Inför V64 8 september 2013

245

Kommer Årjängstränaren Tom Horpestad att få säga hej till publiken efter norska travderbyt på söndag?
Norges största travtidning tippar inte ”blågul” seger i miljonloppet.
– Jag ska köra om det i alla fall, säger Tom Horpestad som har Thai Investment till start.
Det blir en minst sagt fullmatad travdag på Bjerke i Oslo på söndagen. Totalt kör man tolv lopp med finaler i kriteriet och derbyt både för varmblod och kallblod.
Inom ramen för V64 finns det lite blågult att hoppas på. Björn Goop är i spetsen för den svenska anfallet och tillmäts goda chanser att ta hem segern i det varma kriteriet (V64-2) med 4 Conquestador B.R.
I varmblodsderbyt (V64-6) tror Tom Horpestad på outsiderchans. Thai Investment var tvåa i sitt uttagningslopp i förra veckan då hingsten gick i mål med krafter kvar i rygg på vinnande Baldini.
– Han gick fort när luckan kom i mitten av upploppet och kändes så fin att jag måste vara lite optimist på söndag trots ett tråkigt åttondespår, säger Tom Horpestad.
Thai Investment är så klart norskfödd. I fjol segrade hingsten i uttagningsloppet till kriteriet i Norge och blev sedan femma i finalen.
Hästen ägs av norrmannen Tore Gard som även hade femfaldige miljonären Gazza Degato i Horpestads stall för några år sedan.
– Gazza Degato är den bäste jag tränat men Thai Investment har också hög kapacitet och är en av de bästa jag haft. Men han har haft problem med sina ben som vi inte kommit rätt med i år och det har inte heller klaffat för honom då det gällt som mest detta året.

norskaderbyt

Hoppas på rejäl fart
Tom Horpestad tror att 9 Support Justice och 2 Thai Broadway är derbyts bästa hästar, med lite övervikt åt den förstnämnde. Efter den duon är Thai Investment en outsider menar han.
– Jag kommer att köra till från start för en bra position och sedan hoppas på ett bra lopp till upploppet. Eftersom han inte varit så stabil tidigare fungerar det tyvärr inte barfota. Därför kör vi med skor som vanligt. Det är rätt så snabba och tuffa hästar – så vi hoppas att det blir rejäl fart. Support Justice är i alla fall en som lär styras fram tidigt. Vi har bara två timmar till Oslo från Årjäng och åker samma dag, säger Horpestad.

Tre höjer sig
Norges största travtidning tillmäter inte Thai Investment någon större segerchans. Frode Gjesdal är tipsansvarig på Trav og Galopp-Nytt.
– Vi rankar derbyt Thai Broadway, Support Justice och Aqua Challenger. Det är extremt jämnt mellan dessa tre men vi tror att de hästarna höjer sig så pass över mängden att loppet helt ska stå mellan dem.
Björn Goop vann sitt uttagningslopp till kriteriet enkelt från ledningen med egentränade Conquestador B.R. Vad säger ni om den blågula chansen i V64-2?
– Vi har Goops häst förstatippad! Tipset på Conquestador B.R. baserar vi på hur hästen såg ut och att den hade på den snabbaste kvalificeringstiden. Goop är en bra kusk. Det är en god chans att han ska kunna ta sig till ledningen och kunna leda detta hela vägen. Men varning för att det är jämnt i kriteriet. Det är flera hästar som är kraftigt på väg upp.
Har Trav og Galopp-Nytt något spikförslag till söndagens V64?
– Vi har bara en spik på vårt systemförslag och det kommer utanför årgångsloppen.
Vi tror på 15 Tekno Odin (V64-3). Han fick ju ”banke” senast mot Gylden Balder men den är inte med den här gången. I loppet fick Tekno Odin gå utvändigt om Gylden Balder i en duell som lite var kallblodens svar på fighten mellan Copiad och Pine Chip. Det kördes friskt och att Tekno Odin förlorade den gången var inte överraskande. Det är aldrig lätt att stå med 20 meters tillägg i ett stort fält men är det någon som klarar det så är det den här hästen, säger tipsexperten Frode Gjesdal.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V75 Bollnäs 7 september 2013
Nästa artikelKontio knappar in