Inför Unionskampen V75: Ville vill till spets!

214

På lördagen hoppas Ville Karhulahti på första V75-segern med en Stig H Johansson-tränad häst.
– Det är ett jämnt lopp på papperet och man måste ta med henne på systemet. Jag vill helst köra i ledningen, säger han om Global Oasis (V75-2).
45 lopp utan seger. Fem månader utan att få besöka vinnarcirkeln.
– Det är klart man blir frustrerad, man är ju tävlingsmänniska, erkänner Ville Karhulahti.
Med den informationen i bakhuvudet så är det lätt att förstå den glädje och lättnad 31-åringen visade efter V86-segern på Solvalla förra veckan med Global Oasis.
– Det var första segern med en Stig H-tränad häst. Jag äger även en fjärdedel i henne så därför var det extra skönt, säger Ville Karhulahti.

image-4

Kom till Sverige 2000
Ville Karhulahti är försteman hos Stig H Johansson sedan fem månader och det är ett jobb han fick sedan Reijo Liljendahl valt att sluta för att satsa på en egen tränarkarriär.
– Jag tycker det fungerar bra. Jag trivs med kontakten med media och allt annat, säger Ville Karhulahti.
Finländaren kom till Sverige 2000 och jobbade i fem år för Kari Lähdekorpi.
– Sedan var jag hemma i Finland ett år och så har jag även varit utomlands, i USA och i Italien.
Innan samtalet kom från Stig H Johansson har Ville Karhulahti även jobbat hos Rainer Björkroth och Petri Salmela här i Sverige.

Årets komet 2005
Sitt bästa år som kusk hade han 2005 hos Kari Lähdekorpi då han vann 33 lopp och körde in nästan 2,5 miljoner kronor. Framgångarna gjorde att han blev framröstad av landets travjournalister till Årets Komet i konkurrenes med Petter Lundberg och Johan Untersteiner.
I fjol vann Ville Karhulahti 13 lopp och körde in 1,8 miljoner kronor. I år har det hittills blivit tio segrar och nästan en miljon kronor.

Vill helst köra i ledningen
Årsseger nummer elva kan komma på lördagen då det är dags igen för Global Oasis, som startar i V75-2 på Färjestad.
– Jag var inte så överraskad att hon vann senast. Hon var bra även gången före, men då hamnade vi utvändigt ledaren och där trivs hon inte.
– Hon fungerade bra i ledningen senast. Hon är snabb ut och från ett bra läge så hoppas jag på ledningen igen. Jag vill helst köra där, säger Ville Karhulahti.
Gör ni några ändringar?
– Hon har gått barfota runt om i de två senaste starterna men nu blir det skor bak. Det blir första starten med den balansen, men jag tror det ska fungera bra.
Totalt i kuskkarriären har Ville Karhulahti sju V75-segrar, den senaste med B.W.T.Champion i Boden för drygt ett år sedan.
Stall Stig H Johansson startar även Kimono Pearl (V75-1), som körs av Erik Adielsson.
– Hon är behandlad efter den senaste starten och allt verkar okej i jobben. Stoet är snabb den första biten och från det här utgångsläget ska man nog inte räkna bort henne helt. Tanken är att hon ska tävla barfota bak igen, säger Ville Karhulahti.

Lars-Ove Pettersson