Inför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2013: Stig H i Comeback

264

extra v75

Nej, det är ingen rötmånadshistoria.
Stig H Johansson avslutade visserligen kuskkarriären för nästan åtta år sedan men har fått dispens för en tillfällig comeback nu på onsdag.
I den inledande avdelningen på Extra V75 på Solvalla ska några av världens genom tiderna mest namnkunniga kuskar tävla mot varandra igen.
– Det blir spännande. Även om några av oss fortfarande kör aktivt så tror jag inte att de har någon jättefördel av det på onsdag i alla fall, säger Stig H.
Solvalla laddar för en av årets stora tävlingsdagar. I fjol kunde man räkna in 7 000 personer till kvällen med miljonloppet Jubileumspokalen. Den här onsdagen hoppas man på uppåt 10 000 i publiken.
Den extrainsatta V75-omgången bjuder nämligen på sport utöver det vanliga. Förutom det stora femåringsloppet Jubileumspokalen (V75-7) och EM för ston (V75-3) arrangerar Solvalla i år ett nytt lopp som dragit till sig ett stort intresse.
Ahlsell the Legends är namnet på den pikanta kryddan i anrättningen som vissa trodde skulle bli ett jippolopp. I stället inleder det onsdagens V75-omgång.
Bland de deltagande kuskarna finns några av världens verkligt tunga namn på kusksidan. Förutom Stig H Johansson är dessa Jean-Pierre Dubois (Frankrike), Heinz Wewering (Tyskland), Giancarlo Baldi (Italien) – samt svenska kvintetten Berndt Lindstedt, Helen A Johansson, Olle Goop, Thomas Nilsson och Erik Berglöf.
6 222 segrar hann det bli som aktiv för Stig H Johansson innan han tackade för sig som kusk i december 2005. Sedan dess har den 68-årige championtränaren enbart tränat sina hästar.
– Jag blev väldigt överraskad över att idén kom upp överhuvudtaget till det här loppet. Jag fick veta det tidigt. När saken fick sjunka in i någon månad kändes det som att det kanske kunde bli en intressant grej för publiken och för oss som kör.
Stig H Johansson ser ut att bli en av favoriterna med 7 Jaguar Broline, en häst som tränas av Flemming Jensen.
– Flemming funderade om jag var intresserad av att köra och på den vägen är det. Jag hade ingen egen häst för just det här loppet och då var det tacksamt. Jaguar Broline gick väldigt bra då han startade på Solvalla senast och det känns som en bra uppsittning.
Du kastade körspöet i luften vid två av dina segrar, med Queen L. i Prix d’Amerique 1993 och i Elitloppet 2000 bakom Victory Tilly. Kan det bli något liknande igen om du vinner comebacken?
– Nej, det tror jag inte. Det där kastandet kom utan att jag hade planerat det innan. Så jag tror inte att det blir aktuellt den här gången…även om det skulle vara så lyckligt att jag vann.
Du har två hästar med i huvudloppet på Solvalla på onsdag. 1 Occhione Jet blir en av favoriterna i Jubileumspokalen (V75-7). Du tackade nej till medverkan i Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli med hästen. Varför?
– Han fungerade inte i träningen vid den tiden. Han fungerade i ett par jobb efter comebacken i Rättvik där han var riktigt bra, men sedan var det något som inte var som det skulle med honom. Vi har verkligen kollat allt och inte hittat något fel. När allt sedan var bra igen i det senaste jobbet provar jag att låta honom vara med på onsdag. Jag hoppas att han är sig själv igen. Att hästen är något utöver det vanliga tycker jag han har visat. Barfota brukar han ju vara och det blir det nu också. Innerspår har han aldrig haft hos oss, men det bör vara bra för honom också.
Vad säger du om 5 Perfectly Enough i samma lopp?
– Jag tycker att han gått bra också Han är väl inte i klass med Occhione om båda presterar på topp, men det är en bra häst som jag tror fortfarande är på väg en bit på väg upp.
1 Yellow Eden i V75-2, C.Th Ericssons Memorial, comebackade senast efter att ha varit borta för skada sedan i fjol somras. Vad säger du om honom?
– Han har haft upprepade problem med sina ben och det är därför han inte startat. Han har fått för lite lopp i sig och vi har heller inte vågat träna honom särskilt hårt. Han behöver fungera i några lopp innan man kan värdera honom.
Italienskan 5 Rosemary Gar (V75-4) var fantastisk ett tag men agerade lite sämre senast på Axevalla.
– Det handlade om ett plattfall då hon gav sig helt efter att ha fått bestämma i ett lustempo. Vi har inte hittat något där heller som skulle föranleda den insatsen. Hon har tränat som hon ska och varit lika fin som hon var innan. Nu borde hon prestera bra tycker jag. Det är absolut en kapabel häst som även visat sig vara startsnabb i de starter hon gjort för oss.
Slutligen tyske 5 Indigious (V75-6) som var enorm senast då han noterade svenskt rekord för fyraåriga utländska hingstar och valacker.
– Ja, han har varit bra för det mesta och även höjt sig ett snäpp nu. Han gick bra i Sprintermästaren i både försök och final och gick bra över lång distans i Eskilstuna. Det är en fin häst som ser ut att ha hittat rätt. Han är stark och jag misstänker att han får jobba lite utvändigt om ledarhästen om han ska vara långt framme.
Bästa chansen på onsdag?
– Det är fina hästar men många frågetecken, så det vågar jag inte spekulera i. Hoppas alla frågetecken rätas ut.
Och så blir det till att svinga sig upp och köra lopp igen.
– Det är kul att det blev av och att loppet får en sådan uppmärksamhet.

Mikael Wikner

Föregående artikelFem tippar EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2013
Nästa artikelInför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2103: Heinz Wewering