Inför GS75: Jagar revansch efter snöpliga galoppen

78

Inför GS75: Jagar revansch efter snöpliga galoppen

Senast gick han en brutal långsida och utmanade fixstjärnan Ecurie D.
I lördagens Breeders’ Crown-lopp är inte motståndet av fullt så grov kaliber.
– Han har ett bra utgångsläge och jag tror att han har bra chans, säger hästens tränare inför midsommardagens GS75 i Rättvik.

Som traditionen kräver under midsommarhelgen körs V75 i Kalmar på söndag. Men det betyder inte att alla travälskare går lottlösa under lördagen. Då riktas blickarna mot Rättvik som arrangerar en högklassig GS75-omgång späckad med Breeders’ Crown-lopp. Solvallatränaren Reijo Liljendahl gästar banan med sex hästar och i Breeders-loppet för fyraåriga hingstar och valacker startar han ett riktigt stjärnämne i form av Admiral As (GS75-6). Hästen ståtar med 8 segrar på 13 starter och har bara förlorat felfri en gång, i finalen av Konungens Pokal. Senast var han ute i Fyraåringseliten under elitloppshelgen på Solvalla och utmanade då obesegrade supertravaren Ecurie D. när galoppen kom på upploppet.
– Han hamnade lite väl långt bak från början och fick gå en alldeles för hård långsida för att orka hålla ihop aktionen när mjölksyran kom på upploppet. Men hästen är bra och visade vilken fart det är i honom, säger Reijo Liljendahl.
Den här gången startar Admiral As från spår tre bakom bilen och distansen är 2 140 meter, ett halvvarv längre än senast.
– Han har ett bra utgångsläge och jag tror att han har bra chans. Det kanske inte är årets största uppgift men han känns bra hemma och han borde kunna duga.

Första med jänkarvagn och stängt huvudlag
Precis som senast ska Admiral As gå i amerikansk sulky. Det ska även hans ett år yngre stallkamrat Manny Muscle (GS75-3). Han har vunnit två av tre starter så här långt och för hans del är det första gången i den så kallade jänkarvagnen.
– Det brukar lirarna gilla, säger Liljendahl med ett leende.
– Sedan funderar vi på att byta lite huvudlag också. Det blir någon form av stängt huvudlag.
Manny Muscle har spår tre bakom startbilen och utrustad med ny vagn och stängt huvudlag lär det bli åka av.
– Han är en bra häst. Jag håller honom högt. Han har tränat 1.20 som snabbast mellan starterna och har ett bra utgångsläge. Han borde kunna ha en vettig chans.

”Borde ha gått framåt”
Reijo Liljendahl håller Admiral As och Manny Muscle som sina hetaste segerbud under dagen men det betyder inte att hans övriga hästar ska nonchaleras. Helios di Quattro (GS75-1) kom i mål som fastlåst sjua i debuten för Liljendahl senast och den här gången ska bakskorna plockas av.
– Jag har en bra känsla med honom. Han travade fint och fick sparade krafter i mål. Han borde ha gått framåt med loppet så varför inte bland de tre främsta nu om det skulle stämma optimalt?
– Beat the Hill (GS75-5) är en fin häst. Hon behöver mycket mer rutin för att kunna vinna men jag tror att hon kommer att utvecklas rejält under året och därför hoppas jag att hon tar sig vidare till Breeders’ Crown-semifinalerna.
– Demon Onthe Hill (GS75-6) är också en bra häst. Han har ett fint utgångsläge och gick bra senast utanpå Hail Mary i Östersund. Formen är gryende och jag tror att han kan vara bland de tre.
– Stonecapes Superb (GS75-6) är stallets gladaste överraskning under året. Han gick bra senast i Bollnäs. Formen är där men utgångläget är desto sämre och är han sexa i mål och därmed tar sig vidare till semifinalerna är jag jättenöjd.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.