Inför V64: Friberg utmanar Svanstedt

223

friberg

V64-tävlingar på Axevalla betyder att Åke Svanstedt spelar huvudrollen. Men det innebär inte att konkurrenterna finner sig i att vara statister. Lars Fribergs hårding Lewis O.M. ska ge Svanstedts hästar en match. – Om inte ”Lewis” är med och slåss där framme har jag missbedömt situationen helt och hållet, säger Friberg inför söndagstävlingarna.

V75-meriterade Lewis O.M. (V64-5) har så här långt i karriären vunnit 11 av 66 lopp och sprungit in 1,1 miljoner kronor. Men när han hösten 2011 slutade tvåa bakom segermaskinen Saston i kraftprovet ”Fyra Kilometer” på Solvalla gick något snett. – Han närmade sig Saston och gjorde ett jättebra lopp men Torbjörn Jansson som körde tyckte inte att han kämpade riktigt. Efter det svullnade han upp i ett ben. Han kom under behandling direkt men det som inte såg så märkvärdigt ut från början visade sig vara otroligt svårläkt, berättar Lars Friberg. Lewis O.M. hade fått en gaffelbansskada och ett 14 månader långt tävlingsuppehåll väntade.

Inga spår av skadan
I december var det äntligen dags för comeback och efter ett vilsamt lopp gick Lewis O.M. i mål som fastlåst fyra. Hästen har gjort ytterligare en start sedan dess och då spurtade han in som trea efter att ha galopperat i starten. – Det var planerat att köra snällt i första loppet och senast gick han rejält in i mål. Örjan Kihlström var jättenöjd med hur han kändes. Han går inga reguljära snabbjobb mellan starterna utan bara i tryckvagn men han verkar pigg och bör ha gått framåt en bit till med senaste loppet. Märks det någonting av hans skada? – Det som brukar störa hästar som haft såna här skador är att de undviker att göra saker som gjorde ont förra gången. Men jag kan inte tycka att jag har sett något av det för han har gått för fullt in i mål. Förhoppningsvis har han aldrig haft speciellt ont. Han har inte varit halt någon gång utan det var en svullnad som avslöjade skadan.
Fungerar bra i dödens
Bara Lewis O.M. får vara skadefri har han mycket outrättat på tävlingsbanorna. Med två lopp i kroppen början formen infinna sig och kanske får han vända hem till Örebro som en vinnare igen redan efter söndagens V64-tävlingar. – Det är svårt att säga riktigt hur bra formen är just nu men jag tror att han är i hygglig form utan att ha absolut toppform. För att komma dit behöver han nog starta på lite till. En strykning har flyttat ner Lewis O.M., som den här gången får Sveriges mestvinnande kusk Björn Goop i sulkyn, till spår sex bakom startbilens vingar. Innanför sig har han bland annat Åke Svanstedts duo Sundbys Gidde och Quality Control. – Styrkan är hästens främsta vapen och jag tror inte att Björn lägger sig i kön, utan han kör nog framåt. De kanske är sugna på att svara med någon av Åkes hästar och det luktar dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.) för oss, men Lewis brukar fungera bra där också. Mellan raderna tycker jag att du låter ganska optimistisk… – Det klart att jag tycker att han ska vara med och slåss om segern.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJanne Jackpot på Gävlartravet
Nästa artikelAlltOmTrav-Utmaningen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.