Tio års avstängning för koboltdopning

92

tio års avstängning för koboltdopning

Fabrice Souloy döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud i 10 år för koboltdopning. Foto: Lars Jakobsson Foto av LARS JAKOBSSON

Tio års avstängning för koboltdopning

Domen överklagades av båda parter. 
Nu har den franske travtränaren fått påbackning av svenska travsportens överdomstol – tio års avstängning för koboltdopning av hästen Un Mec d’Heripre i Elitloppet.

Efter tredjeplatsen i Elitloppet 2016 lämnade hästen Un Mec d’Heripre ett positivt dopningsprov som innehöll förekomst av kobolt, långt över internationellt satta gränsvärden.
Fabrice Souloy dömdes till ett års licensindragning och en miljon kronor i böter. En dom den franske tränaren överklagade. Även Svensk Travsport överklagade domen.
På fredagen offentliggjordes beslutet av travsportens högsta instans – överdomstolen.
I ett pressmeddelande står: ”Fabrice Souloy döms till kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud i 10 år för att uppsåtligt dopat hästen Un Mec d’Heripre i samband med starten på Solvalla den 29 maj 2016, då hästen slutade trea i Elitloppet”.
Överdomstolen valde alltså att skärpa ansvarsnämndens dom betydligt.
Un Mec d’Heripre lämnade även ett positivt pre-race prov den 28 maj. Blodproverna som tagits på hästen visade på förekomst av kobolt långt över internationellt satta gränsvärden.

”Totalförbjudet och oförsvarligt”
Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg kommenterar saken i ett pressmeddelande:
– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på dopning. De har funnit att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d’Heripre med kobolt som är totalförbjudet och oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Johan Lindberg.
Överdomstolens beslut kan inte överklagas.

Fransmännen har avvaktat
I Norge har Fabrice Souloy redan blivit avstängd i tio år för koboltdopning.
Det franska travförbundet har inte tagit något beslut i fallet. Ett avgörande har skjutits på framtiden eftersom man sagt sig velat invänta bland annat den svenska domen.

Fakta om kobolt
Kobolt är ett grundämne som naturligt förekommer i kroppen och tillförs via fodret men även med diverse fodertillskott och mediciner. Då kobolt är en kroppsegen substans så har den ett gränsvärde som inte överskrids med normala foder, tillskott eller läkemedel. Kobolt är känt inom humanidrotten som en bloddopningsmetod för att öka uthållighet och minska trötthet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför GS75 – Kapable men galopplystne Vollanfaks
Nästa artikelEftersnack V75 Jägersro – Årets hittills snabbaste häst i Sverige

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.