Svensk Travsport förstärker

214

svensk travsport

Johan Lindberg, 37 år, och Petter Johansson, 36 år, tillträder den här veckan sina nya tjänster på Svensk Travsport. Johan som biträdande generalsekreterare och Petter som sportchef. I podcasten ”Snacka om travsport” berättar de om vad de vill uträtta med sina nya arbetsuppgifter.
– Vi måste öppna upp oss, prata rakare med varandra och ta lärdom av varandra, säger Petter Johansson.
Den här veckan förstärker Svensk Travsport sin organisation med Johan Lindberg, tidigare sportchef på Trav Gävleborg, och Petter Johansson, tidigare sportchef på Färjestad- och Årjängstravet.
Sportavdelningen på Svensk Travsport är inte densamma idag som den var för bara några år sedan. Idag har Svensk Travsport till exempel hand om ungefär en fjärdedel av landets alla anmälningar och de flesta propositioner till dessa. Ett steg i rätt riktning tycker Johan som inte är rädd för att sticka ut hakan första dagen på nya jobbet.
– Jag tror att man lokalt ute på banorna kan göra mycket mer när det gäller rekrytering och marknadsföring för det lokala travsällskapet än att sitta inlåst i ett rum och ringa och jaga kuskar, säger han.
Både Johan och Petter tror på ett divisionssystem i framtiden. Skillnaden mellan bredd och elit ökar stadigt och en orsak till det är att det är för liten skillnad i prispengarna på tävlingsdagarna. För många har det blivit för svårt att vinna lopp och därmed försvinner en del av glädjen.
– Vi får inte glömma bort att vi håller på med en sport och i en sport måste man få vara bra på det man gör och då måste det också finnas en plats för eliten. Är du duktig på någonting så ska du få bra startmöjligheter och få betalt för det. I V64, V86 och V75 ska det vara elittänk, säger Petter.

”Ett tydligt divisionssystem”
Han utvecklar sedan att man i den andra änden ska erbjudas lämpliga starttillfällen med en bredare prisskala och Johan fyller i:
– Med ett tydligt divisionssystem kommer vi få det bättre för eliten och vi kommer få det bättre för bredden. Nu gör vi ett mishmash mittemellan som inte blir bra för någon riktigt.
Rekrytering av nya aktiva är en av travsportens största utmaningar och Petter kommer att ta med sig det synsätt som han haft när han arbetat lokalt.
– Att skapa en så bra och trivsam miljö som möjligt. Att se till att det finns ett sunt och bra klimat att kunna bedriva den sport vi verkar i, säger han.
Med två år av sjunkande spelomsättning och en tuffare ekonomisk verklighet startar Johan och Petter sina nya tjänster i ett visst motlut, men framtidstron på en stark travsport går inte att ta miste på.
– Vi har bland de bästa hästarna i hela världen och även de tvåbenta; tränare, kuskar och hästskötare är otroligt duktiga, säger Petter.
– Jag skulle inte jobba med det här om jag inte trodde att framtiden var ljus, säger Johan och fortsätter senare:
– Det som är bra med en ekonomisk nedgång är att benägenheten till att våga förändra blir betydligt större.

Svensk Travsport

Föregående artikelInför EXTRA V75 Solvalla 14 augusti 2103: Heinz Wewering
Nästa artikelNästagångare 12-14 augusti 2013