Inför Olympiatravet: Ulf Stenströmer har taktiken klar

100

Ulf Stenströmer har taktiken klar

Sist in – snabbast ut.
Ulf Stenströmer har taktiken klar med Handsome Brad inför Olympiatravet på Åby.
– Vi kommer att ladda för ledningen, sedan tror jag inte att det är aktuellt att släppa till någon annan än Propulsion.

Han förlorade sin kvalificering knappt och hamnade på reservlistan.
Att Handsome Brad får vara med i Olympiatravet på lördag kan tränaren Ulf Stenströmer tacka kullkamraten Makethemark för.
Den senare valde nämligen att avstå sin plats efter segern i Rommeheatet i söndags.
– Jag hade pratat med Ulf Ohlsson (Makethemarks kusk) och visste att man inte hade några planer på att gå ut i Olympiatravet. Så då hade jag den och Milligan’s School att heja på, berättar Ulf Stenströmer som fick se en rafflande upploppsduell där Makethemark satte nosen före favoriten Sorbet.
– Jag kan erkänna att jag jobbade på den lite extra över upploppet. Sedan vet man inte om Daniel (Redén) hade gått ut med Sorbet efter den urladdningen, men jag är väldigt glad att vi fick vår plats i loppet.
Ska man se historiskt så var det nog rättvist också. I alla fall i ljuset av att Stenströmer tvingats avstå sina två senaste finalplatser i Olympiatravet.
Stallets stora stjärna Noras Bean fanns med i startlistan till finalen 2014, men blev halt och fick strykas kort före start.
Året efter vann han ytterligare ett uttagningslopp, men skadade sig i samband med vad som kom att bli karriärens sista start.
– Jag var otroligt stolt och glad en kort stund, men såg efter mål att det hände något med hästen. Det kändes förstås väldigt tråkigt, men så här i efterhand kan man ändå tycka att det var trevligt att han fick avsluta karriären med en toppenfin seger på banrekord. Nu står han som avelshingst i Skåne och har det bra, säger Stenströmer som ännu inte vill jämföra stallets nya galjonsfigur Handsome Brad med sin tolvfaldige miljonär.
– Jag tycker fortfarande att Brad har en bit upp till den nivån. Noras vann ändå vad som brukar kallas världens tuffaste medeldistanslopp (Prix de France) och var med i världseliten i många år.

”Aldrig känts så fin i träning”
Därmed inte sagt att ambitionerna inför lördagens final är låga.
Faktum är att Stenströmer gärna vill se sin häst i spets.
– Målsättningen är att komma först och sedan finns det ingen anledning att skänka bort ledningen. Jag gissar att Calle (Carl Johan Jepson) har stort förtroende för hästen och vad han kan prestera på lördag. Skulle vi släppa till någon annan än Propulsion så finns risken att den släpper och vi hamnar en bit bak.
Hur har förberedelserna varit?
– Väldigt bra. Jag har tränat med sikte mot finalen sedan senaste starten. Eftersom det är lite längre mellan loppen än vanligt så har han fått ett rejält banjobb. Då körde jag 1.16/1 600 meter och var otroligt nöjd, hästen har aldrig känts så fin i träning.
På vilket sätt?
– Han var hundraprocentigt fräsch och dessutom mer framåt än vanligt. Normalt brukar han sova lite i jobben, men nu var han betydligt piggare. Det var ett helgjutet intryck.
Innebär det att han är redo för karriärens bästa prestation hittills?
– Ja, det tror jag att han är. Han gjorde ett av sina bästa lopp senast då han tvingades öppna 1.07 och jag tror att han kommer att vara ytterligare förbättrad.
Prognoserna talar om regn på lördag, hur skulle det påverka era chanser?
– Jag tror inte att det är någon större fara. Hästen har fötter till att springa barfota även på en regnig, lite hårdare bana. Det vore tråkigt för arrangemanget, men jag tror inte att det skulle handikappa min häst.
Hur ser du på segerchansen?
– Jag har enorm respekt för Propulsion som är en av de bästa hästarna jag har sett överhuvudtaget. Handsome Brad måste verkligen höja sig för att matcha honom, men det gäller alla övriga konkurrenter också. Propulsion är den klara, berättigade favoriten. Bakom honom tycker jag inte att min häst är sämre än någon annan, säger Stenströmer som i senaste starten bytte från norskt till helstängt huvudlag.
– Det var för att få honom ännu lite snabbare från start. Vi får se hur vi gör på lördag, hästen är så himla laddad för dagen att jag inte kan avgöra det förrän efter värmningen. Men taktiken blir densamma oavsett, full laddning från start.
Noras Bean var trea som bäst i Olympiatravet, kan Handsome Brad slå det?
– Det hoppas jag verkligen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.