Inför PdA: Yarrah har toppform!

218

jarastor

Yarrah Boko är i toppform meddelar tränaren Trond Anderssen inför söndagens Prix d’Amerique. Foto av Lars-Ove Pettersson

I fjol blev han skadad och missade Prix d’Amerique.
Nu är Yarrah Boko ute efter revansch – och den svensk-norska travstjärnan ser lysande ut i träningen.
– Hästen har toppform och Vincennes är en bana som passar honom perfekt, säger tränare Trond Anderssen.
Det är tre-fyra plusgrader, men kyligt och nästan lite råkallt i luften på travträningsanläggningen Grosbois. Det är onsdag förmiddag och Yarrah Boko vässas på en rakbanan. Trond Anderssen kör sex intervaller i 1.27-tempo och den svenske mästaren från 2011 ser lysande ut i händerna på sin tränare.
”Buller’n”, som han kallas, skiner som en sol efter träningsjobbet och konstaterar:
– Hästen har toppform.
Det är ett stort mediauppbåd på plats. Ett flertal franska tv-team, fotografer och journalister och så Travronden och Kanal 75 från Sverige. Men ingen från norsk media.
– De kommer på fredag, berättar Trond Anderssen.

Fyra segrar på Vincennes
Yarrak Boko är svenskfödd men utvandrade som liten till Norge och med norsk ägare tävlar han under norsk flagg.
Den nioårige hingsten har visat att han trivs ypperligt på Vincennes i Paris där han vunnit lopp i januari fyra år i rad.
2011 gjorde han debut på den franska nationalarenan med seger i Prix de Barle-Duc.
2012 vann han Prix du Luxembourg.
2013 och 2014 segrade han i Prix de Belgique.
– Han tränar mycket uppför i skogen mot fjället och de hästar som spritter uppför backen de passar också bra på Vincennes. Yarrah är en sådan som är helt grym när han går i backen. Vincennes passar honom perfekt, säger Trond Anderssen.

Jagar revansch
I fjol sprack drömmen om Prix d’Amerique då hästen, efter segern i Prix de Belgique, för andra gången i karriären åkte på en senskada i vänster framben.
Det blev en lång vila, men ett halvår senare gjorde Yarrah Boko comeback och nu ytterligare ett halvår senare är han redo för revansch.
– Vi har fått förbereda honom precis som vi velat och normalt ska han gå framåt med loppet senast i kroppen. Han är fräschare nu än han var i fjol och han känns också bättre. Jag är mycket nöjd med honom för dagen, säger Trond Anderssen.
För Trond Anderssen är det första gången han har starthäst i Prix d’Amerique och norrmannen är stolt.
– Prix d’Amerique är det största du kan vara med i. Det är stort att vara med i Elitloppet, men Prix d’Amerique är det tuffaste loppet.
Efter succén i Prix de Belgique för 14 dagar sedan nämns Yarrah Boko med respekt i Frankrike.
– Min häst är bra i voltstart, det visade han senast. Han släppte sedan ledningen och fick ett perfekt rygglopp och lucka. Det var ett jättebra preparélopp för honom. Det är klart jag hoppas på något liknande lopp nu i Prix d’Amerique, men det är ett stort fält och krig om positionerna. Det blir tufft, men jag är glad att jag har Pierre Vercruysse, han är en rutinerad kusk och jag hoppas på ett liknande lopp som senast. Det blir spännande, säger Trond Anderssen.
Vad tror du om motståndet?
– Det är många bra hästar med, men den hårdaste emot är Ready Cash om han är i ordning. Men vi nordbor får hoppas på Maharajah och vi får hoppas på Yarrah Boko.

Lars-Ove Pettersson