Inför GS75® (jackpot): Harmoni i Höga Kusten-stallet

58

inför gs75® (jackpot) harmoni i höga kusten stallet

Det kan bli en hel del spår på vägen på söndag i Grand Slam 75®.
Men det är av mindre betydelse nu när treårige Baltimore Face hittat flytet och körs av Ulf Ohlsson.
– Om det inte händer något konstigt ska det vara en bra chans, säger amatörtränaren Elisabeth Lundholm med licens på Dannero.

Elisabeth Lundholm kör gärna sina hästar själv i loppen.
Stallets stjärna Baltimore Face har hon vunnit två lopp med i år men på slutet lämnat över till en av landets bästa kuskar, Ulf Ohlsson.
Efter en prova på-start som tvååring och en trevande inledning på säsongen i år som treåring, är hästen inne i en jämn och fin formkurva som pekat rakt uppåt sedan sensommaren.
Fem starter sedan i augusti har slutat med fyra segrar och en andra plats. Triumfer ofta tagna den tunga vägen vilket inte tycks påverka Baltimore Face det minsta.
Hårdsatsande amatören Elisabeth Lundholm hemmahörande i Nordingrå i Höga Kusten har fått fram en ny fin häst.
Kanske blir det hennes bästa sedan starten om utvecklingen fortsätter.
– Det var i Bollnäs i augusti som han inledde den här sviten i höst då han börjat ta för sig. I loppet släppte jag lite på tömmen och smackade åt honom lite grand i en kurva, och då bara längde han på stegen. Jag satt sedan bara och åkte med honom resten av loppet utan att han blev stressad som han kunnat vara. Det var det som fick mig att tänka, att v a d är det för häst jag har egentligen! säger Elisabeth Lundholm.

En stöttande rem
Baltimore Face är en av fem hästar i stallet i Nordingrå. I våras var valacken i träning hos Hanna Forslin på Hagmyren i ett par månader och det var där han provades med käkrem i både träning och lopp.
Något Elisabeth Lundholm fortsatt med sedan hon tog hem honom igen.
– Hanna visste nog att jag inte gillar käkrem – men när det kom till den där hästen var jag tvungen att tänka om. Mycket av utvecklingen har kommit av att han får stöd av käkremmen och inte slår ihop. Han är väldigt djupt ner med huvudet och blir trygg av det stödet, säger Danneroamatören.

Säker sits i gungbräda
Hästen har tagit sig några galopper i karriären men är inte osäker enligt tränaren.
– Det var jag som rådde för galoppen när han blev tvåa. Folk kanske tycker att det ser ut att vara nära till galopp ibland men det är såna som inte kört en häst som säger så. Det är lite som att sitta säkert i gungbräda, för det är studs i steget. Han lägger ner sig ju fortare det går och kommer att lära sig att vara mer effektiv än han är nu och jag bara längtar till att vi kan börja plocka av honom framskorna nästa år för att förbättra startsnabbheten. Han är bara i början av sin utveckling, säger hon.
Ulf Ohlsson har kört i de senaste starterna. Näst senast forcerades Baltimore Face till ledningen efter 600 meter. Senast på Solänget syntes ekipaget i tredjespår mest hela loppet och kunde vinna knappt men säkert.
– Ohlsson känner honom nu och hästen vet vad han ska göra. Jag valde bort treåringsloppet på Bergsåker på söndag eftersom det ser ut att bli väldig körning där. Över 2640 meter får han mera tid på sig. Nu visar han också att han kan hålla en ohyggligt hög fart ute i tredjespår. Antingen körs han till ledningen efter en bit eller så lägger Ulf upp det där så att det blir bra ändå. Han sätter sig aldrig i några dåliga situationer, säger Elisabeth Lundholm.
Baltimore Face blir stor favorit i GS75-3 på Bergsåker. Du måste tro på ganska bra chans med tanke på vad hästen visat under hösten trots ett handikappande tiondespår?
– Om det inte händer något konstigt ska det vara en bra chans…om nu inte någon av de andra har flera ess i rockärmen. Han tränar fortsatt ohyggligt bra och går med samma balans, fast bomull i öronen och helstängt huvudlag.
Du kör ofta dina hästar själv i loppen och 10 Rudisha (GS75-5) tar du hand om själv på söndag. En häst du vann med i augusti i Skellefteå.
– Jag vill ju kunna köra själv emellanåt. För det är en upplevelse utöver det vanliga! Rudisha litar på mig trots att jag kan vingla och hålla på och han har gjort så sedan han kom till oss och är en häst som jag verkligen ska köra själv. Nu fick vi ett tiondespår för tredje gången på slutet men jag hoppas att jag kan lösa det som i de två loppen han gjort nu och kanske ännu bättre. För Rudisha närmar sig toppform, är framåt och känns mjukare än någonsin.
Kan även Rudisha vinna på söndag?
– Man ska inte underskatta Rudisha i det loppet. Han står perfekt inne och har börjat kämpa mer och mer för att komma först i takt med formen. Jag kör precis samma utrustningsmässigt och hoppas att det går att köra barfota runt om igen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.