Inför GS75 jackpot på TINGSRYDS MILEBANA – Veijo om sin favorithäst – ”Man blir glad – är min bästa chans”.jpg

54

Inför GS75 jackpot på TINGSRYDS MILEBANA - Veijo om sin favorithäst – ”Man blir glad – är min bästa chans”.jpg

Snart är en epok över för Veijo Heiskanen som lämnar Åby och Sverige för att flytta hem till Finland.
Men innan dess hoppas han avsluta den svenska karriären med flaggan i topp – och på söndag har han heta chanser på Grand Slam 75®.
– Kurri Jari Boko är en mysig häst som man blir glad av att köra. Han är i jättebra form och har en lämplig uppgift. Det är min bästa chans, säger Heiskanen.

Grand Slam 75® avgörs den här söndagen på Tingsryds milebana och omgången är kryddad med en jackpot med extra miljoner i potten. Veijo Heiskanen reser dit med fyra hästar och är optimistisk med åtminstone två av dem som han anser har bra vinstchans. Annars har Åby-tränaren mycket annat att tänka på för dagen då han är i flyttagen. Inom den närmaste månaden flyttar han tillbaka till hemlandet Finland tillsammans med sambon Henna Halme. Han kommer framöver att bedriva sin verksamhet på Vermo travbana i Helsingfors där Henna ska ta ut tränarlicens. Detta eftersom träningsanläggningen Balltorp utanför Åbytravet ska avvecklas. Veijo har länge inte vetat vart han ska ta vägen och har haft anbud från olika banor i Sverige. Men till sist föll valet på att flytta hem till Finland igen, efter 28 år på Åbytravet. Då är han tillbaka där han en gång började efter att ha flyttat till Sverige på 80-talet. 61-åringen har haft en lång och framgångsrik karriär med många storloppssegrar och stjärnhästar som han har tränat.
Han erkänner också att det är med ett visst vedmod som han nu tvingas flytta från Åbytravet.
– Det är inte så jättetrevligt och det har varit en jobbig period när man inte har vetat vart man ska ta vägen. Jag hade gärna varit kvar men som det blev var det inte mycket att välja på. Jag hoppas att det är blir en nytändning för mig då det har varit svårt att få in nya hästar i träning senaste åren, säger Veijo Heiskanen.
– Det är redan många som har hört av sig och vill lämna häst i träning redan innan vi är på plats, och det känns ju såklart bra. Jag tror även att vi kommer att få med oss mellan fem till tio hästar från Sverige, men där är inte riktigt allt bestämt ännu. Vi kommer att ha 20 boxar på Vermo som har jättefina träningsmöjligheter runt banan. I slutet av september ska vi vara på plats och det blir Henna som ska vara tränare när hon får licensen.
– Vi har precis fått en lägenhet 200 meter från sista sväng, så nu kan man nästan sitta på balkongen och se loppen, säger Veijo med ett skratt.

”Varit en jättebesvikelse – men bästa loppet senast”
Men innan flytten till Finland väntar några veckor till i Sverige att tävla. På söndag beger sig Veijo till milebanan i Tingsryd som är värd för Grand Slam 75. Det är framförallt två hästar som sticker ut lite extra i förhandsnacket och så här säger han om sina adepter i tur och ordning.
– Don Pedro D.K. (GS75-1) har varit en jättebesvikelse i de första starterna hos oss sedan han kom från Danmark, men i han har blivit bättre och bättre och senast gjorde han sitt bästa lopp när han var tvåa i Åmål. Hästen känns även lite piggare efter den starten och han tränar bra. Nu är det dåligt läge över kort distans men om det blir tempo på loppet så är han inte helt avsågad. Jag är lite halvoptimistisk med honom och bland de tre borde han kunna vara om det blir rätt kört.

”Är Hennas älsklingshäst – sugen att vinna”
– Bag’s Simoni (GS75-3) 
gör sin första start i monté men hästen är mycket riden tidigare och vi testade även i ett montéjobb i måndags. Då fick han gå 1.16 i 1600 meter utvändigt om häst och kändes stark enligt Henna som red. Hästen har bra form och gick bra senast i Åmål efter en jättetuff öppning. Han sprang 1.13 full väg i Åmål och är normalt lite sämre när man kör i högervarv. Det här är Hennas älsklingshäst och hon är mycket sugen på att försöka vinna med honom. Henna är duktig att rida och har ridit mycket i Finland tidigare men inte så mycket i Sverige. Jag tycker att det här är näst bästa chansen.
– Sahara Peyote (GS75-4) har varit lite seg men också haft dåliga blodvärden och haft dåliga spår. Det har han nu också och även om han tränar bra så blir det svårt att blanda sig i segerstriden. Det är hyggliga pengar som gäller.

”Det finns inte bättre häst att köra”
– Kurri Jari Boko (GS75-7)
 är en jättefin och mysig häst som jag verkligen gillar. Man blir alltid glad när man kör honom för hästen är alltid så positiv. Det finns inte bättre häst att köra för han är alltid så trevlig. Han har gjort jättebra lopp på slutet efter tuffa resor i dödens och har mycket bra form. Han har kämpat så bra han har kunnat mot tufft motstånd. Jag har även ökat på träningen lite nu eftersom det var lite strul i vintras. Formen ska bli bättre och bättre och vi siktar på derbykvalen efter den här starten. Formen är så nära topp den kan bli och jag tycker att det här ser lämpligt ut. Jag tycker att det är min bästa chans, säger Veijo Heiskanen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.