Karriären över för Viola Silas

207

Superstoet Viola Silas lägger tävlingsskorna på hyllan.
Skadan i hovbenet är inte läkt och hon har också fått en spricka i vänster framhov.
– Vi får minnas alla fantastiska lopp som hon har gjort, det är en saga få förunnat att vara med om, säger Joakim Brundin, delägare i hästen.

violasilasover
En enastående tävlingskarriär som inleddes med 15 raka förstaplatser och innefattar segrar i E3, Breeders’ Crown, Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, Derbystoet och gulddivisionen har nått sitt slut.
– Viola var på magnetröntgen i måndags och den visade att den gamla skadan inte är läkt. Om den slagits upp igen eller varit där hela tiden vet vi inte. Dessutom hittade de en spricka i vänster framhov. Hon måste vila i minst sex månader, berättar Joakim Brundin.
Den gamla skadan, en spricka i hovbenet höger fram, upptäcktes efter att Viola Silas plötsligt blivit halt inför Sto-SM på Åby förra hösten. Sedan dess har hon kämpat för att komma tillbaka och efter att ha friskförklarats slutade hon sexa i ett comebackförsök i slutet av juli. Efter det har hon inte synts till i startlistorna och det lär inte heller bli några fler tävlingsframträdanden.
– De på kliniken på Ugglarps Gård har skrivit ett utlåtande där de bedömer det som högst tveksamt att hon ska kunna fortsätta sin karriär och det behöver man ju inte vara någon raketforskare för att räkna ut. För mig personligen är det viktigaste nu att hon kommer till ett bra hem och får en riktig chans i aveln. Det tycker jag att hon är värd, säger Joakim Brundin.
Även tränaren Fredrik Persson tycker att Viola Silas har gjort sig förtjänt av att gå i pension.
– Vi ska ha möte med ägarna innan vi bestämmer något men om jag får säga min mening är tävlingskarriären över, säger han.
Sjuåriga Viola Silas vann 22 av 36 starter och sprang in över 6,7 miljoner kronor.

Ola Johansson