Inför GS75: Oskar Kylin Bloms nyförvärv

93

Inför GS75: Oskar Kylin Bloms nyförvärv

Gävletränaren Oskar Kylin Blom köpte under våren 2020 in Maharajah-sonen Morotai Degato till stallet på en internetauktion.
Priset: blygsamma 21 000 kronor.
Ett riktigt lyckoköp har det visat sig.

Oskar Kylin Bloms nyförvärv blir en av de mera betrodda hästarna i den sjunde avdelningen av Grand Slam 75 på söndagen hemma i Gävle.
Valacken har sprungit in 358 000 kronor på åtta starter i sin nya regi.
– Jag sålde den ena halvan till en hästägare hos mig. Den andra behöll jag själv, så visst blev det en lyckad affär, berättar Oskar, och fortsätter:
– Jag hade haft ögonen på honom en tid, men han fungerade inte hos den förra tränaren utan hängde på en töm och råkade även ut för en gaffelbenskada. Jag hade lite idéer om hur jag skulle få honom att komma tillbaka igen på tävlingsovalen och kunde komma över honom billigt. Det är jag glad för idag.
Debuten i Oskars regi skedde den 22 september på hemmabanan Gävle och resulterade i en andraplats. Därefter har han bland annat hunnit med tre raka starter på V75 som utmynnat i en tredjeplats som fastlåst på Romme, en finalseger i klass II på Solvalla samt en vrålspurt som tvåa på Bergsåker.
– 500 kvar var jag nöjd med en liten slant, men mitt i slutsvängen när jag drog i högertömmen fick jag ett bra gensvar och han formligen flög fram sista biten. Hade han inte vinglat till på upploppet när jag drog ”norsken” tror jag vi hade hunnit dit.

”Under utveckling”
På söndag ska Morotai Degato ut på hemmabanan igen och från ett bra läge med spår två bakom bilen kommer han förstås få många anhängare med tanke på intrycken på sistone.
– Man ska komma ihåg att han är kraftigt uppanmäld, men han behöver ett lopp i kroppen inför finalen på Solvalla den 6 februari. Han känns fortsatt fin i jobben och är under utveckling.
Ändrar du något i utrustningen?
– Han får på sig en halsbygel till den här starten. I övrigt blir det norskt huvudlag, skor runt om och vanlig vagn. I sommar kan han säkert gå barfota och med jänkarvagn och då lär det gå undan, för han har en ruggig speed. Men vi väntar ett tag till innan vi drar de växlarna.
Vad tror du om chansen?
– Från det här fina läget hoppas jag kunna sno åt mig ledningen och köra i den positionen, då jag hoppas konkurrenterna vill ha en bra rygg. Jag tror på min häst och jag hoppas de som singelstreckar honom kan känna sig lugna, hälsar Oskar Kylin Blom.
Ägarna Bloms Konsulting HB är säkert nöjda med hur Morotai Degato blommat ut på sistone.
Ändå lär den nyblivne sexåringen ha betydligt mer att hämta framöver. Med början i Gävle på söndag.

Magnus Blom, Kanal 75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.