Inför EXTRA V75: Nästan omöjligt för Viola

189

omojligtsilas

– Det ser nästan omöjligt ut med spåret vi fick. Men Viola Silas är i fin form och vi får ta dom nästa gång i stället. Kalmartränaren Fredrik Persson inför onsdagens Europamästerskap för ston som avgörs inom ramen för Extra V75 på Solvalla.

Viola Silas lottades till det sämsta utgångsläget, spår tolv, i EM-loppet för ston som körs som den tredje V75-avdelningen på onsdagskvällen. Förstapriset 750 000 kronor har lockat till sig idel ädel adel från sammanlagt sju länder. – Det blev ett riktigt superlopp, säger Fredrik Persson. Viola Silas förlorade bara två av 22 lopp i eliten som tre-och fyraåring. Rivstarten på karriären följdes sedan upp med en seger i en final i gulddivisionen i fjol som äldre. Vägen låg öppen till de riktigt höga höjderna för Viola Silas. En skada i ett bakknä stoppade henne i september i fjol och framåt vårkanten fick man skjuta ytterligare på comebacken då hästen skadade sig själv i hagen. Efter en längre träningsperiod gav kvalloppet i början av juli en bra känsla i lägret. Kalmarstoet slutade sedan tvåa med plus i kanten i V75 på Axevalla under helgen med Stochampionatet. – Jag var riktigt nöjd med henne i comebacken i slutet av juli. Nu hade vi hoppats en del på det här loppet men det är klart att spåret drar ner förhoppningarna, säger Fredrik Persson apropå onsdagens drabbning.

Ingen bra present Hästar från Sverige, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Tyskland och Holland är med i loppet över 2 140 meter. Noterbart är att tre av de bästa svenska stona startar i det andra ledet bakom bilen – Tamla Celeber från spår nio, Global Midnight från spår tio, Vincennes från spår elva och så Viola Silas då från ett tolftespår. Fredrik Persson, som fyllde 40 år för några dagar sedan, hade önskat sig en bättre spårpresent med stallets stjärna. – Jag hade ju hoppats på ett bättre läge. Det var tufft. Men vi får göra det bästa av situationen. Jag är annars jättenöjd med hästen, hon känns fin i träningen och formen är klart i stigande. Men det kommer fler lopp i höst och vi får ta dom nästa gång i stället. Även om han tycker att det känns kört just på onsdag är grundkänslan att Viola Silas ska komma tillbaka och bli den häst hon var innan sin skada. – Jag tror mycket på det faktiskt. I träningen och i det senaste loppet tycker jag att det har känts som att hon har viljan kvar. Loppet på onsdag? Ah, vi smyger med och kör till slut. Det ska mycket till för att det ska bli seger.
Fotnot: Extra V75 på onsdag sänds direkt i TV4 Sport 19.00-22.00, samt i Vinnare V75 i samma kanal 22.30-23.00.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNy USA-triumf för Oscarsson
Nästa artikelExtra V75 Solvalla 15 Augusti 2012