jättefin i träningen efter förra starten och vi fick ett bra utgångsläge. Spår ett eller två hade varit de absolut bästa men där bakom passar det mycket bra med spår nio. Vi hade ändå inte tänkt köra i spets över full distans mot de här hästarna. Jag tror att han är med dem i mål om han är frisk och det blir optimal balans barfota runt om.
– När han vann på 1.09,5 så var det heller inte världens bästa bana den dagen. Hästen kan gå över 2100 meter men de här riktiga dunderloppen kommer han att göra på 1600 meter. Han är absolut inte dålig över medeldistans, han har gjort flera ruggigt bra lopp över 2100 meter, även bakifrån, men han är mest effektiv om han kan springa i full fart i ledningen över kort distans.

”Den bästa travaren jag har tränat”

Kan du sätta fingret på vad det är för speciellt som gör Magic Tonight till en topphäst?
– Det är tekniken som tar honom fram så elegant i banan. Han är helt klart den bästa travaren jag har tränat. Därmed inte sagt att han är den bästa häst jag överhuvudtaget har tränat, men det kanske han blir.
– Däremot är han den häst som haft det mest lättsamma och ekonomiska travet. Han är otroligt effektiv i steget och har en stark motor, menar Walmann.
Och tillägger:
– Jag kände direkt när vi fick honom i träning att han var något utöver det vanliga. Det stod klart direkt att vi hade fått tag i ett ruggigt ämne. Jag hoppas efter den här säsongen att jag kan säga att han är den bästa häst jag någonsin har tränat. Fast det blir inte lätt med tanke på de hästar jag har haft tidigare. Jag hoppas att jag har den bästa kvar.
Du har även nyförvärvet E L Rocket till start från spår åtta i V75-2 på söndag. Chanserna där?
– Det är en jättefin häst men från det läget i debuten för oss så kommer vi att ta det väldigt lugnt. Han kan nog gå en bra tid och jag vet att jag har en häst som kan räcka ganska långt men jag vet inget om de andra hästarna och jag vet inte hur han uppför sig i lopp ännu. Så jag ligger lite lågt på förhand, säger Roger Walmann.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelVärldens snabbaste travare rastar i Malmö
Nästa artikelFem tippar EXTRA V75 Copenhagen Cup

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.