Inför EXTRA V75: Intervju med Roger Walmann

263

Han har varit kung på auktionerna och handlat hästar för mångmiljonbelopp.
Inför söndagen är Roger Walmann spänd av förväntan då han kan vinna både Oaks, Kriteriet och Europaderbyt.
– Vi har hög träffsäkerhet på unghästarna och jag har mycket bra feeling, säger Walmann.

walmannfeeling
Solvalla-tränaren ropade in 13 välstammade hästar på Lutfi Kolgjinis auktion för en månad sedan.
När Kriterieauktionen drog igång under torsdagskvällen var Roger Walmann i hetluften igen. Den här gången blev det sex hästar som han ropade in till sina hästägare. Han köpte bland annat auktionens dyraste häst, det ettåriga stoet Charlene Am, som kostade 610 000 kronor.
– Det här är otroligt stimulerande att få köpa in så fina hästar. Jag har alltid haft väldigt fina hästar men det här är första gången som hästägarna har satsat så pass mycket som de har gjort på de här auktionerna. Jag är väldigt glad och tacksam för det här, säger Roger Walmann.

”Går ut på att hitta stjärnor”
Walmann har under en lång rad av år varit en framgångsrik unghästtränare. Det har gett ringar på vattnet och hans hästägare ser nu till att återväxten är tryggad i stallet.
– Det hela går ju ut på att hitta nya stjärnor. Jag vet hur svårt det är men jag hoppas att vi har hittat några som ska vara med i de stora loppen varje år framöver. Jag tycker att vi har hög träffsäkerhet där. Det är väl därför som vi får möjlighet att köpa så här fina hästar, menar han.
Och tillägger:
– Det finns en orsak till att vi får så här fina hästar i träning. Jag hoppas och tror att det är för att vi har gjort ett bra jobb och att de därför väljer att satsa på oss. Jag är ingen kung på något sätt men det är ju inte så att de har kastat en pil på tränarstammen och så råkade den hamna på Roger Walmann. De som har satsat nu är både gamla och nya hästägare.

Mycket roligare med unghästar
Av stallets 140 hästar så är övervägande delen unghästar. Det är också något som Roger Walmann har satsat hårt på genom åren.
– Det är en jäkla fördel att ha unghästar. Vi har nästan inga äldre hästar och det är ett tiotal som är äldre än fyra år. Det är fantastiskt bra. Enda minuset är att vi inte har så många V75-hästar och därmed inte syns så mycket på rikstoton.
– Men samtidigt är det roligare med unghästar och att få forma dem hela vägen. Vi har över 40 tvååringar och hamnar säkert på 40 ettåringar innan det är färdigt. Det är mycket roligare att skrapa lotter som inte är skrapade än att köpa några som redan är skrapade. Självklart är det roligare att göra en häst till en världsstjärna, än att få in en gammal häst som inte är någon stjärna.

”Har fantastisk personal”
– Jag är väldigt lyckligt lottad och det är bara att ta av sig hatten och tacka hästägarna för förtroendet. Och inte minst personalen. Jag har Per-Erik Pettersson som unghästtränare och all annan personal som tar hand om hästarna. De är en fantastisk personal som gör ett strålande bra jobb. De har varit hos mig i många år och vi har en otroligt bra atmosfär och harmoni i team Walmann.

”D’One blir svår att slå”
Kriteriehelgen är högintressant för Roger Walmann som har många hästar till start. Framförallt på söndag då han har lyckats kvala in tre hästar till Svenskt TravOaks, en till Kriteriet och en till finalen i Europaderbyt.
Själv hymlar han inte om vilka han tror mest på, men utfärdar även varningar på flera av de andra.
– D’One (V75-3) är den av mina ston i Oaks som har bäst läge och den som har visat högst kapacitet. Det är en topphäst, inget snack om det, även om hon inte har vunnit något storlopp ännu. Jag hoppas att hon har en bra dag på söndag för då blir hon svår att slå. Hon känns jättefin i träningen och ska gå barfota runt om, som hon gjorde näst senast. Jag måste tro väldigt mycket på henne och det vore ju konstigt annars, säger Roger Walmann som även har med Mellby Briolett och Mythical Fortune i Oaks.

”Klar outsider”
– Mellby Briolett (V75-3) visade vid E3-segern i somras att hon inte är någon dålig häst. Hon är en klar outsider och det tycker jag även att Mythical Fortune är. Båda är otroligt vassa på en kortspeed. Skulle de ha sin bästa dag och de har lite röta så kan någon av dem vara lösningen. Jag har väldigt god feeling för alla tre och det blir även barfota runt om på Mellby Briolett och Mythical Fortune.

”Carelin ska inte nonchaleras”
I Svenskt Travkriterium, med två miljoner kronor till vinnaren, har Walmann kvalat in Carelin som var tvåa i uttagningsloppet.
– Carelin (V75-7) gjorde ett strongt lopp då och det är en väldigt stark och bra häst på alla sätt. Han kan vara en outsider om det skulle bli lite kubbning där framme i täten om positionerna och tempot blir högt. Han har varit bra hela året och ska inte nonchaleras. Jag känner mig inte slagen på förhand med Carelin, säger Walmann.

”Noble Knight har en ruggig speed”
I finalen av Europaderbyt, med 1,7 miljoner till vinnaren, har Noble Knight kvalificerat sig via en andraplats i försöket.
– Noble Knight (V75-5) går jämnt och bra hela tiden men får kanske svårt att vinna. Fast å andra sidan har han en ruggig speed sista 200-300 metrarna om han får spara speeden så länge. Men det är helt avhängigt hur loppet blir kört. Han har bakspår och måste ha tur med positionerna och hårt tempo. Det går inte att vinna ett sådant här lopp bakifrån om man inte har flyt.

”Katla Celeber har mycket bra vinstchans”

Du har ytterligare två hästar med i den Extra V75-omgången på söndag. Chanserna där?
– Katla Celeber (V75-2) ska ha mycket bra chans att vinna. Hon gick ju ett ruggigt lopp ute i fjärdespår i försöket och landade på 1.13,8 efter en otroligt bra avslutning. Hon borde ha varit med i finalen och är minst lika bra som mina Oaks-finalister, åtminstone när det gäller grundkapaciteten. Men samtidigt är hon lite trång i travet och inte riktigt körbar i alla lägen. Nu får vi prova att vinna Consolation istället.
– Almondi AM (V75-2) tävlar lite dåligt och jag var lite besviken på henne senast. Hon har svårt att rå på de bästa när de springer 1.13- till 1.14-tider. Det är möjligt att vi chansar och tar av henne skorna nu och hoppas att hon blir bättre.
Till sist; hur ser det ut i V75 på lördag för din del?
– Vi har flera jättefina hästar ute som är i bra form men jag har ingen känsla av att någon av dem ska räcka ända till seger. De kan nog vara med långt framme men jag tycker att det ser klart bättre ut på söndagen vad det gäller vinstchanser, säger Roger Walmann.

Michael Carlsson