Inför EXTRA V75: Från skentur till Kriteriefinal

212

Karriären kunde tagit slut 29 augusti.
På dagen en månad senare tillhör Nimbus C.D. favoriterna i Svenskt Travkriterium.
– Han följer startbilens vinge, vi tar ledningen och tänker stanna där in i mål, hälsar tränaren och kusken Per Nordström.

skentur
Vägen till söndagens kriteriefinal har varit minst sagt krokig för välstammade 1 Nimbus C.D. (V75-7). När stallkamraterna Djali Boko och Denim Boko skötte träningen med bravur och klev fram som kulltoppar som tvååringar så fungerade Nimbus C.D. inte alls.
– Han hoppade runt som en skadeskjuten kråka och vi hittade inte felet. Men sedan bestämde vi oss för att kastrera honom och då upptäckte veterinären att en testikel var roterad och det var det som stört hästen, berättar Per Nordström.

Visslande snabb avslutning
I maj debuterade Nimbus C.D. och det blev seger direkt. Karriären har sedan fortsatt uppåt och han har hela tiden tagit steg mot kullens översta skikt.
Den fantastiska spurten i kriteriekvalet var det definitiva genombrottet och Nimbus C.D. fick konkurrenterna att se mer eller mindre stillastående ut när han vände ut och in på fältet sista halvvarvet då han gick från sista häst utvändigt till klar seger. Klockorna visade 1.06-tempo sista 400.
– Han gick 1.03,5-1.04,5 över upploppet. Jag undrar om någon avslutat snabbare på Solvalla?
– Mitt mål var att ge honom ett sparsamt kval för att sedan ha en häst på topp i finalen. Jag hade varit lika nöjd om han varit tvåa i försöket. Jag kan lova att vi inte bränt krutet till finalen.
Du valde innerspår vid lottningen?
– Det var ett skitenkelt val. Han är ännu snabbare från början och tanken är att köra i spets. Han följer startbilens vinge, vi tar ledningen och tänker stanna där in i mål. Jag har en häst i toppform och han kommer att rekordsänka rejält. Jag tänker vinna det här, säger Per Nordström.
Nimbus C.D. är inte med i Premiechansningen som ger dubbla prischecken i kriteriet.
– Han var av på mitten som tvååring. Man ska bestämma sig före 1 mars och det var inte aktuellt med Premiechansningen för honom. Men är med och kör om två miljoner på söndag och jag har en bra känsla, säger Per Nordström.

Lillebror till Kadett C.D.
Finalen Svenskt Travkriterium avgörs 29 september. På dagen en månad tidigare hände det som kunde förändrat allt.
– Det var på torsdagen före V75 hemma på Jägersro där han skulle få testa derbydistansen för första gången. Jag skulle testa att rycka tussarna ur hästen öron för första gången. Han blev livrädd, slog sig ren och jag åkte i backen, sedan skenade han runt banan, berättar Per Nordström.
– Där kunde karriären varit slut, men klok som han är så stannade han efter ett par varv. Han fick en del ytliga sår men inget allvarligt, jag visade upp honom för veterinären och fick klartecken att starta på V75.
Nu är Nimbus C.D. i kriteriefinal precis som storebrorsan Kadett C.D. var 2010.
– Kadett C.D. har tjänat över sex miljoner kronor och den här är inte mycket sämre kan jag lova. Efter sina problem innan vi kastrerade honom har han ungefär ett halvårs mindre träning i kroppen än mina andra topptreåringar, men nu känns det som han tagit steget upp och för dagen känns han lika bra som de två andra, säger Per Nordström.

Jagar revansch
Men både Djali Boko och Denim Boko missade att kvala in till kriteriet respektive oaks. De får istället jaga revansch i Kriterium Consolation respektive Oaks Consolation.
1 Djali Boko (V75-1) kan gå hur långt som helst. Jag har aldrig varit med om en sådan urkraft i en travhäst och jag har redan siktat in mig mot derbyt nästa år med honom. Det här är det värsta jag har tränat. Han är som en jakthund när han kommer ut på banan.
– Inför det här loppet ser det jättebra ut. Han har spetsat från innerspåret på Solvalla tidigare och jag kommer att försöka svara upp dem. Det är det enklaste sättet att vinna, annars drar jag i högertömmen. Han springer under 1.13 full väg på en bra Solvallabana, säger Per Nordström.
11 Denim Boko (V75-2) fick ett trist utgångsläge igen och jag svor när jag såg startspåret. Hon gick bra till slut i kvalet och kunde ta sig förbi halva gänget. Formen sitter där men hon är nog snäppet bättre som frontrunner. Hon är absolut kapabel att vinna loppet. Hon är bland de tolv bästa i kullen och skulle varit med i oaks-finalen, men startspåret avgjorde. Vi siktar på revansch
Per Nordströms trio har sluppit långresorna fram och tillbaka från Skåne efter försöken, istället har man stannat kvar i Stockholmstrakten.
– Hästarna är hos Solvallatränaren Torbjörn Jansson och har varit där sedan två dagar före kvalen. Frugan, Emma, är med dem och de har fått vila och ladda mentalt, berättar Per Nordström.
Hur ska V75-spelarna hantera dina hästar?
– Det får de avgöra själva, men alla tre har form och är bra nog att vinna. Den som är säkrast på benen är Nimbus C.D.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKarriären över för Viola Silas
Nästa artikelNästagångare 28 sept – 1 okt 2013