Inför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2103: Heinz Wewering

253

heinz wewering

16 600 segrar.
Världens genom tiderna vinstrikaste kusk kommer till Solvalla på onsdag.
När legenderna samlas i det omtalade loppet i Extra V75 är det Heinz Wewering som har övertaget från start.
Stig H Johansson och franske Jean-Pierre Dubois har de tyngsta meriterna i loppet som inleder V75-omgången på onsdag.
Kusken med den största segerglöden torde ändå vara Heinz Wewering från Tyskland.
63-åringens drygt 16 600 segrar gör honom till den vinstrikaste kusken genom tiderna.
Stig H Johansson är en av de mest meriterade i travsporten med många stora segrar i världen. Ändå står sig just hans 6 222 segrar slätt i statistiken inför Ahlsell Legends.
Heinz Wewering ståtar med drygt 16 600 förstaplatser.
– Wewering får man ha all respekt för naturligtvis. Han har ju kuskat runt några varv kring banorna för att få ihop till de där segrarna – men han är självfallet oerhört duktig som lyckats med det där. Jag har kört mot honom i både Tyskland och Italien och andra ställen så jag vet, säger Stig H Johansson.
Solvallas store har tagit hem 28 championat på hemmabanan och har som bekant även tagit för sig av storloppen utomlands. I december 2005 tackade han för sig som kusk och fortsatte enbart som tränare.
Den några år yngre Heinz Wewering fortsätter som aktiv om än i något lugnare takt än tidigare. 90 vunna lopp i fjol. I år har tysken vunnit 38 lopp på 251 starter.
Så fortfarande är legendaren alltså att räkna med.

Åker för att hylla Wewering
Anders Lindqvist, verksam som tränare i Frankrike och vän med den tyske championkusken, åker till Stockholm för att se legendloppet som turist.
– Det här vill jag inte missa. Stig H och Jean-Pierre Dubois är två kapitel för sig. Men vad Heinz Wewering åstadkommit är det få som kan förstå. Tyskland var en stormakt i travet en gång och redan då var Wewering dominerande, säger Lindqvist.
Ahlsell Legends körs som den första avdelningen av Extra V75. Deltagande kuskar är Stig H Johansson, Jean-Pierre Dubois, Heinz Wewering, Berndt Lindstedt, Olle Goop Helen A Johansson, Thomas Nilsson, Giancarlo Baldi och Erik Berglöf.

Mikael Wikner

Föregående artikelInför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2013: Stig H i Comeback
Nästa artikelSvensk Travsport förstärker

Comments are closed.