Inför GS75: Nurmos dominerar på hemmaplan

46

inför gs75® nurmos dominerar på hemmaplan

Formstarkast i landet.
Ingen tränare har vunnit mer eller lika frekvent som Timo Nurmos de senaste månaderna.
På söndagen ser stallet ut att dominera GS75.
– Hon står nog med tre ben i mål, säger försteman Andreas Lövdal om stallets bästa chans.

Han har varit en av svensk travsports tungviktare under hela 2000-talet.
Men frågan är om Timo Nurmos någonsin varit bättre än han är nu.
Siffrorna talar i alla fall sitt tydliga språk för stallet som ståtar med makalösa 32 i segerprocent under 2022.
Rekord även med Nurmos-mått mätt.
När Nurmos röstades fram till ”Årets tränare” i Sverige första gången 2006 hade han 17 i segerprocent.
En siffra som stadigt förbättrats till 30 i fjol och vad som ser ut att bli årets rekordsäsong.
För närvarande ligger han tvåa i landet bakom Johan Untersteiner när det gäller antal segrar, trots att man bara gjort hälften så många starter.
Räknat från 1 juni har Nurmos vunnit mer än var tredje start och fler än någon annan i landet.
Men något som imponerar ännu mer och visar att Nurmos lagt in ytterligare en växel är att han till och med överträffar spelarnas förväntningar.
Och det så till den grad att det för tillfället lönar sig att spela på stallets hästar i blindo.
Tittar man på Nurmos samtliga 406 starter i Sverige mellan 1 juni och 20 oktober så kan man med hjälp av travfakta.se se att avkastningen ligger 107 procent.
Översatt i pengar betyder det att den som spelat en hundralapp på alla Timo Nurmos-hästar som tävlat i Sverige sedan i somras har gjort en nettovinst på nästan 3 000 kronor.
Det är närmast unikt eftersom tränare på den allra högsta nivån alltid tenderar att bli överspelade i totalisatorn hos ATG.

”Stallets traktor”
När hemmabanan Solvalla arrangerar GS75 på söndag så är Nurmos inte oväntat i huvudrollen. Stallet selar ut hästar i fem avdelningar och ser ut att bli favoriter i åtminstone fyra.
Mest betrodd i hela omgången blir sannolikt 4 Ivanka Amok (GS75-1) som radat upp fyra raka segrar i imponerande stil.
– Hon har gjort allting rätt och det känns som en bra chans att ta femte raka. Hon blir bara bättre och bättre, konstaterar stallets försteman Andreas Lövdal som inte hymlar med hur han ser på chanserna.
– Hon står nog med tre ben i mål redan tror jag.
Nästan lika stor favorit blir sannolikt 6 Douanier (GS75-3) som ståtade med tre raka innan han galopperade som storfavorit i sin senaste start.
– Han är stallets traktor kan man säga. En riktig diesel är det, han kan hålla ett tempo en hel eftermiddag ungefär. Han är otroligt stark, men väldigt entaktad. Jag tycker att han också har blivit bättre och bättre, han kommer mer och mer. Han tar loppen bra och har gjort några starka lopp så vi hoppas att det ska fortsätta.
Galopp i senaste starten blev det även för 3 Mister Invictus (GS75-7) som till skillnad från sina stallkamrater är segerlös i år, men nu ställs mot betydligt enklare konkurrenter än brukligt vilket talar för att han också får favoritspelarnas förtroende.
– Han har strulat till det någon gång och blandat och gett lite grann. Men han gjort några fina lopp och mött hästar som Francesco Zet, han har stött på de allra bästa. Men lite svårbedömt är det ändå med tanke på senaste galoppen, jag tycker att den var oförklarlig. Hoppas att han kan leva upp till vad han kan. Han har för lite pengar på sig, konstaterar Lövdal.

”Har kapaciteten”
Och apropå galopp är det vad som stoppat upp 9 Say No More Zaz (GS75-2) så här långt i karriären.
Av fyra starter har två slutat i felsteg, de andra två med seger.
– Han galopperar en del, men han har gjort några fina lopp när han skött sig. Hoppas att han ska göra det igen. Det känns som en häst som har kapaciteten men han strular till det lite för sig.
Kvar är GS75-4 där stall Nurmos selar ut tre hästar. Minst tilltro verkar man ha till 1 Lee Harvey Bros.
– Han har presterat lite ojämnt. Han gjorde det väldigt bra som tvååring, men det är svårt att säga var han står nu. Vi ligger lite lågt med honom, säger Lövdal som däremot talar väl om övriga två hästar.
– 2 Istanbul Boko är en häst som man inte kan veta hemma var man har honom, han tar ut det i loppen istället. Men jag tycker att han har gått bra och gjort några fina insatser och hästen känns bra för att vara honom i jobben.
 4 Global Winner blev det kört lite i halsen för senast när det blev väldigt hårt tempo. Men han fick äntligen vinna och det var väldigt kul. Han känns fortsatt bra hemma efter det. Jag hoppas att båda gör bra lopp.
Sju hästar varav tre i samma lopp. Statistiskt ska stall Nurmos vinna minst två eller tre avdelningar på söndag.
Att lista ut vilka kan bli lönsamt. Så sent som förra helgen utföll Grand Slam vilket är den garanterade vinsten på tio miljoner kronor för ett ensamt system med sju rätt på GS75.

Föregående artikelInför V75: Drömläge för Lugauers turgubbe
Nästa artikelV75 Jägersro med Spelguiden/Tipsaren + Unik stallformskoll

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.