Inför PdA: Franske experten tror på hemmaseger

191

franskspert

Franske travjournalisten Jean-Francois Meyer på tidningen Paris-Turf tror precis som hela Frankrike på hemmaseger i Prix d’Amerique.
– Ready Cash har fyra speeder i sig och han är fräsch som en tvååring. Att slå Ready Cash kommer att bli svårt.
Vi befinner oss på träningsanläggningen Grosbois utanför Paris när plötsligt en bil stannar till, ett välkänt ansikte både här och på travbanan Vincennes, ropar en hälsning, stannar och kliver ut.
Jean-Francois Meyer är nyfiken på våra svenska hästar. Vi byter lite åsikter och passar på att intervjua den franske travjournalisten.
TV4-profilen Tony Ryttar hjälper till med de franska glosorna.
Att vi står i en snödriva för samtalet in på vädret.
– Vädret är som i Sverige, men problemet är att i Frankrike är vi inte vana vid det. Det har snöat mycket i helgen och ingen har plogat undan det och det har varit stora problem i hela Frankrike. I Normandie, och i öster, och framför allt i Paris har det varit katastrof.
Men att vädret ska påverka söndagens Prix d’Amerique tror inte Jean-Francois Meyer.
– Nej, vädret skall vara dåligt fram till torsdag, lite mer snö som i dag. Men till fredag, lördag och söndag skall vädret bli kallare, men torrt. Så det ska bli en fin helg.
Inte heller förberedelserna för hästarna påverkas av snövädret.
– Nej, banorna här på Grosbois är väldigt bra.

”Ready Cash är på topp, topp, topp”
För Jean-Francois Meyer är titelförsvararen Ready Cash vinnare även i årets Prix d’Amerique.
– Att slå Ready Cash kommer att bli svårt. Jag tror att han är bättre i år än förra året. Philippe Allaire har gjort ett fantastiskt arbete med hästen under betäckningssäsongen. Hästen kom tillbaka till Thierry Duvaldestin i full form efter sin lilla paus. Jag pratade precis med honom här på Grosbois och hästen är verkligen i hundraprocentig form. Det finns inga ursäkter. Hästen är verkligen på topp, topp, topp.
Har han ingen akilleshäl?
– Någon akilleshäl? Ready Cash? Jag kan inte se någon. Kanske att han inte kan gå i ledningen. Han är bättre bakifrån på speed – och han kan speeda länge…

Hyllar Kihlström
Vad säger du om Maharajah?
– Hans lopp i Prix de Belgique var fantastiskt. Det jag tycker är hans styrka i år är att han är perfekt i gången, inga små hjälpsteg. Han gav ett magnifikt intryck. Möjligtvis är han lite för tjock. Men han är fin och jag har full förståelse för de som tror på Maharajah. Men till andrapriset, säger Jean-Francois Meyer och skrattar.
– Att slå Ready Cash kommer att bli svårt. Men Örjan Kihlström är en bra kusk, för mig den bäste i Europa tillsammans med Jean-Michel Bazire. Örjan har klass och gör aldrig bort sig i ett lopp. Han är rätt i loppen, trots att han kör så sällan på Vincennes. Och som han voltar i loppen så kan man lätt tro att han tävlar här varje dag, han får alltid en bra start. Han har aldrig gjort ett misstag här. Det är en mycket, mycket stor kusk.

”Kolgjini kör som han tränar”
När det gäller vårt andra stora svenska hopp, Raja Mirchi, imponerade han på
Jean-Francois Meyer vid vinsten på Vincennes senast.
– Men han gick med mycket vikt på hovarna och det är ett handikapp på Vincennes där det går både nedför och uppför. Senast gick han barfota bak och vill gå barfota runt om nu. Men han kommer att behöva extra vikt med tunga boots och det är svårt att vinna ett Prix d’Amerique med tunga boots, även om man är barfota. Om han gasar och ingen därbakom gör något för att jaga ikapp honom kan det gå bra – men att vinna blir svårt. Lutfi Lolgjini kör som han tränar, till 95 procent hårt och tufft. Det är svårt att vinna ett Prix d’Amerique med spets och slut som han gärna vill göra.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.