Inför EXTRA V75: Upplagt för ny Derbydubbel

183

derbydubbel

För tre år sedan slutade de etta och tvåa med varsin Stefan Hultman-tränad häst.
I årets upplaga av Svenskt Travderby är det bäddat för en ny fullträff.
Toppkuskarna Örjan Kihlström och Jörgen Sjunnesson kör på nytt två hästar från Solvallatränarens stall.
– Det finns en realistisk möjlighet att vi är etta och tvåa igen, säger Sjunnesson.
Som Stefan Hultmans förstekusk får Örjan Kihlström välja häst först. Inför 2009 års derby var valet givet då det stod mellan fenomenet Maharajah och Marshland. Den här gången fick Kihlström fundera lite längre innan han bestämde sig för att köra Perfectly Enough.
– Det var ett svårt val. Lite bidrog det att Stefan har lagt upp hela säsongen med derbyt i sikte för Perfectly Enough. Det hade känts konstigt att välja bort honom då.
– Men Panne de Moteur har gjort det jättebra i år och han kändes precis som Perfectly Enough bra i derbykvalet. Jag tror att båda hästarna har bra form och det är fördel den som får det bästa loppet. Valet var som sagt svårt men man måste ju välja någon av dem, säger Kihlström.
Jörgen Sjunnesson har genom åren fått köra många av Stefan Hultmans toppdjur de gånger som Kihlström inte kunnat svinga sig upp i vagnen. Men i derbyt har han oftast fått spela andrafiolen. Så behöver det inte vara i år.
– Örjan vill vinna och har valt den häst han tror har störst chans, men ser man till alla derbyn som jag har kört känns det som att Panne de Moteur är den häst som har bäst chans på förhand, säger Sjunnesson.

Tar ledningen från innerspår?
Panne de Moteur och Perfectly Enough vann båda sina uttagningslopp. När startbilen sätts i rullning på Jägersro på söndagen startar den förre från innerspår. Perfectly Enough går ut från spår fyra.
– Det klart att jag tänker på derbyt och det dyker också upp folk som påminner mig om det lite då och då, men jag börjar fundera mer seriöst på tänkbara loppscenarier och taktiska upplägg först närmare loppet, säger Kihlström, som eftersom han har kört Panne de Moteur i samtliga starter torde ha bra koll på om hästen kan ta ledningen från innerspåret.
– Det är inte alls omöjligt. Senast var egentligen första gången som jag provade lite från start och han hade nog kunnat svara ut Bon Frecia om jag hade satsat allt. Hästen är säkert ännu mer på hugget nu men vilket upplägg Jörgen väljer vet inte jag.
– Jag har mina taktiska funderingar men det är inget jag vill gå in på, mer än att det säkert finns en anledning till att de valde spår ett, säger Sjunnesson.

”Derbyt är nummer ett”
Halmstadhästen Pato, med sju segrar på åtta starter, är knapp favorit till derbysegern. Men det är många om budet och Stefan Hultmans hästar kan mycket väl upprepa sina stallkamraters bedrift från 2009 och lägga beslag på de två främsta placeringarna.
– Det är naturligtvis bra hästar i derbyt och även om Pato är favorit tycker jag att en handfull hästar har chansen att vinna. Perfectly Enough och Panne de Moteur tillhör den gruppen, säger Kihlström.
– Det är inte orealistiskt att vi är etta och tvåa igen. Det ska otroligt mycket till men vi har två bra hästar och två bra utgångslägen, säger Sjunnesson.
Örjan Kihlström har vunnit Svenskt Travderby två gånger tidigare. För Jörgen Sjunnessons del kan det bli första gången som han får kliva högst upp på podiet och ikläda sig den gula segerkavajen.
– Att vinna derbyt är en pojkdröm för mig. Det är det lopp som jag helst av allt vill vinna. Elitloppet är stort men derbyt är nummer ett för mig.

Ola Johansson

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet