Inför V75: ”Ska man säga någon så är det Merritt”

150

Inför V75: "Ska man säga någon så är det Merritt"

Han är en av landets hetaste tränare.
På lördag selar Daniel Wäjersten ut tre hästar på V75®.
– Ska man säga någon så är det Merritt, svarar succétränaren på frågan om sin bästa chans.

Med nästan sju miljoner insprunget och 23 i segerprocent så hade Daniel Wäjersten sitt särklassigt bästa år som tränare i fjol.
Men frågan är om inte 2021 blir ännu bättre?
Wäjersten har i alla fall raketstartat och ståtar med 5 segrar på 16 starter inför lördagens V75 på Bollnästravet.
Först ut är Merritt som kommer från två raka förluster från svåra utgångslägen, men haft mer tur i spårlottningen i omgångens inledande sprinterlopp.
– Man tycker att han är ganska allround, men han har faktiskt levererat bäst på 1 600 meter. Jag får väl lov att säga att det är hans favoritdistans även om jag kanske inte tyckte så för ett par månader sedan. Resultaten och statistiken ljuger väl sällan, konstaterar Wäjersten om hästen som inte utmärkt sig som någon snabbstartare.
– Jag har provat att skicka iväg honom rejält i några provstarter. Det känns som att han kan bli ivrig och slå ihop. Men eftersom han har det där att han kan gå så bra till slut så har han fått sköta sig själv varenda gång. Det är aldrig att man smackar eller ger honom full marschorder, då känns det som att galoppen kan komma.
Om du skulle vara först fram och ledaren vill släppa, tror du att han trivs bra i ledningen?
– Det tror jag funkar bra. Men oftast så hamnar han i tredje- fjärde utvändigt och då har han varit som allra bäst när han får rygg till upploppet. Då han får spara speeden lite grann. Men han skulle nog funka väldigt bra i ledningen också.
Han tjänade drygt 700 000 kronor i fjol. Tycker du att han bär sina pengar i den här klassen?
– Jag tycker det. Han har varit så pass bra i både klass I och brons och levererat bra i finalerna. Jag tror att han kommer att duga bra även i silverdivisionen och tjäna en del pengar till.
Vad blir det för huvudlag?
– Någon form av skygglappar. Han har gått med halvstängt utan att det blivit någon supereffekt. Jag funderar lite fram och tillbaka, det blir halv- eller helstängt. (Hästen tävlade med halvstängt huvudlag på Solvalla för fyra starter sedan och har enligt travfakta.se haft öppet huvudlag i sina lopp efter det reds. anm.)

”Kommer att gå framåt rejält”
Med mindre än en procent av spelet i ryggen tillhör J.H.Mannerheim de minst betrodda i Bengt Ivarssons Minne (V75-3), men Wäjersten låter inte helt uppgiven trots det.
– Lite synd på spåret, att han hamnade en bit långt ut. Vi får se vad han får för position. Han var lite tunt jobbad inför förra loppet, men jag tyckte att han gick bra ändå. Han kommer att gå framåt rejält, ser alert och bra ut i träningen och har tränat på lite tuffare inför det här. Det är klart att om Disco Volante och Sorbet har toppdagar så blir de svåra att slå, men min häst kommer att göra ett riktigt bra lopp.
Vad kräver han för resa för att vinna?
– Kanske att han ska gå på innerspår och det ska vara stenhårt tempo hela vägen, för att vinna just det här loppet. Annars är han allround och bra och kan gå med i ryggar och avsluta bra. Ett rygglopp i jämnt, hårt tempo, det behövs för att han ska ha en chans att kunna skrälla, säger Daniel Wäjersten.

Sugen på ledningen
Gooner ska ut över mastiga tre varv i V75-7, en distans han segrade över på V75 för en dryg månad sedan.
– Jag ser det inte som ett plus kanske, men det är en väldigt allround häst. Han är både bra och lättsam på alla sätt, det är väldigt lätt att vara kusk bakom honom, säger Wäjersten vars häst slog på en sällsynt galopp i senaste starten.
– Han blev lite ivrig av omstarten och fick väldigt bråttom. Jag tar inte så hårt på det. Sedan får jag vara lite självkritisk också. Jag var lite tidig i volten, tog lite i honom och släppte iväg honom igen. Jag ville verkligen försöka hålla ledningen, det kändes loppavgörande, men det gick inte den gången.
Vad tror du om spetsstriden nu?
– Jag provar framåt. Känns det bra är jag inte främmande för att köra i ledningen, jag tycker att min häst är så pass bra. Det är en häst som kommer att duga bra i brons och kanske även kan ta steget upp i silver.
Gör du några ändringar på Gooner?
– Nej, han går precis som senast. Det lutar åt öppet huvudlag om han inte skulle vara jättetrög i värmningen eller något sådant. Både Merrit och Gooner så har det inte varit några ”hallelujah-moment” när de har gått med halvstängt. Det gör lite på startsnabbheten.
Vem är bästa chansen?
– Vi får väl säga Merritt. Jag gillar egentligen inte att sticka ut hakan, men ska man säga någon så är det Merritt med tanke på spår och allting.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelAnna Erixon blir första svensk
Nästa artikelInför GS75: Oskar Kylin Bloms nyförvärv

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.