Inför Extra V75: Ludde på Pokaljakt

215

pokaljaktludde

V75 på en torsdag.
Den här veckan blir det verklighet med finalerna av Drottning- och Kungapokalen.
Dessutom kryddat med jackpot och 40 miljoner i sjurättspotten.
Mitt i hetluften på Åby finns naturligtvis Lutfi Kolgjini.
– Det här en jäkligt viktig dag. Det är nu man får visa om man kan träna unghästar och ha dem i rätt skick när det gäller.

Maj är travsportens allra hetaste månad.
Inte minst när det kommer till V75.
I och med att stordagarna avlöser varandra körs också tre extra V75-omgångar.
Den sista är elitloppssöndagen.
Den första nu på torsdag då Åby lockar med säsongens första årgångsfinaler, Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal.
Knappa miljonen väntar vinnarna när Nordens bästa fyraåringar drabbar samman.
Unghästmaestro Lutfi Kolgjini är naturligtvis i högsta grad inblandad, precis som för två år sedan då hans Sebastian K. vann Kungapokalen med Erik Adielsson i sulkyn. Detta i ett lopp där Kolgjini själv körde galopp i ledningen med Juggle Face.
– Även om det var försmädligt så har jag väldigt goda minnen från den dagen. Jag kommer ihåg att jag hade favoriten Main Wise As på utsidan och gjorde allt för att dra musten ur den. Vi satt på leken, så galopperade Juggle plötsligt i sista sväng. Men när jag såg att Sebastian spurtade till vinst så var det härligt. Det kändes som en riktig styrkedemonstration från stallet, att kunna vinna trots att den bäste föll bort, säger Lutfi Kolgjini med nöjd röst.
Ett liknande scenario skulle kunna bli fallet i år, men då får det bli i Drottningenpokalen där stallet kvalat in tre hästar. Ingen av dem var emellertid bättre än trea i försöket vilket innebär svåra utgångslägen.
– Det stör mig inte, hästarna har tränats med finalen som mål och jag kan med säkerhet säga att alla mina finalister har flyttat fram sina positioner efter försöken. Jag körde jobb med dem i dag (fredag) och alla visade att de tagit loppen på bästa sätt. Oyster Kronos och Only Kronos borde göra upp om segern, däremot får Password det tufft i den här konkurrensen.

”Riktig stjärnpotential”
I Kungapokalen får Kolgjini nöja sig med en häst, men det är inte vilken som helst. Opitergium visade mycket galopp i fjol, men har funnit sig själv i år och radat upp fyra raka segrar.
Han var också snabbaste försöksvinnare på strålande 1.13,3a/2 140 meter.
– Det är en stor, lite rumlig häst som är otroligt stark. Han har aldrig ens varit i närheten av att vara trött i ett lopp. Galopperna i fjol berodde på att han hade en roterad testikel som måste ha gjort ont. Sedan vi tog bort den har han fungerat perfekt. Han är väldigt cool och gör inte mer än han behöver, men har koll på läget och släpper inte konkurrenterna närmare än till hjulen.
Att Kolgjini har väldigt höga tankar om hästen som hittills bara tjänat 310 000 kronor råder det inget tvivel om.
– Han har riktig stjärnpotental. Bekymret är svängarna, egentligen får han inte plats på små tusenmetersbanor. Sedan är han inte så extremt startsnabb ännu, det gör att Brad de Veluwe kan få ett övertag på oss från början och därför nöjer jag mig med att ranka honom tvåa, säger Kolgjini som samtidigt gör sina tips till ”Fem tippar V75”.
Men att den finske storfaroviten som tjänat mer än tio gånger mer pengar måste vara oerhört bra för att stå emot Opitergium är Kolgjini tydlig med.
– Jag kommer att lätta min häst ytterligare i balansen och ta bort sulorna, dessutom länga käken lite till. Han är väldigt bra på att hålla tempo och blir det perfekta förutsättningar på Åby så tror jag att han kan springa 1.12,2-1.12,3, från dödens.
Det kan jämföras med Deuxiemes Picsous svenska rekord över distansen från i fjol på 1.12,1, för övrigt från ett lopp där Kolgjini var knappt slagen med Kaffir Face.

Rycktussar och barfota
Lördagens V75-jackpot innebär att det finns 22,3 miljoner extra att spela om.. Det innebär enligt ATG:s beräkningar att en ensam vinnare kan få 40 miljoner kronor, i sådana fall den särklassigt största travvinst som utfallit på en vardag.
Som guide dit kommer här Lutfi Kolgjinis kommentarer kring sina övriga V75-hästar:
1 Klio Face (V75-3) har utvecklats enormt på slutet, men hoppade tyvärr bort 200 000 kronor för mig senast. Jag vill inte skylla på hästen, hon bröt ner i sista sväng och jag var tvungen att räta upp henne för att inte störa konkurrenten innanför och det redde hon inte ut. Annars kändes hon stark i det läget så det var synd. Nu är motståndet stenhårt och därmed passar läget som talar för att hon kan få ett snällt lopp för en gångs skull. Blir det överpace tror jag att hon är med i främre träffen även här.
5 Hurricane Blue (V75-4) har varit på veterinärbesök efter senaste starten, men man hittade bara några smågrejer. Egentligen är jag ingen vän att veterinärer, de flesta kan för lite och tar för mycket betalt, men det är en annan sak. Hästen känns som innan i träningen, det vill säga bra. Han har inte visat några fel inför de här misslyckade starterna heller. Eftersom jag kört två galopper med honom får Johnny chansen. Fungerar hästen är han absolut bra nog att vinna.
9 Unison (V75-5) är en liten häst som ger allt varje gång och känns fortsatt jättefin i jobben. Det verkar nästan omöjligt att han ska råka på någon svacka. Jag har matchat honom i lite enklare omgivning på sistone, men är säker på att han duger här också.
9 Armando Kievitshof (V75-6) har fått annorlunda läge än på slutet och jag vet inte om det är så kul för honom. Han bryter och har sig i loppen utan att vi kommer underfund med varför. Eftersom han vill springa inåt så är det ingen häst man vill vrida på i spåren med. Därmed ligger nog vår chans härifrån i att chansa invändigt och försöka komma loss på open stretch. Att vrida ner honom där tror jag skulle passa betydligt bättre. Det betyder att vi behöver tur för att vinna och således är han inte mer än en outsider i mina ögon.
7 Oyster Kronos (V75-7) hade jag bara en sak i huvudet med senast, att kvala in till finalen. Hon var lugnt jobbad, gick med skor och fast bomull då. Nu blir det rycktussar och barfota plus att jag räknar med att hon gått framåt rejält med genomköraren. Det här är en riktigt bra häst så jag känner mig absolut inte slagen på förhand.
– Detsamma gäller 8 Only Kronos (V75-7) som också kommer att vara markant gentemot försöket. Jag råder spelarna att strecka båda.
– Däremot får 11 Password (V75-7) svårt att räcka mot de bästa även om hon också tagit försöksloppet på bästa sätt.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.