Inför GS75 – Kapable men galopplystne Vollanfaks

155

Kapable men galopplystne Vollanfaks

Sex av elva starter har slutat med seger i den nya regin.
Kapable men galopplystne Vollanfaks radar segrar för Per Ludvig Nilsen och starten under söndagens Grand Slam-tävlingar i Årjäng blir speciell för den hästrädde hästen.
– Det är hemmaplan och det ska vara en fördel.

Årjäng-tränaren Per Ludvig Nilsen flyttade sin verksamhet från Norge till Sverige 2001. Norrmannen har varit med länge i gamet men sällan känt sig så nöjd och brydd på samma gång med hästar han kört och tränat som med Vollanfaks.
I september i fjol köptes den då sexårige valacken Vollanfaks till stallet. Resultatraden innehöll många galopper. Hästen har inte slutat med felstegen efter flytten till Per Ludvig Nilsen men har i varje fall börjat sköta sig bättre.
Framför allt har segrarna börjat trilla in tätare än förut. I slutet av februari vann hästen ett lopp i Karlstad trots dubbla galopper på vägen.
– Jag har nog aldrig vunnit när jag varit så långt efter med en häst förut som den gången, säger Per Ludvig Nilsen.
På söndag gör Vollanfaks första starten på hemmabanan Årjängstravet i Nilsens regi. Grand Slam 75:ans tredje avdelning är ett kallblodslopp ingående i Dubbelcupen.
Vollanfaks står med 40 meters tillägg i loppet och vänder upplängst bak i fältet med 15 hästar.
– Jag tror att han ska sköta sig när han får starta på hemmabanan och att stå med tillägg är bara en fördel för honom, säger tränaren.

Hästrädd häst
Senast var det debut i V75 för Vollanfaks som var mycket betrodd under långfredagstävlingarna på Färjestadstravet. Hästen stod start den gången och blev skrämd av hästarna som kom farande från tilläggsvolten.
Vollanfaks är ”hästrädd”, som man säger i sporten.
– Han är sån när vi tränar också och möter hästar i skogen exempelvis. Då är det som att han ryggar till. Han är lite ”skvättig” för andra hästar helt enkelt. Det var därför han galopperade senast i Färjestad V75 när de kom från 20 meter.  Han galopperade strax efter start där när han fick dem på utsidan.

”Känns mera stabil”
I fem av elva starter har sjuåringen travat hela vägen för Årjäng-tränaren. Sex segrar har det blivit sedan i höstas, varav två med rejäla galopper på vägen.
Valacken efter Järvsöfaks och Vollanfrökna har hiskelig fart och ”är bra när han fungerar” som Per Ludvig uttrycker det.
Nyförvärvet har gjort många bra lopp sedan han kom till Årjäng. Vollanfaks är en av hästarna Nilsen har inne på travbanan. Resten står på gården i Tenvikstorp, en halvmil därifrån.
– Han har utvecklats fint. Visserligen har han lite problem med att sköta sig till hundra procent, men han känns mera stabil och blir bara finare hela tiden.
Vad är det du ändrat på som fått hästen lugnare?
– Vi har lyckats hittat en bra balans på hästen, det är inget speciellt annat. Han går mycket i skritt, han gillar det. Det är inga hårda jobb alls. Så det är mest att vi fått honom lugn och fin och inte stressad. Och så har vi dövat honom en hel del och det har hjälpt honom mycket (bomull och huva för hästens öron).
Att han står med dubbla tillägg den här gången och har de flesta framför sig är alltså en fördel?
– Ja, det tror jag. Det blir lugnare när han får trava in sig nu när det är springband också. Så det passar väldigt bra för honom. Han kommer att gå med skor, vi väntar med att ta av dem till vi är lite mera säkra på honom. Det är flera andra bra där också men jag tycker att han ska räknas väldigt tidigt.
Vem tycker du är tuffaste konkurrenten. Norske Björnemyr Texa stod ni lika start med senast i V75 exempelvis och det var vinnaren den gången. 
– Det är ju den där som varit bra men jag tror att han får lättare att slå den nu. Min galopperade ju dubbelt i det loppet och utan den sista galoppen hade han varit bland de tre i alla fall. Det hade varit jämnt utan Vollanfaks sista galopp där. Då var det över sprinterdistans. Nu är det medeldistans och det är till min fördel. Han är även åtgärdad efter det loppet. Nej, jag tycker att han ska räknas väldigt tidigt, säger Nilsen

Fotnot: Det är jackpot på GS75 Årjäng på söndag med sju miljoner kronor i 7-rättspotten. Som vanligt gäller Grand Slam-konceptet med 15 miljoner kronor till en ensam vinnare.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 resultat och startlista till Jägersro 14 april 2018
Nästa artikelTio års avstängning för koboltdopning

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.