Inför GS75: Kallblods-Karlsson kan glänta på locket till skattkistan

60

Kallblods-Karlsson kan glänta på locket till skattkistan

Jackpotmiljoner i potten och enbart kallblod i startlistorna.
Det är upplagt för hög utdelning i helgens GS75 på Hagmyren.
Kanske har Björn Karlsson nyckeln till skattkistan?
– Man vet aldrig. Han kanske kan vara en bit på vägen mot miljonerna i alla fall, säger Solängettränaren om sitt skrällbud i den inledande avdelningen.

På söndag är det julafton för alla kallblodsälskare. Då körs det idel kallblodslopp på Hagmyren utanför Hudiksvall och det är första gången i historien som samtliga GS75-avdelningar är vigda åt rasen.
– Det är precis som det ska vara. I Norrland ska vi b-a-r-a köra kallblodslopp, säger Björn Karlsson på sitt karaktäristiskt skämtsamma vis och skrattar innan han fortsätter.
– Nej men det är skitkul tycker jag. Bergsåker kör någon sådan här dag också och kallbloden tar mer och mer plats. Det gillar ju jag som håller på med dem. Jag tycker att man märker av att folk får upp ögonen för kallbloden och ser att det är riktigt fina hästar och att det inte bara är varmblod som gäller. Fler och fler kunder som bara har ägt varmblod tidigare börjar intressera sig för kallblod också.

Allra formstarkast i stallet
Kallblodsdagens fetaste segercheck uppgår till 150 000 kronor och delas ut i femåringsloppet som inleder GS75-omgången. Där tar Björn Karlsson ut högkapable Spang Viktor. Hingsten har gjort fyra starter för sin nuvarande tränare och dessa har resulterat i två segrar och två tredjeplatser.
– Han är en otroligt fin häst som har visat fin utveckling ända sedan vi fick in honom i träning. Om vi bara haft lite stolpe in hade han kommit med fyra raka segrar. Han har gjort det riktigt, riktigt bra tycker jag. Senast var det kanske lite intetsägande motstånd men han vann på ett riktigt fin sätt, så den här uppgiften ser spännande ut på förhand.
Hur känns han i träningen efter senast?
– Som att formkurvan pekar fortsatt uppåt. Han är faktiskt den som känns allra formstarkast i stallet för dagen. Det är riktigt bra tryck i honom och han gör sina träningspass väldigt bra. Jag förväntar mig en väldigt bra prestation på söndag.

Tänker göra livet surt för tilläggshästarna
Spang Viktor möter tufft motstånd och hästar med betydligt högre prissumma. Men det gör också att de handikappas med tillägg. Spang Viktor är en av tre hästar på den främsta volten och för Björn Karlsson är taktiken given.
– Jag är medveten om att det startar tre väldigt bra hästar 20 meter bakom oss, norrmännen och kanske framför allt Jan-Olov Perssons häst, men jag har siktet inställt på att köra i front och göra livet surt för dem. Min häst är väldigt stark och tål att hålla farten länge, så de kommer i alla fall behöva bli svettiga under selen för att komma ikapp honom.
Du säger till Travronden att du ska göra lite ändringar – vad har du på gång?
– Jag har lurat mig lite på honom. När han kom fick jag uppfattningen att han är en väldigt het häst och därför har jag haft ett skarpt bett och käkpinne i munnen på honom. Men han har inte varit het så nu blir det ”snällare” grejer för att han ska gå på lite mer från start. Jag vill hinna till ledningen innan svängen för tar det 600-700 meter kan det kosta för mycket.
Tror du att ni håller undan för tilläggshästarna om ni lyckas med taktiken?
– Jag är lite lur på det för han kan nog gå en låg 25-tid eller till och med strax under, och då är det inte det lättaste att plocka in de där metrarna. Särskilt inte om man ska ut i spåren.

Tangen Haap tillbaka till Solvalla
Björn Karlsson kan ha en framtida elithäst i Spang Viktor. Kanske en arvtagare till stallets i dagsläget största stjärna Tangen Haap, som snart återvänder till Solvalla där han vann Elitkampen under elitloppssöndagen i maj.
– Han är verkligen fräsch och fin efter finlandsäventyret senast. Som det känns har han utvecklats 200 meter i år. Nästa start för honom blir på Solvalla 9 juli är det tänkt. Då får vi hoppas att han får framspår för första gången i år.

Föregående artikelV75 resultat och eftersnack Eskilstuna 29 juni 2019
Nästa artikelÅke Svanstedt skrällde med Marseille

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.