Inför EXTRA V75: Toppchans för Ludde

234

kolle

Lutfi Kolgjini har haft en halvdan sommar. Det ska det bli ändring på nu. När Solvalla bjuder på extrainsatt V75-omgång med Jubileumspokalen laddar han med fem hästar. Och med klasshästen Opitergium är det bara seger som räknas. – Jag tycker att han är landets bästa fyraåring, säger Jägersrotränaren utan omsvep.

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det är dags att komma igång igen efter semesterlunken. Om man inte är travtränare vill säga. I det yrket är sommaren hektisk, utan utrymme för lata dagar i hängmattan. – Jag har inte hunnit med så mycket annat än att jobba, jobba och jobba. Dessutom har det regnat jäkligt mycket så jag kan inte säga att jag har njutit av den här sommaren. Sportsligt har den också varit sådär, säger Kolgjini. Men något annat än jobb måste du väl ha hunnit med? – Jag har försökt titta en del på OS. Även om det kanske går ut lite över vår sport vad gäller omsättning och så tycker jag att det är grymt kul med OS. Vad har varit bäst i London? – Jag hade piggar på hela kroppen när Mo Farah vann 5 000 meter. Jag lyssnade på loppet i bilen på väg hem från V75-tävlingarna i Örebro och han gör ju det omöjliga grabben. – Och så har handbollen varit grym alltså, även om det inte räckte riktigt hela vägen. Jag tittade på semifinalen under tävlingarna i fredags. Med en minut kvar av matchen var jag tvungen att åka ut och värma…det var årets snabbaste värmning! säger Kolgjini och skrattar. Vilken gren skulle du klara dig bäst i om du var med OS? – Jag tror att jag skulle vara rätt så bra på 5 000 meter för jag har lätt för att få upp konditionen. Jag springer inte så frekvent som jag önskar men jag är ute ett par dagar i veckan i alla fall.
Raja Mirchi tillbaka i matchen Hur det hade gått om Kolgjini valt friidrottens 400-metersbanor istället för travovalerna får vi aldrig veta. Vid 52 års ålder tillhör han i alla fall toppskiktet inom travet och även om sommaren har gått ”sådär” ligger han tvåa i Sveriges tränarliga. Och det har funnits ljuspunkter under sommarmånaderna. Bland annat vann han Stosprintern i Halmstad tillsammans med Oyster Kronos i början av juli. – Men sommarens höjdpunkt var ändå Hugo Åbergs-kvällen. Det blev bara en seger till stallet men hästarna gick riktigt bra. Och än är inte sommaren slut. På onsdagen arrangerar Solvalla EXTRA V75 och tävlingarna håller högsta klass. Jubileumspokalen (V75-7), med en miljon kronor till vinnaren, är russinet i kakan och där startar Kolgjini sin sexfaldige miljonär Raja Mirchi från spår två. Hästen var aktuell för Elitloppet i våras men en skada han ådrog sig i hagen satte stopp. I comebacken för två veckor sedan slutade han tvåa efter en tung resa. – Han var fantastiskt bra. Jag var förvånad över att han kunde gå ett sådant lopp direkt i comebacken. I stort sett hade han bara två snabbjobb innanför västen, så det var en grym prestation. Hur mår han efter det? – Det verkar fantastiskt bra med honom. Han gick ett 1.22-jobb över 2 000 meter i fredags och kändes fin. Han är tillbaka i matchen! Vad tycker du om årets upplaga av Jubileumspokalen? – Orecchietti måste man ju har respekt för. Han är riktigt bra den hästen och han har varit igång hela säsongen, vilket inte min har varit. Wishing Stone är jag inte så imponerad av. Om jag ska tippa tror jag att det står mellan Orecchietti och Raja Mirchi.
”En blivande världsstjärna” Kolgjinis hetaste segerbud på förhand kommer redan i den inledande V75-avdelningen. Fyraårige Opitergium har vunnit sju av åtta lopp i år. Enda plumpen i protokollet kom i Konungens Pokal. Då fick Opitergium nöja sig med tredjeplatsen efter en bragdartar insats där han tuggade ner det finska monstret Brad de Veluwe. – Opitergium har varit en otroligt positiv faktor i stallet i år. Han har inte gjort ett fel under hela säsongen och det känns som att vi inte har sett någonting av honom ännu. Jag sa redan efter en av hans första segrar att det här är en blivande världsstjärna. Inget har fått mig att ändra uppfattning. Räds du någon fyraåring i landet när du sitter bakom honom? – Svaret måste bli nej. Jag tycker att han är landets bästa fyraåring och Brad de Veluwe är välkommen igen. Det var ingen tillfällighet att Opitergium mosade honom i Konungens Pokal. Nu startar han från spår fyra. Hur ser du på loppet? – Har han inte en grymt dålig dag ska han vinna ett sådant lopp. Hur ser den fortsatta planen ut för honom? – Tyvärr har han blivit bortplockad ur Europaderbyt av någon anledning. Vi vet inte hur det har gått till och vi håller på att kolla upp vad som kan ha hänt. Vi anser att vi inte har gjort något fel och hoppas att det löser sig. Sedan finns det ett större lopp i Tyskland i oktober innan Breeders’ Crown i november. Därefter är siktet inställt på Paris och Criterium Continental i december. Där ska han mäta krafterna med Frankrikes bästa fyraåringar innan han får en paus.
Varning för Paparazzi I V75-4 selar Kolgjini ut två hästar och han väljer själv att köra Paparazzi. – Det gör jag för att han har visat bästa formen. Han hade varit borta ett tag inför senast men visade bra form direkt. Spår åtta är inte roligt men han har jäkligt bra löpskalle. Han tävlade utan skor för första gången senast. Det gjorde honom lite bättre och tanken är att han ska gå så igen. Jag vill varna lite för honom. – Astoria Amour är fin i jobben men har lite svårt att få utdelning i loppen. I anrika C Th Memorial (V75-6) står Kolgjinis hopp till hårdingen Eliott Hall. – Senast satt han bak i kön och kom aldrig in i matchen. Det ska inte vara någon fara för formen för han känns jättefin i jobben, men jag tror att Caballion vinner loppet. Skulle han komma bort kan Eliott Hall vara med och göra upp om det men jag tycker att Caballion står för klassen i gänget. Efter regn kommer sol. På onsdagskvällen har Lutfi Kolgjini alla förutsättningar att få sola sig i segerglansen.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet